Siirry pääsisältöön

Lähtikö tahra matosta kotikonstein?

 


Onnistuin eilen tiputtamaan keittiön matolle mustaherukkahilloa. Tahra ei ollut iso mutta erottui matosta selvästi violetin värinsä ansiosta. Mikä neuvoksi?

 


Erittäin nopean selailun jälkeen löysin netistä ohjeen, jonka mukaan tahran poistoon voisi käyttää väkiviinaetikkaa ja ruokasoodaa. 

 


Ruokasoodaa olen käyttänyt monta kertaa tilanteissa, joissa kissa on oksentanut matolle. Ensin luonnollisesti poistan haisevan tuotoksen, minkä jälkeen pyyhin likaisen kohdan kostealla liinalla. Lopuksi  levitän tahran päälle ruokasoodaa. Annan soodan vaikuttaa useamman tunnin, ennen kuin imuroin sen pois.

Mustaherukkahillon aiheuttama tahra on kuitenkin erityyppinen, joten päätin kokeilla etikan ja ruokasoodan yhteisvoimaa. Näin toimin:

1. Asettelin ihan ensimmäiseksi maton alle, tahra-alueen kohdalle, sanomalehteä. 

2. Laitoin tahran päälle väkiviinaetikkaa.

 


3. Levitin etikan päälle ruokasoodaa niin, että likainen kohta peittyi.

 


4. Annoin etikan ja ruokasoodan vaikuttaa noin vuorokauden ajan.

5. Imuroin soodan pois.

Lopputulos oli tällainen:


Etikan ja ruokasoodan yhdistelmä poisti tahran, mutta jätti jälkeensä pienen tumman alueen. Sitä ei kuitenkaan välttämättä huomaa, jos ei tarkasti katso. 

Oli miten oli,  lopputulos on huomattavasti miellyttävämpi näky kuin edellisen päivän violetti tahra. Taidan kokeilla toistekin. 😊

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin