Siirry pääsisältöön

Puhdistuiko liesi sokeripalalla?

 


Joululomalla oli aikaa sellaisille siivoushommille, joita ei työssä käydessä ehdi tai yksinkertaisesti jaksa tehdä. 

Iltapäivälehden nettisivuja selatessani silmäni osuivat kiinnostavaan siivousaiheiseen juttuun. Siinä väitettiin, että hellan emalipäälliseen pinttyneen lian voisi puhdistaa... sokeripalalla!

Myönnän, että hellan emalipäällysteen ja levyjen reunojen puhtaus ei ole ollut se ihan suurin huolenaiheeni viime aikoina. Toki pyyhin hellan pinnat kostealla talousliinalla aina ruoanlaiton  jälkeen, mutta siinä kaikki.

Kun tarkemmin hellaa katsoin, niin kyllähän sen pintaan oli likaa pinttynyt. Jos rehellisiä ollaan, ei edes tarvinnut katsoa kovin tarkasti:


Vaikka olen suosinut siivouksessa luonnonmukaisia puhdistusaineita, kuten etikkaa, ruokasoodaa ja sitruunaa, sokeria ei ole tullut kokeiltua. 

Ohjeen mukaisesti kostutin sokeripalan reunan vedellä ja hankasin sillä ruskeaksi pinttyneitä kohtia. Kyllähän se likaa irrotti:


 

Ongelmana oli sokeripalan sopiva kostuttaminen: jos vettä lirahti liikaa, pala hajosi nopeasti epämääräiseksi sokerimössöksi. Jos taas pala oli kuiva, pelkäsin sen naarmuttavan hellan pintaa. 

Lopputulemana totean, että sokeri toden totta poisti hellan pintaan pinttynyttä likaa:


 Yksi sokeripala ei kuitenkaan riittänyt; kyllä siinä pala jos toinenkin pääsi mukaan siivoustalkoisiin. Voisiko tästä tehdä sellaisen johtopäätöksen, että puhdistus kannattaisi tehdä vähän useammin?  😁

 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Hyvästi, vuosi 2023!

  Vuoteen 2023 mahtui henkilökohtaisessa elämässäni monenmoista: luovuin vakituisesta työpaikastani, laitoin taloni myyntiin, muutin uudelle asuinalueelle kerrostaloon, aloitin työt uudessa koulussa, rakas kissaystäväni kuoli... Toivon, että vuosi 2024 olisi rauhallisempi :)  Tammikuussa 2023 aloitin jo tutuksi tulleen kuvausprojektini, jonka tarkoituksena on ottaa kuva samasta paikasta kerran kuukaudessa koko vuoden ajan. Kuvauspaikaksi valikoitui Jyväskylän Palokassa sijaitseva Kirrin uimaranta.  Muutin uuteen kotiin syyskuun alussa. Vanhan talon tyhjentäminen ja siivoaminen sekä uuden kodin järjestely veivät niin paljon aikaa ja energiaa, että kuvausprojektini tyssäsi ja viimeiseksi kuvaksi jäi elokuun otos. Tuossa kuvia järjestellessäni onnistuin vahingossa poistamaan heinäkuun kuvan, joten kuvasarjani jää tänä vuonna puoliväliin vuotta.  Tammikuun kuva on otettu aamulla auringonnousun jälkeen. Pakkastakin oli.    Helmikuussa lumet välillä sulivat, mutt...

Miltä maistui voikukan juurista tehty kahvi?

Kokeilin viime viikolla tehdä kahvinkorviketta voikukan juurista. Ohjeen voikukkakahviin löysin Metsän emännän verkkosivuilta (www.metsanemanta.fi). Voikukkakahviin tarvitaan kuivattuja ja paahdettuja voikukan juuria. Voikukan juurien kuivaamisesta kerroin päivityksessäni pari viikkoa sitten (Kaivoin maasta voikukan juuria ja... 12.9.2021). Viikko sitten kirjoitin voikukkaisen rieskan tekemisestä (Kokeilin voikukanjuuririeskaa, 19.9.2021). Kuivattuja voikukan juuria voi paahtaa pannulla tai uunissa. Kokeilin jälkimmäistä tapaa. Metsän emännän ohjeen mukaan kuivatut ja pilkotut juurenpalat levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Uuni asetetaan 175 asteeseen ja juurenpalojen annetaan olla uunissa 10-20 minuuttia. Mitä kauemmin paloja paahtaa, sen tummemman värin ne saavat. Ennen purkitusta palasten annetaan jäähtyä. Ne säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkissa ja pimeässä. Omat kuivatut juurenpalaseni olivat jo valmiiksi niin pieniä, että niitä ei tarvinnut enää ryhtyä p...