Siirry pääsisältöön

Pihlajansilmusiirappi onnistui vasta kolmannella yrittämällä

Kirjoitin Villi ja vihreä -blogissa pihlajan lehtisilmujen hyödyntämisestä noin kaksi vuotta sitten (Vapuksi pihlajansilmuteetä? 1.5.2020). Pari viikkoa takaperin löysin Facebookin villiyrttiaiheisesta ryhmästä pihlajansilmusiirapin ohjeen, jota päätin tietysti kokeilla. Kaikki ei sujunut niin kuin unelmien Strömsössä, sillä siirappi onnistui vasta kolmannella keittokerralla. 

Pihlajan lehtisilmujen hyödyntämisessä on nähdäkseni kaksi ongelmaa. Ensinnäkin lehtisilmujen kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, eli tällaiseen keruutoimintaan on aina kysyttävä maanomistajan lupa. Toisekseen pois napsittujen lehtisilmujen tilalle ei kasva uusia. 

Itse olen ratkaissut ongelmat siten, että olen kerännyt pihlajan lehtisilmuja vain ja ainoastaan oman pihamaani puista. Poimin silmut vain sellaisista oksista, jotka pitäisi muutenkin karsia pois. Lisäksi napsin silmuja pienistä pihlajan aluista, jotka ovat kasvaneet väärään paikkaan (kuten vaikkapa maakellarin päälle). Leikkaan tai sahaan ne pois, kun olen ottanut lehtisilmut talteen.

Facebookin ryhmästä löytämäni siirappiohje on seuraavanlainen:

1 osa silmuja

2 osaa vettä

Keitetään 15 minuuttia ja siivilöidään.

1 osa intiaanisokeria lisätään nesteeseen ja keitetään kokoon siirapiksi.

Päätin kokeilla siirapin tekemistä pienellä puolen desilitran silmuannoksella. Vettä käytin desin verran ja intiaanisokerin korvasin hedelmäsokerilla (puoli desiä). Millaista siirapista tuli? No, ensin se oli ihan hyvännäköistä, mutta kun pari tuntia myöhemmin tutkin sitä, koin yllätyksen. Siirappi oli kivikovaa. Itse asiassa se oli niin kovaa, että lusikka ei uponnut siihen. Pystyin maistelemaan siirappia vasta sitten, kun olin lisännyt siihen hieman kiehuvaa vettä.  

Seuraavalla yrityksellä tein niin, että laitoin silmuja edelleen puoli desiä, mutta vettä peräti kaksi desiä. Hedelmäsokeria piti laittamani puoli desiä, mutta epähuomiossa kaadoin nesteeseen ihan tavallista sokeria. Nyt lopputulos ei suinkaan ollut siirappi, vaan imelä pihlajansilmuvesi.

Kolmannella yrityksellä yhdistin toisiinsa puoli desiä pihlajansilmuja ja 1,5 dl vettä. Hedelmäsokeria laitoin puoli desiä. Nyt seoksesta tuli siirappimaisempaa, vaikkakin aika ohutta. Maku sen sijaan on erinomainen! 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin