Siirry pääsisältöön

Miltä maistuivat havunneulaskeksit?

 


Voisiko kuusenneulasia hyödyntää leivonnassa? En ollut tullut edes ajatelleeksi asiaa, kunnes löysin havunneulaskeksien ohjeen Facebookista erään villiyrttiryhmän sivuilta.

Alkuperäisen ohjeen mukaan havunneulaskekseihin tarvitaan seuraavat ainesosat:

1 pieni kuusenhavu

250 g jauhoja

50 g raastettua parmesaania

0,5 tl suolaa

0,5 tl pippuria

100 g voita.

Muutin ohjeen vegaaneille sopivaksi, joten parmesaani vaihtui Porlammin vegejuustovalmisteeksi ja voi juoksevaksi rapsiöljyksi. Vaihdoin ohjeen mittayksiköksi desilitran, mutta säilytin kuitenkin samat suhteet ainesosien välillä - rapsiöljyä lukuun ottamatta. Lisäsin taikinaan myös hieman kuivattua nokkosta.

 

Oma vegaaninen reseptini on seuraavanlainen:

kuusenneulasia oman maun mukaan

2,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl raastettua vegejuustovalmistetta

0,5 tl suolaa

0,5 tl pippuria

1 tl kuivattua nokkosta

1,5 dl juoksevaa rapsiöljyvalmistetta


 Näin toimin:

1. Huuhtelin lyhkäiset kuusenhavut kylmällä juoksevalla vedellä. Irrotin neulaset ja saksin ne silpuksi.

2. Sekoitin kuivat aineet keskenään.

3. Lisäsin juoksevan rapsiöljyvalmisteen ja 2 tl vettä (alkuperäisessä ohjeessa 1 tl vettä tarpeen vaatiessa).

4. Pyöritin taikinasta palloja, asettelin ne pellille ja litistin kekseiksi. Alkuperäisen ohjeen mukaan taikina piti kaulita, mutta oma taikinaversioni oli liian höttöistä kaulittavaksi.

5. Annoin keksien paistua 180 asteessa 15 min (alkuperäisessä ohjeessa 10-15 min).


 Miltä havunneulaskeksit maistuivat? Vallan hyviltä. Kuusenneulasten maku tosin ei tullut esiin niin voimakkaana, kuin olin odottanut. Ehkä minun olisi pitänyt laittaa niitä taikinaan enemmän? 

Pippuri sopi kekseihin erinomaisesti, mutta muitakin mausteita taikinaan uskaltanee lisätä. Voisin kuvitella, että erilaiset yrttimausteet sopisivat hyvin yhteen kuusenneulasten kanssa.

Havunneulaskeksit olivat paistamisen jälkeenkin aika höttöisiä ja helposti murenevia. Ehkä se johtui voin vaihtamisesta rapsiöljyvalmisteeseen? Myös vegejuustoa tuli laitettua selvästi enemmän kuin ohjeen 0,5 dl. (Raastoin sitä vahingossa liikaa enkä keksinyt sille muutakaan käyttöä.)

Elikäs mietteitä ennen seuraavaa yritystä havunneulaskeksien parissa: kokeilen leipoa taikinan voilla, laitan sekaan rohkeammin kuusenneulasia, lisään yrttimausteita ja - olen tarkempi juustoraasteen mittaamisen kanssa...😊



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin