Siirry pääsisältöön

Herukkamehua uuttamalla


Tänä vuonna marjat niin puutarhoissa kuin metsissäkin ovat kypsyneet normaalia aiemmin. Punaherukoitakin pääsi poimimaan ainakin täällä Keski-Suomessa jo heinäkuun loppupuolella. 

En kerää punaherukoita pakastimeen, koska ne ovat miekestäni vähän liian kirpakoita sellaisinaan syötäviksi, vaan teen niistä mehua. Valmistan mehun mieluummin uuttamalla kuin keittämällä. 

Miksi teen punaherukkamehua uuttamalla? Ihan yksinkertaisesti siksi, että minusta uutetun mehun maku on parempi kuin keitetyn. Lisäksi minua miellyttää ajatus siitä, että uuttamalla mehua voi tehdä myös sähköttömissä olosuhteissa.

Alkuperäinen uutetun mehun ohje on saksittu talteen vuosia sitten jostain aikakauslehdestä. Sen mukaan mehuun tarvitaan seuraavat ainesosat:

1 kg kypsiä  punaherukoita 

6 dl vettä

1,5 tl sitruunahappoa

4-5 dl sokeria

 

Itse olen yleensä puolittanut annoksen:

1 l punaherukoita

3 dl vettä

3/4 tl sitruunahappoa

1 dl sokeria


Olen vähentänyt sokerin määrää, koska 2-2,5 dl on minusta tosi iso sokerimäärä suhteessa muihin ainesosiin. Joskus olen tehnyt niinkin, että olen jättänyt sokerin kokonaan pois ja vain lisännyt sitä mehuun hieman juuri ennen juomista.

Näin olen uuttanut mehun: 

1. Poistan marjojen joukosta roskat ja huonot yksilöt. Huuhtelen ne siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä ja valutan hyvin.

2. Survon marjat ja kaadan päälle vettä.

3. Lisään sitruunahapon ja sekoitan hyvin, jotta se liukenee.

4. Annan kulhon olla peitettynä jääkaapissa vuorokauden ajan. Sekoitan välillä (jos muistan).

5. Kaadan mehun siivilän läpi.

6. Lisään sokerin ja sekoitan hyvin.

Jos haluaa mahdollisimman sileää mehua, kannattaa siivilöinti tehdä kahdessa vaiheessa: mehun voi kaataa  ensin tavallisen siivilän läpi ja sitten vielä toisen kerran sukkahousun läpi. 

Valmis mehu on vahvanmakuista tiivistettä. Itselleni sopiva laimennussuhde on 1/4 tiivistettä ja 3/4 vettä. Alkuperäisessä ohjeessa suositellaan uutetun mehun pakastamista, mutta olen säilyttänyt mehua jääkaapissa, koska juon sen melko lyhyessä ajassa.

Alkuviikosta kokeilin ensimmäistä kertaa mehun uuttamista mustaherukoista. Tämä on tietysti makuasia, mutta mielestäni uutettu mustaherukkamehu ei ole niin hyvää kuin punaherukoista tehty. 

Hyödynsin litistyneet mustaherukoiden jämät  keittämällä niistä hilloa. Se ei ollut hassumpaa. 💚



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin