Siirry pääsisältöön

Tiskialtaat puhtaiksi ruokasoodalla


Olen jo monta kertaa saanut todeta, että ruokasooda on paitsi ekologinen myös tehokas puhdistusaine.

Villi ja vihreä -blogissa olen viitannut ruokasoodaan puhdistusaineena ainakin päivityksissä Lavuaari puhtaaksi sitruunanpuolikkaalla (10.4.2021) ja Ruokasooda + etikka +vesi = uuni puhtaaksi (31.1.2021). Ensin mainitussa kokeilussa ruokasoodan kaverina oli sitruuna ja puhdistuskohteena kylpyhuoneen ja wc:n lavuaarit. Jälkimmäisessä kokeilin puhdistaa uunia paitsi ruokasoodan, myös etikan ja veden avulla.

Pari viikkoa sitten löysin IS:n verkkosivuilta ohjeen, miten keittiön vanhan ja kuluneen tiskialtaan voisi saada puhtaaksi pelkällä ruokasoodalla. Ohje on peräisin Ellinor Sirenin Ekosiivoojan käsikirjasta. 

Keittiön tiskialtaat ovat toden totta vanhat ja kuluneet. Eivätkä ne kyllä erityisen puhtailtakaan näyttäneet... Eipä muuta kuin kokeilemaan. Näin toimin:

1. Suihkutin molemmat altaat lämpimällä vedellä. 

2. Ripottelin altaisiin ruokasoodaa. Yritin saada sen tarttumaan myös altaiden laitoihin.

3. Annoin ruokasoodan vaikuttaa parin minuutin ajan.

4. Hankasin altaita sieniliinalla. (Ohjeen mukaan olisi pitänyt käyttää keittiösientä, mutta niitä minulla ei sattunut siivouskaapissa olemaan.)

5. Huuhdoin molemmat altaat ja hankasin niitä vielä vähän aikaa. 


Tuliko tiskialtaista puhtaita? Todellakin tuli! Huomasin jo hankausvaiheessa, että sieniliinaan tarttui paljon likaa, ja käytön jälkeen se olikin täynnä ruskeita tahroja. 


Molemmat altaat olivat ruokasoodakäsittelyn jäljiltä todella puhtaita, mutta koska pienempi allas oli ollut alkujaan likaisempi, käsittelyn teho näkyi siinä vieläkin selvemmin. Se suorastaan hohti kirkkautta! Tätä täytyy kokeilla vastaisuudessakin :)




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin