Joululomalla oli aikaa sellaisille siivoushommille, joita ei työssä käydessä ehdi tai yksinkertaisesti jaksa tehdä.
Iltapäivälehden nettisivuja selatessani silmäni osuivat kiinnostavaan siivousaiheiseen juttuun. Siinä väitettiin, että hellan emalipäälliseen pinttyneen lian voisi puhdistaa... sokeripalalla!
Myönnän, että hellan emalipäällysteen ja levyjen reunojen puhtaus ei ole ollut se ihan suurin huolenaiheeni viime aikoina. Toki pyyhin hellan pinnat kostealla talousliinalla aina ruoanlaiton jälkeen, mutta siinä kaikki.
Kun tarkemmin hellaa katsoin, niin kyllähän sen pintaan oli likaa pinttynyt. Jos rehellisiä ollaan, ei edes tarvinnut katsoa kovin tarkasti:
Vaikka olen suosinut siivouksessa luonnonmukaisia puhdistusaineita, kuten etikkaa, ruokasoodaa ja sitruunaa, sokeria ei ole tullut kokeiltua.
Ohjeen mukaisesti kostutin sokeripalan reunan vedellä ja hankasin sillä ruskeaksi pinttyneitä kohtia. Kyllähän se likaa irrotti:
Ongelmana oli sokeripalan sopiva kostuttaminen: jos vettä lirahti liikaa, pala hajosi nopeasti epämääräiseksi sokerimössöksi. Jos taas pala oli kuiva, pelkäsin sen naarmuttavan hellan pintaa.
Lopputulemana totean, että sokeri toden totta poisti hellan pintaan pinttynyttä likaa:
Yksi sokeripala ei kuitenkaan riittänyt; kyllä siinä pala jos toinenkin pääsi mukaan siivoustalkoisiin. Voisiko tästä tehdä sellaisen johtopäätöksen, että puhdistus kannattaisi tehdä vähän useammin? 😁
Kommentit
Lähetä kommentti