Oletko koskaan maistanut voikukkaleipää? Suosittelen lämpimästi kokeilemaan.
Tein ensimmäisen kerran leipää voikukan kukinnoista kaksi vuotta sitten. Pieniä ongelmia tuotti se, että ohje (dandelion bread) oli englanninkielinen. Haastavaa ei ollut niinkään ainesosien suomentaminen vaan se, että ohjeessa käytettiin minulle outoa kuppi-mittayksikköä (a cup).
Myönnän, että muutama tovi siinä vierähti, kun muunsin ainesosia desilitroiksi. Lisähaastetta aiheutti se, että halusin kaiken lisäksi vielä pienentääkin ilmeisesti suurperheelle tarkoitettua leipäohjetta. Näistä kommervenkeistä kerroin tarkemmin Hortoilijan muistiinpanoja -blogissa otsikolla Voikukkaleipä - yllättävän hyvää (10.6.2018).
Mitä voikukkaleipään sitten tarvitaan? Pienen leivän saat aikaan seuraavilla ainesosilla:
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 dl voikukan kukkia
1/4 dl kasviöljyä
1/2 dl hunajaa
1/2 kananmunaa
3/4 dl maitoa
Koska jälkikasvuni on vegaani, tein ohjeeseen seuraavat muutokset:
- Korvasin maidon kaurajuomalla.
- Jätin kananmunan puolikkaan pois.
- Korvasin hunajan omatekoisella voikukkahunajalla.
Näin toimin:
1. Keräsin voikukan keltaisia kukintoja desilitran verran. Irrotin kukinnoista kaikki vihreät osat.
2. Huuhtelin kukinnot kylmällä juoksevalla vedellä.
3. Laitoin uunin kuumenemaan 205 Celsius-asteeseen.
4. Voitelin uuninkestävän kulhon.
5. Sekoitin kuivat ja nestemäiset aineet keskenään kahdessa eri kulhossa.
6. Yhdistin kuivat ja nestemäiset aineet toisiinsa.
8. Nostelin taikinan uuninkestävään kulhoon.
9. Paistoin leipää uunissa 20 minuutin ajan.
10. Alensin uunin lämpötilan 175 Celsius-asteeseen ja annoin leivän paistua toiset 20 minuuttia.
Ja se maku... Uskallanko käyttää sanaa taivaallinen? Uskallan! Voikukkaleipä on taivaallisen hyvää!
Ruokaisamman voikukkaleivästä saisi vaihtamalla vehnäjauhot vaikkapa kaurajauhoihin. Tuon kokeilun taidan kuiten jättää suosiolla ensi kesään. 😊
Kommentit
Lähetä kommentti