Tänä vuonna marjat niin puutarhoissa kuin metsissäkin ovat kypsyneet normaalia aiemmin. Punaherukoitakin pääsi poimimaan ainakin täällä Keski-Suomessa jo heinäkuun loppupuolella.
En kerää punaherukoita pakastimeen, koska ne ovat miekestäni vähän liian kirpakoita sellaisinaan syötäviksi, vaan teen niistä mehua. Valmistan mehun mieluummin uuttamalla kuin keittämällä.
Miksi teen punaherukkamehua uuttamalla? Ihan yksinkertaisesti siksi, että minusta uutetun mehun maku on parempi kuin keitetyn. Lisäksi minua miellyttää ajatus siitä, että uuttamalla mehua voi tehdä myös sähköttömissä olosuhteissa.
Alkuperäinen uutetun mehun ohje on saksittu talteen vuosia sitten jostain aikakauslehdestä. Sen mukaan mehuun tarvitaan seuraavat ainesosat:
1 kg kypsiä punaherukoita
6 dl vettä
1,5 tl sitruunahappoa
4-5 dl sokeria
Itse olen yleensä puolittanut annoksen:
1 l punaherukoita
3 dl vettä
3/4 tl sitruunahappoa
1 dl sokeria
Olen vähentänyt sokerin määrää, koska 2-2,5 dl on minusta tosi iso sokerimäärä suhteessa muihin ainesosiin. Joskus olen tehnyt niinkin, että olen jättänyt sokerin kokonaan pois ja vain lisännyt sitä mehuun hieman juuri ennen juomista.
Näin olen uuttanut mehun:
1. Poistan marjojen joukosta roskat ja huonot yksilöt. Huuhtelen ne siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä ja valutan hyvin.
2. Survon marjat ja kaadan päälle vettä.
3. Lisään sitruunahapon ja sekoitan hyvin, jotta se liukenee.
4. Annan kulhon olla peitettynä jääkaapissa vuorokauden ajan. Sekoitan välillä (jos muistan).
5. Kaadan mehun siivilän läpi.
6. Lisään sokerin ja sekoitan hyvin.
Jos haluaa mahdollisimman sileää mehua, kannattaa siivilöinti tehdä kahdessa vaiheessa: mehun voi kaataa ensin tavallisen siivilän läpi ja sitten vielä toisen kerran sukkahousun läpi.
Valmis mehu on vahvanmakuista tiivistettä. Itselleni sopiva laimennussuhde on 1/4 tiivistettä ja 3/4 vettä. Alkuperäisessä ohjeessa suositellaan uutetun mehun pakastamista, mutta olen säilyttänyt mehua jääkaapissa, koska juon sen melko lyhyessä ajassa.
Alkuviikosta kokeilin ensimmäistä kertaa mehun uuttamista mustaherukoista. Tämä on tietysti makuasia, mutta mielestäni uutettu mustaherukkamehu ei ole niin hyvää kuin punaherukoista tehty.
Hyödynsin litistyneet mustaherukoiden jämät keittämällä niistä hilloa. Se ei ollut hassumpaa. 💚
Kommentit
Lähetä kommentti