Siirry pääsisältöön

Koivunlehti sopii salaattiinkiin - vai sopiiko?

 


Kirjoitin pari viikkoa sitten blogipäivityksessäni Kokeilin koivunlehtiteetä (8.5.2021) koivunlehtien terveysvaikutuksista. Nuoret lehdet sisältävät runsaasti C-, B2- ja B3-vitamiinia sekä A-vitamiinin esiastetta. Valitettavasti vitamiinipitoisuudet vähenevät lehtien vanhetessa.


 Koska koivunlehtitee ei maistunut lainkaan hassummalta, päätin kokeilla, minkä terästyksen koivunlehdet toisivat salaattiin. Ohjeen löysin Kaleva-lehden verkkosivuilta.

Ohjeen mukaan koivunlehtisalaattiin tarvitaan seuraavat ainesosat:

nuoria koivunlehtiä

varhaiskaalia

selleriä

porkkanaa

Ohjeen mukaan kaikkia aineksia laitetaan salaattiin suunnilleen yhtä paljon. Koska tämä oli vasta ensimmäinen kokeiluni, en tohtinut lisätä salaattiin koivunlehtiä yhtä paljon kuin kaalia ja porkkanaa. Sellerin jätin kokonaan pois.

Näin toimin:

1. Revin varhaiskaalin suikaleiksi.

2. Raastoin porkkanan.

3. Silppusin huuhdellut koivunlehdet saksilla.

4. Asettelin kaalisuikaleet, porkkanaraasteen ja koivunlehtisilpun kulhoon kerroksittain.


 Miltä salaatti maistui? Vallan mainiolta, raikkaalta ja... terveelliseltä. 

Tunnustettakoon, että sitruunaa tai omenamehua ei ollut saatavilla, joten lisäsin salaattiin ihan tavallista kaupan hyllyltä poimittua kastiketta. Näin ollen koivunlehtisalaatin perimmäinen maku jäi vielä hieman hämärän peittoon. Kokeilen salaattia  tänään sitruunamehun kanssa. En kuitenkaan usko, että salaatti siitä huonommaksi muuttuu.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. ...

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Mikäs tässä ollessa, omenalikööriä pullotellessa

Kerroin elokuun lopussa omenaliköörin tekemisestä (Liiat omput likööriksi? 29.8.2021). Viime viikolla pääsin pullottamaan liköörin.  Koska oman pihan kaksi omenapuuta tuottivat tänä syksynä ennätysrunsaan sadon, niistä riitti omppuja kahteenkin liköörisatsiin. Itse asiassa olisi riittänyt enempäänkin, mutta keksin omenoille muutakin käyttöä. Yhteen annokseen laitoin 4,5 dl Leijona-viinaa, 4 dl sokeria, 1 sitruunan mehun,  7 dl kuutioiksi pilkottuja omenoita ja kanelitangon.   Ohjeessa sanottiin, että liköörin pitää antaa tekeytyä rauhassa 2-3 kuukautta. Viime viikolla tilanne oli se, että molemmat likööripurnukat olivat tekeytyneet vähän yli kaksi kuukautta. Heti kun otin purnukat esille, tajusin, minkä asian olin kokonaan unohtanut. Sekoittamisen! En ollut muistanut käydä sekoittelemassa likööriä, ja nyt sokeri oli jämähtänyt yhtenäiseksi klimpiksi kummankin lasipurkin pohjalle. Eipä siinä sitten muuta kuin klimppiä hajottamaan ja ahkerasti sekoittelemaan. Onneksi s...