Siirry pääsisältöön

Puhdistuiko matto lumipesulla?

 


Innostuin kokeilemaan maton lumipesua, kun Facebook-kaveri kertoi käyttäneensä kaikki mattonsa ulkona ja puhdistaneensa ne lumella. Lisäintoa sain lukiessani IS:n juttua, jossa käytiin läpi Marttojen ohjeet lumipesuun.

Ohjeiden mukaan lumipesua kannattaa kokeilla, kun pakkasta on kymmenen astetta tai enemmän. Viime viikolla pakkaspäiviä oli useampikin, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen.

Tein maton lumipesun seuraavalla tavalla:

1. Kopistelin matosta roskat pois mattopiiskalla. (Marttojen ohjeessa kehotettiin imuroimaan matto.)

2. Jätin maton pakkaseen viilenemään 45 minuutin ajaksi (Marttojen ohje: 30-60 min).

 


3. Asettelin maton lumihankeen ja heittelin sen päälle pakkaslunta.

 



4. Pesin maton molemmilta puolilta juuriharjalla. Tässä vaiheessa ei kuulemma saa käyttää liikaa voimaa.

5. Ravistelin matosta irtolumet pois mattopiiskaa apuna käyttäen. (Lumet voi myös harjata pois.)

 


6. Vein maton kylpyhuoneeseen kuivumaan. 

Maton kuivuminen vei enemmän aikaa, kuin olin odottanut. Toisaalta jos matto olisi jäänyt kosteaksi, se olisi voinut olla haitallista lattiapinnalle.

Puhdistuiko matto lumipesulla? Ainakin omiin silmiini maton värit näyttävät nyt kirkkaammilta. Yllättävää oli se, että kesällä matonpesussa käyttämäni pesuaine pääsi ikään kuin uudelleen esiin. Nyt matto tuoksuu jälleen mäntysuovalta!  😊

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Hyvästi, vuosi 2023!

  Vuoteen 2023 mahtui henkilökohtaisessa elämässäni monenmoista: luovuin vakituisesta työpaikastani, laitoin taloni myyntiin, muutin uudelle asuinalueelle kerrostaloon, aloitin työt uudessa koulussa, rakas kissaystäväni kuoli... Toivon, että vuosi 2024 olisi rauhallisempi :)  Tammikuussa 2023 aloitin jo tutuksi tulleen kuvausprojektini, jonka tarkoituksena on ottaa kuva samasta paikasta kerran kuukaudessa koko vuoden ajan. Kuvauspaikaksi valikoitui Jyväskylän Palokassa sijaitseva Kirrin uimaranta.  Muutin uuteen kotiin syyskuun alussa. Vanhan talon tyhjentäminen ja siivoaminen sekä uuden kodin järjestely veivät niin paljon aikaa ja energiaa, että kuvausprojektini tyssäsi ja viimeiseksi kuvaksi jäi elokuun otos. Tuossa kuvia järjestellessäni onnistuin vahingossa poistamaan heinäkuun kuvan, joten kuvasarjani jää tänä vuonna puoliväliin vuotta.  Tammikuun kuva on otettu aamulla auringonnousun jälkeen. Pakkastakin oli.    Helmikuussa lumet välillä sulivat, mutt...

Miltä maistui voikukan juurista tehty kahvi?

Kokeilin viime viikolla tehdä kahvinkorviketta voikukan juurista. Ohjeen voikukkakahviin löysin Metsän emännän verkkosivuilta (www.metsanemanta.fi). Voikukkakahviin tarvitaan kuivattuja ja paahdettuja voikukan juuria. Voikukan juurien kuivaamisesta kerroin päivityksessäni pari viikkoa sitten (Kaivoin maasta voikukan juuria ja... 12.9.2021). Viikko sitten kirjoitin voikukkaisen rieskan tekemisestä (Kokeilin voikukanjuuririeskaa, 19.9.2021). Kuivattuja voikukan juuria voi paahtaa pannulla tai uunissa. Kokeilin jälkimmäistä tapaa. Metsän emännän ohjeen mukaan kuivatut ja pilkotut juurenpalat levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Uuni asetetaan 175 asteeseen ja juurenpalojen annetaan olla uunissa 10-20 minuuttia. Mitä kauemmin paloja paahtaa, sen tummemman värin ne saavat. Ennen purkitusta palasten annetaan jäähtyä. Ne säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkissa ja pimeässä. Omat kuivatut juurenpalaseni olivat jo valmiiksi niin pieniä, että niitä ei tarvinnut enää ryhtyä p...