Siirry pääsisältöön

Pikkujouluihin pihlajanmarjalikööriä?

 


Olen suunnitellut pihlajanmarjaliköörin tekemistä ainakin kolme vuotta. Joka syksy on vain käynyt niin, että olen lähtenyt keräämään marjoja liian myöhään; ne ovat jo ehtineet  mennä parempiin suihin (tai nokkiin). 

Tänä syksynä ajattelin olla valppaampi. Eilen illalla lähdin suurin toivein poimimaan pihlajanmarjoja puista, jotka olivat vielä toissaviikolla notkuneet marjoista. 


No, eivät notkuneet enää. Löysin hyväkuntoisia marjoja vain muutaman desilitran verran. Ehkä niistä kuitenkin saisi liköörin aikaiseksi?

Olen kokeillut marjaliköörin valmistamista puolukasta, mustikasta ja mustaherukasta. Yrttilikööriä olen tehnyt kuusenkerkistä ja voikukan kukinnoista. Viime syksynä kokeilin valmistaa omenalikööriä.

Vaikka liköörien tekeminen onkin minulle aika  tuttua puuhaa, päätin etsiä netistä kunnon ohjeen; onhan pihlajanmarja kuitenkin selvästi erilainen marja kuin vaikkapa mustikka.

Kotikokin ohje olisi vaatinut ylimääräistä tuusaamista (veden keittämistä, sokerin liottamista siihen yms.), joten mukavuudenhaluisena ihmisenä hylkäsin sen.

Kohti joulua -blogin (www.kohtijoulua.fi) ohje sen sijaan oli miellyttävän helppo. Sen mukaan pihlajanmarjalikööriin tarvitaan seuraavat ainesosat: 

300 g pihlajanmarjoja

300 g sokeria ja

4-5 dl kirkasta viinaa.

Koska pihlajanmarjasaaliini oli jäänyt niukaksi, jouduin muokkaamaan ohjetta. Toimin näin:

1. Huuhtelin marjat huolella siivilässä.

2. Laitoin marjat (2 dl) ja sokerin (2 dl) kerroksittain puhtaaseen lasipurkkiin.

3. Kaadoin niiden päälle 3 dl Leijona-viinaa.


 4. Nostin purnukan jääkaappiin.

Kuinka kaun pihlajanmarjaliköörin pitää antaa tekeytyä jääkaapissa? Kauan. Ohjeen mukaan minun pitää "unohtaa" purnukka jääkaappiin peräti kolmeksi kuukaudeksi.  

Näyttää kuitenkin siltä, että likööriä on  hyvä käydä välillä vähän sekoittelemassa. Ainakin tänään huomasin, että sokeri oli laskeutunut purkin pohjalle ja melkein juuttunut pohjaan kiinni. 

Pihlajanmarjaliköörin pitäisi olla valmista siivilöitäväksi ja pullotettavaksi marraskuun lopussa. Kohti joulua -blogissa likööriä esitellään joululahjavinkkinä. Omalla kohdallani saattaa kuitenkin käydä niin, että likööriä maistellaan jo tyttöjen pikkujouluissa. 😊



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin