Siirry pääsisältöön

Herukkamehua uuttamalla


Tänä vuonna marjat niin puutarhoissa kuin metsissäkin ovat kypsyneet normaalia aiemmin. Punaherukoitakin pääsi poimimaan ainakin täällä Keski-Suomessa jo heinäkuun loppupuolella. 

En kerää punaherukoita pakastimeen, koska ne ovat miekestäni vähän liian kirpakoita sellaisinaan syötäviksi, vaan teen niistä mehua. Valmistan mehun mieluummin uuttamalla kuin keittämällä. 

Miksi teen punaherukkamehua uuttamalla? Ihan yksinkertaisesti siksi, että minusta uutetun mehun maku on parempi kuin keitetyn. Lisäksi minua miellyttää ajatus siitä, että uuttamalla mehua voi tehdä myös sähköttömissä olosuhteissa.

Alkuperäinen uutetun mehun ohje on saksittu talteen vuosia sitten jostain aikakauslehdestä. Sen mukaan mehuun tarvitaan seuraavat ainesosat:

1 kg kypsiä  punaherukoita 

6 dl vettä

1,5 tl sitruunahappoa

4-5 dl sokeria

 

Itse olen yleensä puolittanut annoksen:

1 l punaherukoita

3 dl vettä

3/4 tl sitruunahappoa

1 dl sokeria


Olen vähentänyt sokerin määrää, koska 2-2,5 dl on minusta tosi iso sokerimäärä suhteessa muihin ainesosiin. Joskus olen tehnyt niinkin, että olen jättänyt sokerin kokonaan pois ja vain lisännyt sitä mehuun hieman juuri ennen juomista.

Näin olen uuttanut mehun: 

1. Poistan marjojen joukosta roskat ja huonot yksilöt. Huuhtelen ne siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä ja valutan hyvin.

2. Survon marjat ja kaadan päälle vettä.

3. Lisään sitruunahapon ja sekoitan hyvin, jotta se liukenee.

4. Annan kulhon olla peitettynä jääkaapissa vuorokauden ajan. Sekoitan välillä (jos muistan).

5. Kaadan mehun siivilän läpi.

6. Lisään sokerin ja sekoitan hyvin.

Jos haluaa mahdollisimman sileää mehua, kannattaa siivilöinti tehdä kahdessa vaiheessa: mehun voi kaataa  ensin tavallisen siivilän läpi ja sitten vielä toisen kerran sukkahousun läpi. 

Valmis mehu on vahvanmakuista tiivistettä. Itselleni sopiva laimennussuhde on 1/4 tiivistettä ja 3/4 vettä. Alkuperäisessä ohjeessa suositellaan uutetun mehun pakastamista, mutta olen säilyttänyt mehua jääkaapissa, koska juon sen melko lyhyessä ajassa.

Alkuviikosta kokeilin ensimmäistä kertaa mehun uuttamista mustaherukoista. Tämä on tietysti makuasia, mutta mielestäni uutettu mustaherukkamehu ei ole niin hyvää kuin punaherukoista tehty. 

Hyödynsin litistyneet mustaherukoiden jämät  keittämällä niistä hilloa. Se ei ollut hassumpaa. 💚



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Hyvästi, vuosi 2023!

  Vuoteen 2023 mahtui henkilökohtaisessa elämässäni monenmoista: luovuin vakituisesta työpaikastani, laitoin taloni myyntiin, muutin uudelle asuinalueelle kerrostaloon, aloitin työt uudessa koulussa, rakas kissaystäväni kuoli... Toivon, että vuosi 2024 olisi rauhallisempi :)  Tammikuussa 2023 aloitin jo tutuksi tulleen kuvausprojektini, jonka tarkoituksena on ottaa kuva samasta paikasta kerran kuukaudessa koko vuoden ajan. Kuvauspaikaksi valikoitui Jyväskylän Palokassa sijaitseva Kirrin uimaranta.  Muutin uuteen kotiin syyskuun alussa. Vanhan talon tyhjentäminen ja siivoaminen sekä uuden kodin järjestely veivät niin paljon aikaa ja energiaa, että kuvausprojektini tyssäsi ja viimeiseksi kuvaksi jäi elokuun otos. Tuossa kuvia järjestellessäni onnistuin vahingossa poistamaan heinäkuun kuvan, joten kuvasarjani jää tänä vuonna puoliväliin vuotta.  Tammikuun kuva on otettu aamulla auringonnousun jälkeen. Pakkastakin oli.    Helmikuussa lumet välillä sulivat, mutt...

Miltä maistui voikukan juurista tehty kahvi?

Kokeilin viime viikolla tehdä kahvinkorviketta voikukan juurista. Ohjeen voikukkakahviin löysin Metsän emännän verkkosivuilta (www.metsanemanta.fi). Voikukkakahviin tarvitaan kuivattuja ja paahdettuja voikukan juuria. Voikukan juurien kuivaamisesta kerroin päivityksessäni pari viikkoa sitten (Kaivoin maasta voikukan juuria ja... 12.9.2021). Viikko sitten kirjoitin voikukkaisen rieskan tekemisestä (Kokeilin voikukanjuuririeskaa, 19.9.2021). Kuivattuja voikukan juuria voi paahtaa pannulla tai uunissa. Kokeilin jälkimmäistä tapaa. Metsän emännän ohjeen mukaan kuivatut ja pilkotut juurenpalat levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Uuni asetetaan 175 asteeseen ja juurenpalojen annetaan olla uunissa 10-20 minuuttia. Mitä kauemmin paloja paahtaa, sen tummemman värin ne saavat. Ennen purkitusta palasten annetaan jäähtyä. Ne säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkissa ja pimeässä. Omat kuivatut juurenpalaseni olivat jo valmiiksi niin pieniä, että niitä ei tarvinnut enää ryhtyä p...