Siirry pääsisältöön

Marttojen ohjeella maittava pihlajanmarjalimppu

Viime syksynä pihlajat notkuivat marjoista, ja innostuin oikein toden teolla kokeilemaan, miltä pihlajanmarjat maistuvat erilaisissa juomissa ja ruoissa. Tänne Villiin ja vihreään raportoin ainakin pihlajanmarjamehun, -marmeladin ja -makeisten tekemisestä. 

Pihlajanmarjoja oli niin runsaasti, että edellä mainittujen kokeilujen lisäksi niitä riitti pakastettaviksikin. Viime viikolla päätin kokeilla pihlajanmarjalimpun leipomista. Ohjeen löysin Marttojen verkkosivuilta (Martat.fi/reseptit). 

Marttojen ohje oli kahteen limppuun. Koska en ollut ihan varma leipomusten onnistumisesta, puolitin ohjeen ja tein vain yhden limpun. 

Ohjeen mukaan taikinaan laitetaan soseutettuja pihlajanmarjoja, mutta päädyin käyttämään pakastemarjoja. Ai miksikö? No siksi, että olin lipaissut pihlajanmarjasoseet menemään jo ennen joulua. Eipä ollut enää sosetta limpun täytteeksi.

Käytin siis seuraavanlaista reseptiä:

 2,5 dl vettä

25 g hiivaa

1/4 tl suolaa

1 tl kuminaa

1/4 dl sokeria

1/2 dl murskattuja pihlajanmarjoja

2 dl ruisjauhoja

4,5 dl vehnäjauhoja

siirappia ja vettä (voiteluun)


Näin toimin:

1. Otin pihlajanmarjat pakastimesta ja annoin niiden sulaa huoneenlämmössä. Kun marjat olivat sulaneet, murskasin ne haarukalla mahdollisimman litteiksi. 

2. Sekoitin lämpimään veteen mausteet ja murskatut pihlajanmarjat. (Myös tuorehiiva lisätään tässä vaiheessa.)

3. Lisäsin jauhoihin kuivahiivan ja alustin taikinan napakaksi.

4. Annoin taikinan kohota keittiöliinan alla.

5. Leivoin taikinasta limpun.

6. Annoin limpun kohota, minkä jälkeen pistelin sen haarukalla.

7. Paistoin 200-asteisessa uunissa vajaan tunnin ajan. 

8. Voitelin limppua paistamisen aikana muutaman kerran veden ja siirapin seoksella. 

Miltä pihlajanmarjalimppu maistui? Ihan älyttömän hyvältä! 

Ainut haittapuoli oli se, että limpun kuoresta tuli tosi kova, mikä vaikeutti sen leikkaamista. Lisäksi hammasoperaatiosta hengissä selvinneellä ihmisparalla oli lieviä vaikeuksia kovakuorisen leivän syömisessä. Mutta limpun sisus, se vasta oli maittavaa! 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Hyvästi, vuosi 2023!

  Vuoteen 2023 mahtui henkilökohtaisessa elämässäni monenmoista: luovuin vakituisesta työpaikastani, laitoin taloni myyntiin, muutin uudelle asuinalueelle kerrostaloon, aloitin työt uudessa koulussa, rakas kissaystäväni kuoli... Toivon, että vuosi 2024 olisi rauhallisempi :)  Tammikuussa 2023 aloitin jo tutuksi tulleen kuvausprojektini, jonka tarkoituksena on ottaa kuva samasta paikasta kerran kuukaudessa koko vuoden ajan. Kuvauspaikaksi valikoitui Jyväskylän Palokassa sijaitseva Kirrin uimaranta.  Muutin uuteen kotiin syyskuun alussa. Vanhan talon tyhjentäminen ja siivoaminen sekä uuden kodin järjestely veivät niin paljon aikaa ja energiaa, että kuvausprojektini tyssäsi ja viimeiseksi kuvaksi jäi elokuun otos. Tuossa kuvia järjestellessäni onnistuin vahingossa poistamaan heinäkuun kuvan, joten kuvasarjani jää tänä vuonna puoliväliin vuotta.  Tammikuun kuva on otettu aamulla auringonnousun jälkeen. Pakkastakin oli.    Helmikuussa lumet välillä sulivat, mutt...

Miltä maistui voikukan juurista tehty kahvi?

Kokeilin viime viikolla tehdä kahvinkorviketta voikukan juurista. Ohjeen voikukkakahviin löysin Metsän emännän verkkosivuilta (www.metsanemanta.fi). Voikukkakahviin tarvitaan kuivattuja ja paahdettuja voikukan juuria. Voikukan juurien kuivaamisesta kerroin päivityksessäni pari viikkoa sitten (Kaivoin maasta voikukan juuria ja... 12.9.2021). Viikko sitten kirjoitin voikukkaisen rieskan tekemisestä (Kokeilin voikukanjuuririeskaa, 19.9.2021). Kuivattuja voikukan juuria voi paahtaa pannulla tai uunissa. Kokeilin jälkimmäistä tapaa. Metsän emännän ohjeen mukaan kuivatut ja pilkotut juurenpalat levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Uuni asetetaan 175 asteeseen ja juurenpalojen annetaan olla uunissa 10-20 minuuttia. Mitä kauemmin paloja paahtaa, sen tummemman värin ne saavat. Ennen purkitusta palasten annetaan jäähtyä. Ne säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkissa ja pimeässä. Omat kuivatut juurenpalaseni olivat jo valmiiksi niin pieniä, että niitä ei tarvinnut enää ryhtyä p...