Siirry pääsisältöön

Pihlajanmarjamehua tein, pihlajanmarjamehua sain


Kerroin edellisessä päivityksessäni (Pihlajanmarjamehua tein, pihlajanmarjahyytelöä sain, 3.10.2021), miten vaivalla tekemäni pihlajanmarjamehu olikin muuttunut yön aikana hyytelöksi. Arvelin, että syy hyytelöitymiseen saattaisi olla liiallinen sokeri. 

Kokeilin Marttojen mehuohjetta uudelleen, mutta nyt niin, että vähensin sokerin määrää puolella. Tein mehun seuraavilla ainemäärillä: 

0,5 l pihlajanmarjoja

1,5 dl vettä

1 dl sokeria


Muuten toimin samoin kuin edellisellä kerralla.

1. Huuhtelin pihlajanmarjat kylmällä juoksevalla vedellä ja survoin niitä hieman.

2. Laitoin kattilaan 1,5 dl vettä ja marjat. Keitin niitä 15 minuutin ajan (ohjeen mukaan 10-15 min).

3. Painelin marjoja välillä lusikalla kattilan sisäreunaa vasten.

4. Kaadoin mehun kulhoon sukkahousuja siivilänä käyttäen.

5. Kaadoin siivilöidyn mehun takaisin kattilaan ja kuumensin kiehuvaksi.

6. Sekoitin joukkoon sokerin.

7. Siivilöin mehun uudestaan kannuun kaataessani.


Tällä kertaa pihlajanmarjamehu ei tehnyt muuttumistemppua yön aikana; se oli mehua vielä seuraavana aamunakin. 



Toki mehu on paksua, mutta vedellä laimentamalla siitä saa niin ohutta, kuin haluaa. Itse olen havainnut hyväksi tiivistyssuhteen, jossa laitan lasiin neljäsosan mehua ja loput vettä. Jokainen tietysti laimentaa juoman oman makunsa mukaan. 

Pihlajanmarjamehun väri on todella kaunis (kuvissa on laimentamatonta mehua). Maku taas... Syytetäänköhän minua liioittelusta, jos käytän adjektiivia taivaallinen? Syytetään tai ei, mutta pihlajanmarjoista tehty mehu on taivaallista - tai ainakin taivaallisen hyvää. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan! 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin