Siirry pääsisältöön

Pikkujouluihin pihlajanmarjalikööriä?

 


Olen suunnitellut pihlajanmarjaliköörin tekemistä ainakin kolme vuotta. Joka syksy on vain käynyt niin, että olen lähtenyt keräämään marjoja liian myöhään; ne ovat jo ehtineet  mennä parempiin suihin (tai nokkiin). 

Tänä syksynä ajattelin olla valppaampi. Eilen illalla lähdin suurin toivein poimimaan pihlajanmarjoja puista, jotka olivat vielä toissaviikolla notkuneet marjoista. 


No, eivät notkuneet enää. Löysin hyväkuntoisia marjoja vain muutaman desilitran verran. Ehkä niistä kuitenkin saisi liköörin aikaiseksi?

Olen kokeillut marjaliköörin valmistamista puolukasta, mustikasta ja mustaherukasta. Yrttilikööriä olen tehnyt kuusenkerkistä ja voikukan kukinnoista. Viime syksynä kokeilin valmistaa omenalikööriä.

Vaikka liköörien tekeminen onkin minulle aika  tuttua puuhaa, päätin etsiä netistä kunnon ohjeen; onhan pihlajanmarja kuitenkin selvästi erilainen marja kuin vaikkapa mustikka.

Kotikokin ohje olisi vaatinut ylimääräistä tuusaamista (veden keittämistä, sokerin liottamista siihen yms.), joten mukavuudenhaluisena ihmisenä hylkäsin sen.

Kohti joulua -blogin (www.kohtijoulua.fi) ohje sen sijaan oli miellyttävän helppo. Sen mukaan pihlajanmarjalikööriin tarvitaan seuraavat ainesosat: 

300 g pihlajanmarjoja

300 g sokeria ja

4-5 dl kirkasta viinaa.

Koska pihlajanmarjasaaliini oli jäänyt niukaksi, jouduin muokkaamaan ohjetta. Toimin näin:

1. Huuhtelin marjat huolella siivilässä.

2. Laitoin marjat (2 dl) ja sokerin (2 dl) kerroksittain puhtaaseen lasipurkkiin.

3. Kaadoin niiden päälle 3 dl Leijona-viinaa.


 4. Nostin purnukan jääkaappiin.

Kuinka kaun pihlajanmarjaliköörin pitää antaa tekeytyä jääkaapissa? Kauan. Ohjeen mukaan minun pitää "unohtaa" purnukka jääkaappiin peräti kolmeksi kuukaudeksi.  

Näyttää kuitenkin siltä, että likööriä on  hyvä käydä välillä vähän sekoittelemassa. Ainakin tänään huomasin, että sokeri oli laskeutunut purkin pohjalle ja melkein juuttunut pohjaan kiinni. 

Pihlajanmarjaliköörin pitäisi olla valmista siivilöitäväksi ja pullotettavaksi marraskuun lopussa. Kohti joulua -blogissa likööriä esitellään joululahjavinkkinä. Omalla kohdallani saattaa kuitenkin käydä niin, että likööriä maistellaan jo tyttöjen pikkujouluissa. 😊



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Hyvästi, vuosi 2023!

  Vuoteen 2023 mahtui henkilökohtaisessa elämässäni monenmoista: luovuin vakituisesta työpaikastani, laitoin taloni myyntiin, muutin uudelle asuinalueelle kerrostaloon, aloitin työt uudessa koulussa, rakas kissaystäväni kuoli... Toivon, että vuosi 2024 olisi rauhallisempi :)  Tammikuussa 2023 aloitin jo tutuksi tulleen kuvausprojektini, jonka tarkoituksena on ottaa kuva samasta paikasta kerran kuukaudessa koko vuoden ajan. Kuvauspaikaksi valikoitui Jyväskylän Palokassa sijaitseva Kirrin uimaranta.  Muutin uuteen kotiin syyskuun alussa. Vanhan talon tyhjentäminen ja siivoaminen sekä uuden kodin järjestely veivät niin paljon aikaa ja energiaa, että kuvausprojektini tyssäsi ja viimeiseksi kuvaksi jäi elokuun otos. Tuossa kuvia järjestellessäni onnistuin vahingossa poistamaan heinäkuun kuvan, joten kuvasarjani jää tänä vuonna puoliväliin vuotta.  Tammikuun kuva on otettu aamulla auringonnousun jälkeen. Pakkastakin oli.    Helmikuussa lumet välillä sulivat, mutt...

Miltä maistui voikukan juurista tehty kahvi?

Kokeilin viime viikolla tehdä kahvinkorviketta voikukan juurista. Ohjeen voikukkakahviin löysin Metsän emännän verkkosivuilta (www.metsanemanta.fi). Voikukkakahviin tarvitaan kuivattuja ja paahdettuja voikukan juuria. Voikukan juurien kuivaamisesta kerroin päivityksessäni pari viikkoa sitten (Kaivoin maasta voikukan juuria ja... 12.9.2021). Viikko sitten kirjoitin voikukkaisen rieskan tekemisestä (Kokeilin voikukanjuuririeskaa, 19.9.2021). Kuivattuja voikukan juuria voi paahtaa pannulla tai uunissa. Kokeilin jälkimmäistä tapaa. Metsän emännän ohjeen mukaan kuivatut ja pilkotut juurenpalat levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Uuni asetetaan 175 asteeseen ja juurenpalojen annetaan olla uunissa 10-20 minuuttia. Mitä kauemmin paloja paahtaa, sen tummemman värin ne saavat. Ennen purkitusta palasten annetaan jäähtyä. Ne säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkissa ja pimeässä. Omat kuivatut juurenpalaseni olivat jo valmiiksi niin pieniä, että niitä ei tarvinnut enää ryhtyä p...