Kokeilin voikukkamarmeladin valmistamista ensimmäisen kerran viime kesänä.
Ensimmäinen kokeilu epäonnistui totaalisesti: "marmeladista" tuli niin kovaa, että lusikka juuttui siihen kiinni. Toinen kokeilukerta tuotti laihaa litkua - joka tosin maistui taivaallisen hyvältä.
Näistä epäonnistuneista kokeiluistani kerroin Hortoilijan muistiinpanoja
-blogin päivityksessä Kun voikukkamarmeladista tuli hammaslääkärin painajainen (9.6.2019).
Miksi toisesta marmeladisatsista tuli kivikovaa kökköä ja toisesta laihaa litkua? Siksi, että arvioin väärin hillo-marmeladisokerin määrän alkuperäistä ohjetta puolittaessani.
Vahingoista viisastuu, ja tänä kesänä voikukkamarmeladi onkin onnistunut mainiosti.
Pieneen annokseen marmeladia tarvitaan seuraavat ainesosat:
2,5 dl voikukan terälehtiä
2 dl vettä
1 rkl sitruunan mehua
1,5 dl hillo-marmeladisokeria
Näin toimin:
1. Keräsin 2,5 desilitraa voikukan keltaisia kukintoja, joista poistin kaikki vihreät osat.
2. Huuhtelin kukinnot siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä.
3. Laitoin kukinnot kattilaan ja lisäsin joukkoon 2 dl vettä.
4. Kiehautin veden ja kukinnot.
5. Kiehauttamisen jälkeen keitin niitä noin 15 minuuttia.
6. Siivilöin kukinnot pois. (Käytin apuna sukkahousua, mutta toki siiviläkin käy.)
7. Kaadoin nesteen takaisin kattilaan.
8. Lisäsin joukkoon ruokalusikallisen sitruunasta puserrettua mehua ja 1,5 desilitraa hillo-marmeladisokeria.
9. Sekoittelin ja keitin vielä pari minuuttia.
10. Kun seos oli vähän jäähtynyt, lusikoin sen lasipurkkiin.
Voikukkamarmeladi on maukasta ja sopii hyvin vaikkapa paahtoleivän päälle tai lettusten kaveriksi.
Jos haluat tehdä marmeladin sijaan juoksevaa voikukkasiirappia/-hunajaa, laita seokseen hillosokeria vain desilitran verran.
Mielestäni ohuempi versio on paremman makuista kuin marmeladi, mutta yksi huono puoli siinä on: se ei säily. Ei ainakaan minulta. 😊
Kommentit
Lähetä kommentti