Siirry pääsisältöön

Marttojen ohjeella maittava pihlajanmarjalimppu

Viime syksynä pihlajat notkuivat marjoista, ja innostuin oikein toden teolla kokeilemaan, miltä pihlajanmarjat maistuvat erilaisissa juomissa ja ruoissa. Tänne Villiin ja vihreään raportoin ainakin pihlajanmarjamehun, -marmeladin ja -makeisten tekemisestä. 

Pihlajanmarjoja oli niin runsaasti, että edellä mainittujen kokeilujen lisäksi niitä riitti pakastettaviksikin. Viime viikolla päätin kokeilla pihlajanmarjalimpun leipomista. Ohjeen löysin Marttojen verkkosivuilta (Martat.fi/reseptit). 

Marttojen ohje oli kahteen limppuun. Koska en ollut ihan varma leipomusten onnistumisesta, puolitin ohjeen ja tein vain yhden limpun. 

Ohjeen mukaan taikinaan laitetaan soseutettuja pihlajanmarjoja, mutta päädyin käyttämään pakastemarjoja. Ai miksikö? No siksi, että olin lipaissut pihlajanmarjasoseet menemään jo ennen joulua. Eipä ollut enää sosetta limpun täytteeksi.

Käytin siis seuraavanlaista reseptiä:

 2,5 dl vettä

25 g hiivaa

1/4 tl suolaa

1 tl kuminaa

1/4 dl sokeria

1/2 dl murskattuja pihlajanmarjoja

2 dl ruisjauhoja

4,5 dl vehnäjauhoja

siirappia ja vettä (voiteluun)


Näin toimin:

1. Otin pihlajanmarjat pakastimesta ja annoin niiden sulaa huoneenlämmössä. Kun marjat olivat sulaneet, murskasin ne haarukalla mahdollisimman litteiksi. 

2. Sekoitin lämpimään veteen mausteet ja murskatut pihlajanmarjat. (Myös tuorehiiva lisätään tässä vaiheessa.)

3. Lisäsin jauhoihin kuivahiivan ja alustin taikinan napakaksi.

4. Annoin taikinan kohota keittiöliinan alla.

5. Leivoin taikinasta limpun.

6. Annoin limpun kohota, minkä jälkeen pistelin sen haarukalla.

7. Paistoin 200-asteisessa uunissa vajaan tunnin ajan. 

8. Voitelin limppua paistamisen aikana muutaman kerran veden ja siirapin seoksella. 

Miltä pihlajanmarjalimppu maistui? Ihan älyttömän hyvältä! 

Ainut haittapuoli oli se, että limpun kuoresta tuli tosi kova, mikä vaikeutti sen leikkaamista. Lisäksi hammasoperaatiosta hengissä selvinneellä ihmisparalla oli lieviä vaikeuksia kovakuorisen leivän syömisessä. Mutta limpun sisus, se vasta oli maittavaa! 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin