Siirry pääsisältöön

Puhdistuiko liesi sokeripalalla?

 


Joululomalla oli aikaa sellaisille siivoushommille, joita ei työssä käydessä ehdi tai yksinkertaisesti jaksa tehdä. 

Iltapäivälehden nettisivuja selatessani silmäni osuivat kiinnostavaan siivousaiheiseen juttuun. Siinä väitettiin, että hellan emalipäälliseen pinttyneen lian voisi puhdistaa... sokeripalalla!

Myönnän, että hellan emalipäällysteen ja levyjen reunojen puhtaus ei ole ollut se ihan suurin huolenaiheeni viime aikoina. Toki pyyhin hellan pinnat kostealla talousliinalla aina ruoanlaiton  jälkeen, mutta siinä kaikki.

Kun tarkemmin hellaa katsoin, niin kyllähän sen pintaan oli likaa pinttynyt. Jos rehellisiä ollaan, ei edes tarvinnut katsoa kovin tarkasti:


Vaikka olen suosinut siivouksessa luonnonmukaisia puhdistusaineita, kuten etikkaa, ruokasoodaa ja sitruunaa, sokeria ei ole tullut kokeiltua. 

Ohjeen mukaisesti kostutin sokeripalan reunan vedellä ja hankasin sillä ruskeaksi pinttyneitä kohtia. Kyllähän se likaa irrotti:


 

Ongelmana oli sokeripalan sopiva kostuttaminen: jos vettä lirahti liikaa, pala hajosi nopeasti epämääräiseksi sokerimössöksi. Jos taas pala oli kuiva, pelkäsin sen naarmuttavan hellan pintaa. 

Lopputulemana totean, että sokeri toden totta poisti hellan pintaan pinttynyttä likaa:


 Yksi sokeripala ei kuitenkaan riittänyt; kyllä siinä pala jos toinenkin pääsi mukaan siivoustalkoisiin. Voisiko tästä tehdä sellaisen johtopäätöksen, että puhdistus kannattaisi tehdä vähän useammin?  😁

 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. ...

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Mikäs tässä ollessa, omenalikööriä pullotellessa

Kerroin elokuun lopussa omenaliköörin tekemisestä (Liiat omput likööriksi? 29.8.2021). Viime viikolla pääsin pullottamaan liköörin.  Koska oman pihan kaksi omenapuuta tuottivat tänä syksynä ennätysrunsaan sadon, niistä riitti omppuja kahteenkin liköörisatsiin. Itse asiassa olisi riittänyt enempäänkin, mutta keksin omenoille muutakin käyttöä. Yhteen annokseen laitoin 4,5 dl Leijona-viinaa, 4 dl sokeria, 1 sitruunan mehun,  7 dl kuutioiksi pilkottuja omenoita ja kanelitangon.   Ohjeessa sanottiin, että liköörin pitää antaa tekeytyä rauhassa 2-3 kuukautta. Viime viikolla tilanne oli se, että molemmat likööripurnukat olivat tekeytyneet vähän yli kaksi kuukautta. Heti kun otin purnukat esille, tajusin, minkä asian olin kokonaan unohtanut. Sekoittamisen! En ollut muistanut käydä sekoittelemassa likööriä, ja nyt sokeri oli jämähtänyt yhtenäiseksi klimpiksi kummankin lasipurkin pohjalle. Eipä siinä sitten muuta kuin klimppiä hajottamaan ja ahkerasti sekoittelemaan. Onneksi s...