Siirry pääsisältöön

Kuusenkerkkäsiirappi valmistuu vaikka ikkunalaudalla


Kiinnostuin kuusenkerkistä kaksi vuotta sitten yrttipoimijakurssilla. Sitä ennen en ollut uskaltautunut käyttämään niitä ruoanlaitossa.

Kurssin jälkeen poimin kuusenkerkkiä pakastimeen ja käytin ne seuraavana talvena teehen ja flunssajuomiin. Kokeilin valmistaa  myös kuusenkerkkälikööriä, jonka tekovaiheista kerroin Hortoilijan muistiinpanoja -blogissa (2.6.2018 ja 20.6.2018).

Viime kesänä kokeilin kuusenkerkkäsiirappia, jonka ohjeen löysin netistä Retkipaikka-nimiseltä sivustolta. Ohjeessa minua kiinnosti erityisesti se, että sen mukaan kerkkäsiirappi näytti syntyvän vähän niin kuin itsestään, ilman keittämistä ja sekoittelua.

Tein  kuusenkerkkäsiirappia Retkipaikka-sivuston ohjeen mukaan ja kerroin (hyvästä) kokemuksestani Hortoilijan muistiinpanoja -blogissa otsikolla Kuusenkerkistä ihanaa siirappia - todella vaivattomasti (20.6.2019).

Viime perjantaina laitoin taas siirappisatsin tulemaan. Näin toimin:

1. Poimin kerkät omista pihakuusista.

2. Huuhtelin ne kylmällä juoksevalla vedellä.
3. Laitoin lasipurkin puolilleen kerkkiä.

4. Kaadoin niiden päälle sokeria.

5. Napsautin purkin kannen kiinni ja nostin sen keittiön työpöydälle ikkunan eteen.

Nyt vain odotetaan kaikessa rauhassa siirapin tekeytymistä.

Valmistustavan idea on, että kun aurinko sulattaa sokerin, se painuu kerkkien läpi imien niistä maun. Sokerin sulettua kerkät siivilöidään pois.

Milloin kuusenkerkkäsiirappi on valmista? Viime kesänä sokerin täydelliseen sulamiseen meni kirjanpitoni mukaan aikaa 17 vuorokautta.

Samalla vauhdilla siirappi olisi siivilöintikelpoista kesäkuun lopussa. Hyvää kannattaa odottaa...  😊


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. ...

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Mikäs tässä ollessa, omenalikööriä pullotellessa

Kerroin elokuun lopussa omenaliköörin tekemisestä (Liiat omput likööriksi? 29.8.2021). Viime viikolla pääsin pullottamaan liköörin.  Koska oman pihan kaksi omenapuuta tuottivat tänä syksynä ennätysrunsaan sadon, niistä riitti omppuja kahteenkin liköörisatsiin. Itse asiassa olisi riittänyt enempäänkin, mutta keksin omenoille muutakin käyttöä. Yhteen annokseen laitoin 4,5 dl Leijona-viinaa, 4 dl sokeria, 1 sitruunan mehun,  7 dl kuutioiksi pilkottuja omenoita ja kanelitangon.   Ohjeessa sanottiin, että liköörin pitää antaa tekeytyä rauhassa 2-3 kuukautta. Viime viikolla tilanne oli se, että molemmat likööripurnukat olivat tekeytyneet vähän yli kaksi kuukautta. Heti kun otin purnukat esille, tajusin, minkä asian olin kokonaan unohtanut. Sekoittamisen! En ollut muistanut käydä sekoittelemassa likööriä, ja nyt sokeri oli jämähtänyt yhtenäiseksi klimpiksi kummankin lasipurkin pohjalle. Eipä siinä sitten muuta kuin klimppiä hajottamaan ja ahkerasti sekoittelemaan. Onneksi s...