Voisiko kuusenneulasia hyödyntää leivonnassa? En ollut tullut edes ajatelleeksi asiaa, kunnes löysin havunneulaskeksien ohjeen Facebookista erään villiyrttiryhmän sivuilta.
Alkuperäisen ohjeen mukaan havunneulaskekseihin tarvitaan seuraavat ainesosat:
1 pieni kuusenhavu
250 g jauhoja
50 g raastettua parmesaania
0,5 tl suolaa
0,5 tl pippuria
100 g voita.
Muutin ohjeen vegaaneille sopivaksi, joten parmesaani vaihtui Porlammin vegejuustovalmisteeksi ja voi juoksevaksi rapsiöljyksi. Vaihdoin ohjeen mittayksiköksi desilitran, mutta säilytin kuitenkin samat suhteet ainesosien välillä - rapsiöljyä lukuun ottamatta. Lisäsin taikinaan myös hieman kuivattua nokkosta.
Oma vegaaninen reseptini on seuraavanlainen:
kuusenneulasia oman maun mukaan
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl raastettua vegejuustovalmistetta
0,5 tl suolaa
0,5 tl pippuria
1 tl kuivattua nokkosta
1,5 dl juoksevaa rapsiöljyvalmistetta
Näin toimin:
1. Huuhtelin lyhkäiset kuusenhavut kylmällä juoksevalla vedellä. Irrotin neulaset ja saksin ne silpuksi.
2. Sekoitin kuivat aineet keskenään.
3. Lisäsin juoksevan rapsiöljyvalmisteen ja 2 tl vettä (alkuperäisessä ohjeessa 1 tl vettä tarpeen vaatiessa).
4. Pyöritin taikinasta palloja, asettelin ne pellille ja litistin kekseiksi. Alkuperäisen ohjeen mukaan taikina piti kaulita, mutta oma taikinaversioni oli liian höttöistä kaulittavaksi.
5. Annoin keksien paistua 180 asteessa 15 min (alkuperäisessä ohjeessa 10-15 min).
Miltä havunneulaskeksit maistuivat? Vallan hyviltä. Kuusenneulasten maku tosin ei tullut esiin niin voimakkaana, kuin olin odottanut. Ehkä minun olisi pitänyt laittaa niitä taikinaan enemmän?
Pippuri sopi kekseihin erinomaisesti, mutta muitakin mausteita taikinaan uskaltanee lisätä. Voisin kuvitella, että erilaiset yrttimausteet sopisivat hyvin yhteen kuusenneulasten kanssa.
Havunneulaskeksit olivat paistamisen jälkeenkin aika höttöisiä ja helposti murenevia. Ehkä se johtui voin vaihtamisesta rapsiöljyvalmisteeseen? Myös vegejuustoa tuli laitettua selvästi enemmän kuin ohjeen 0,5 dl. (Raastoin sitä vahingossa liikaa enkä keksinyt sille muutakaan käyttöä.)
Elikäs mietteitä ennen seuraavaa yritystä havunneulaskeksien parissa: kokeilen leipoa taikinan voilla, laitan sekaan rohkeammin kuusenneulasia, lisään yrttimausteita ja - olen tarkempi juustoraasteen mittaamisen kanssa...😊
Kommentit
Lähetä kommentti