Kiinnostuin kuusenkerkistä kaksi vuotta sitten yrttipoimijakurssilla. Sitä ennen en ollut uskaltautunut käyttämään niitä ruoanlaitossa.
Kurssin jälkeen poimin kuusenkerkkiä pakastimeen ja käytin ne seuraavana talvena teehen ja flunssajuomiin. Kokeilin valmistaa myös kuusenkerkkälikööriä, jonka tekovaiheista kerroin Hortoilijan muistiinpanoja -blogissa (2.6.2018 ja 20.6.2018).
Viime kesänä kokeilin kuusenkerkkäsiirappia, jonka ohjeen löysin netistä Retkipaikka-nimiseltä sivustolta. Ohjeessa minua kiinnosti erityisesti se, että sen mukaan kerkkäsiirappi näytti syntyvän vähän niin kuin itsestään, ilman keittämistä ja sekoittelua.
Tein kuusenkerkkäsiirappia Retkipaikka-sivuston ohjeen mukaan ja kerroin (hyvästä) kokemuksestani Hortoilijan muistiinpanoja -blogissa otsikolla Kuusenkerkistä ihanaa siirappia - todella vaivattomasti (20.6.2019).
Viime perjantaina laitoin taas siirappisatsin tulemaan. Näin toimin:
1. Poimin kerkät omista pihakuusista.
2. Huuhtelin ne kylmällä juoksevalla vedellä.
3. Laitoin lasipurkin puolilleen kerkkiä.
4. Kaadoin niiden päälle sokeria.
5. Napsautin purkin kannen kiinni ja nostin sen keittiön työpöydälle ikkunan eteen.
Nyt vain odotetaan kaikessa rauhassa siirapin tekeytymistä.
Valmistustavan idea on, että kun aurinko sulattaa sokerin, se painuu kerkkien läpi imien niistä maun. Sokerin sulettua kerkät siivilöidään pois.
Milloin kuusenkerkkäsiirappi on valmista? Viime kesänä sokerin täydelliseen sulamiseen meni kirjanpitoni mukaan aikaa 17 vuorokautta.
Samalla vauhdilla siirappi olisi siivilöintikelpoista kesäkuun lopussa. Hyvää kannattaa odottaa... 😊
Kommentit
Lähetä kommentti