Löysin viime syksynä jostain lehdestä - en kuolemaksenikaan muista, mistä - helpon marjapiirakan ohjeen. Helpon kyseisestä piirakasta tekee se, että se onnistuu ilman sähkövatkainta.
Ohjeessa sanotaan, että marjoiksi sopivat niin mustikat, mansikat, puolukat, vadelmat kuin herukatkin. Kun viime syksynä kokeilin piirakkaa ensimmäisen kerran, laitoin sen päälle muistaakseni punaherukoita ja vadelmia.
Koska tänä syksynä on taas vaihteen vuoksi hyvä omenavuosi, päätin testata, toimisiko ohje myös omppupiirakan pohjana. Samalla muutin ohjeen vegaaniseksi.
Alkuperäisen helpon marjapiirakan ohjeen mukaan siihen tarvitaan seuraavat ainesosat:
4 munaa
3 dl sokeria
2 dl maitoa
2 dl sulatettua voita/margariinia/öljyä
6 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
Koska annos näytti kovin isolta, puolitin ohjeen. Vegaanisen sain piirakasta siten, että korvasin kananmunat psylliumilla. Maidon tilalla käytin kaurajuomaa. Sulatetun voin asemesta käytin juoksevaa rapsiöljyvalmistetta.
Näin toimin:
1. Voitelin pyöreän piirakkavuoan.
2. Laitoin uunin lämpiämään 200 asteeseen.
3. Ripottelin psylliumin kaurajuomaan ja jätin sen turpoamaan noin kymmeneksi minuutiksi.
4. Kuorin ja viipaloin omenat.
5. Sekoitin keskenään vehnäjauhot, leivinjauheen ja vanilliinisokerin.
6. Sekoitin keskenään kaurajuoman ja psylliumin yhdistelmän sekä sokerin.
7. Lisäsin kaurajuoman, psylliumin ja sokerin seokseen jauhot ja rapsiöljyvalmisteen.
8. Kaavin taikinan vuokaan ja asettelin sen päälle omenaviipaleet. Ripottelin niille vähän sokeria.
9. Paistoin piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 25 minuutin ajan.
Miltä helpon marjapiirakan ohjeella tehty vegaaninen omppupiirakka maistui? Mielestäni oikein hyvältä. Ensimmäiset koemaistajat eivät ole vegaaneja mutta pitivät piirakan mausta. Kolmas "koemaistaja" puolestaan on vegaani, ja hän ihastui piirakkaan niin, että halusi ottaa tähteeksi jääneet palaset mukaansa :)
Kommentit
Lähetä kommentti