Siirry pääsisältöön

Miltä maistuivat havunneulaskeksit?

 


Voisiko kuusenneulasia hyödyntää leivonnassa? En ollut tullut edes ajatelleeksi asiaa, kunnes löysin havunneulaskeksien ohjeen Facebookista erään villiyrttiryhmän sivuilta.

Alkuperäisen ohjeen mukaan havunneulaskekseihin tarvitaan seuraavat ainesosat:

1 pieni kuusenhavu

250 g jauhoja

50 g raastettua parmesaania

0,5 tl suolaa

0,5 tl pippuria

100 g voita.

Muutin ohjeen vegaaneille sopivaksi, joten parmesaani vaihtui Porlammin vegejuustovalmisteeksi ja voi juoksevaksi rapsiöljyksi. Vaihdoin ohjeen mittayksiköksi desilitran, mutta säilytin kuitenkin samat suhteet ainesosien välillä - rapsiöljyä lukuun ottamatta. Lisäsin taikinaan myös hieman kuivattua nokkosta.

 

Oma vegaaninen reseptini on seuraavanlainen:

kuusenneulasia oman maun mukaan

2,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl raastettua vegejuustovalmistetta

0,5 tl suolaa

0,5 tl pippuria

1 tl kuivattua nokkosta

1,5 dl juoksevaa rapsiöljyvalmistetta


 Näin toimin:

1. Huuhtelin lyhkäiset kuusenhavut kylmällä juoksevalla vedellä. Irrotin neulaset ja saksin ne silpuksi.

2. Sekoitin kuivat aineet keskenään.

3. Lisäsin juoksevan rapsiöljyvalmisteen ja 2 tl vettä (alkuperäisessä ohjeessa 1 tl vettä tarpeen vaatiessa).

4. Pyöritin taikinasta palloja, asettelin ne pellille ja litistin kekseiksi. Alkuperäisen ohjeen mukaan taikina piti kaulita, mutta oma taikinaversioni oli liian höttöistä kaulittavaksi.

5. Annoin keksien paistua 180 asteessa 15 min (alkuperäisessä ohjeessa 10-15 min).


 Miltä havunneulaskeksit maistuivat? Vallan hyviltä. Kuusenneulasten maku tosin ei tullut esiin niin voimakkaana, kuin olin odottanut. Ehkä minun olisi pitänyt laittaa niitä taikinaan enemmän? 

Pippuri sopi kekseihin erinomaisesti, mutta muitakin mausteita taikinaan uskaltanee lisätä. Voisin kuvitella, että erilaiset yrttimausteet sopisivat hyvin yhteen kuusenneulasten kanssa.

Havunneulaskeksit olivat paistamisen jälkeenkin aika höttöisiä ja helposti murenevia. Ehkä se johtui voin vaihtamisesta rapsiöljyvalmisteeseen? Myös vegejuustoa tuli laitettua selvästi enemmän kuin ohjeen 0,5 dl. (Raastoin sitä vahingossa liikaa enkä keksinyt sille muutakaan käyttöä.)

Elikäs mietteitä ennen seuraavaa yritystä havunneulaskeksien parissa: kokeilen leipoa taikinan voilla, laitan sekaan rohkeammin kuusenneulasia, lisään yrttimausteita ja - olen tarkempi juustoraasteen mittaamisen kanssa...😊



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Hyvästi, vuosi 2023!

  Vuoteen 2023 mahtui henkilökohtaisessa elämässäni monenmoista: luovuin vakituisesta työpaikastani, laitoin taloni myyntiin, muutin uudelle asuinalueelle kerrostaloon, aloitin työt uudessa koulussa, rakas kissaystäväni kuoli... Toivon, että vuosi 2024 olisi rauhallisempi :)  Tammikuussa 2023 aloitin jo tutuksi tulleen kuvausprojektini, jonka tarkoituksena on ottaa kuva samasta paikasta kerran kuukaudessa koko vuoden ajan. Kuvauspaikaksi valikoitui Jyväskylän Palokassa sijaitseva Kirrin uimaranta.  Muutin uuteen kotiin syyskuun alussa. Vanhan talon tyhjentäminen ja siivoaminen sekä uuden kodin järjestely veivät niin paljon aikaa ja energiaa, että kuvausprojektini tyssäsi ja viimeiseksi kuvaksi jäi elokuun otos. Tuossa kuvia järjestellessäni onnistuin vahingossa poistamaan heinäkuun kuvan, joten kuvasarjani jää tänä vuonna puoliväliin vuotta.  Tammikuun kuva on otettu aamulla auringonnousun jälkeen. Pakkastakin oli.    Helmikuussa lumet välillä sulivat, mutt...

Miltä maistui voikukan juurista tehty kahvi?

Kokeilin viime viikolla tehdä kahvinkorviketta voikukan juurista. Ohjeen voikukkakahviin löysin Metsän emännän verkkosivuilta (www.metsanemanta.fi). Voikukkakahviin tarvitaan kuivattuja ja paahdettuja voikukan juuria. Voikukan juurien kuivaamisesta kerroin päivityksessäni pari viikkoa sitten (Kaivoin maasta voikukan juuria ja... 12.9.2021). Viikko sitten kirjoitin voikukkaisen rieskan tekemisestä (Kokeilin voikukanjuuririeskaa, 19.9.2021). Kuivattuja voikukan juuria voi paahtaa pannulla tai uunissa. Kokeilin jälkimmäistä tapaa. Metsän emännän ohjeen mukaan kuivatut ja pilkotut juurenpalat levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Uuni asetetaan 175 asteeseen ja juurenpalojen annetaan olla uunissa 10-20 minuuttia. Mitä kauemmin paloja paahtaa, sen tummemman värin ne saavat. Ennen purkitusta palasten annetaan jäähtyä. Ne säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkissa ja pimeässä. Omat kuivatut juurenpalaseni olivat jo valmiiksi niin pieniä, että niitä ei tarvinnut enää ryhtyä p...