Siirry pääsisältöön

Sujauta liiat mustikat muffinseihin

 

Tänä vuonna mustikkasato on ollut kaikkialla Suomessa erittäin hyvä. Facebook ja Instagram tuntuvat olevan täynnä kuvia innokkaiden poimijoiden kukkuraisista marjaämpäreistä.

Suurin osa mustikoista päätyy luultavasti pakastettavaksi. Pakastimillakin on kuitenkin rajansa ja reunansa, eikä niihin voi tupata marjoja määrättömästi. Mitä tehdä ylimääräisillä mustikoilla?

Monena vuonna ylijäämämustikat - sikäli kun niitä on edes ollut - ovat omassa taloudessani päätyneet piirakkaan tai pulliin. Piirakka on toki erinomaisen hyvää, samoin pullat, mutta vaihtelun vuoksi päätin tehdä parin vuoden tauon jälkeen mustikkamuffinseja.

Muffinsien ohje löytyi vanhasta, jo resuiseksi selatusta yläkoulun aikaisesta kotitalouden oppikirjasta. Vaikka Keitämme ja leivomme -kirjasella on ikää jo kiitettävästi (jätän ikävuosien määrän mainitsematta), on siitä vieläkin hyötyä - ainakin tällaiselle ihmiselle, joka leipoo harvakseltaan.

Tässäpä ainesosat suoraan Keitämme ja leivomme -kirjasta sivulta 119:


Näin toimin:

1. Laitoin uunin kuumenemaan 225-asteiseksi.

2. Vatkasin sokerin ja margariinin vaahdoksi sähkövatkaimella.

3. Lisäsin munat yksitellen välillä vatkaten.

4. Sekoitin kuivat aineet keskenään ja lisäsin ne taikinaan vähitellen.

5. Lisäsin mustikat kevyesti puulastalla sekoittaen.

6. Asettelin pellille valmiiksi 20 muffinsivuokaa ja nostelin taikinan niihin kahdella lusikalla.

7. Paistoin muffinseja uunissa 12 minuutin ajan (ohjeen mukaan noin 15 minuuttia).

Hyvin onnistuivat! 😊






poimijoiden

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. ...

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Mikäs tässä ollessa, omenalikööriä pullotellessa

Kerroin elokuun lopussa omenaliköörin tekemisestä (Liiat omput likööriksi? 29.8.2021). Viime viikolla pääsin pullottamaan liköörin.  Koska oman pihan kaksi omenapuuta tuottivat tänä syksynä ennätysrunsaan sadon, niistä riitti omppuja kahteenkin liköörisatsiin. Itse asiassa olisi riittänyt enempäänkin, mutta keksin omenoille muutakin käyttöä. Yhteen annokseen laitoin 4,5 dl Leijona-viinaa, 4 dl sokeria, 1 sitruunan mehun,  7 dl kuutioiksi pilkottuja omenoita ja kanelitangon.   Ohjeessa sanottiin, että liköörin pitää antaa tekeytyä rauhassa 2-3 kuukautta. Viime viikolla tilanne oli se, että molemmat likööripurnukat olivat tekeytyneet vähän yli kaksi kuukautta. Heti kun otin purnukat esille, tajusin, minkä asian olin kokonaan unohtanut. Sekoittamisen! En ollut muistanut käydä sekoittelemassa likööriä, ja nyt sokeri oli jämähtänyt yhtenäiseksi klimpiksi kummankin lasipurkin pohjalle. Eipä siinä sitten muuta kuin klimppiä hajottamaan ja ahkerasti sekoittelemaan. Onneksi s...