Kirjoitin Villi ja vihreä -blogissa pihlajan lehtisilmujen hyödyntämisestä noin kaksi vuotta sitten (Vapuksi pihlajansilmuteetä? 1.5.2020). Pari viikkoa takaperin löysin Facebookin villiyrttiaiheisesta ryhmästä pihlajansilmusiirapin ohjeen, jota päätin tietysti kokeilla. Kaikki ei sujunut niin kuin unelmien Strömsössä, sillä siirappi onnistui vasta kolmannella keittokerralla.
Pihlajan lehtisilmujen hyödyntämisessä on nähdäkseni kaksi ongelmaa. Ensinnäkin lehtisilmujen kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, eli tällaiseen keruutoimintaan on aina kysyttävä maanomistajan lupa. Toisekseen pois napsittujen lehtisilmujen tilalle ei kasva uusia.
Itse olen ratkaissut ongelmat siten, että olen kerännyt pihlajan lehtisilmuja vain ja ainoastaan oman pihamaani puista. Poimin silmut vain sellaisista oksista, jotka pitäisi muutenkin karsia pois. Lisäksi napsin silmuja pienistä pihlajan aluista, jotka ovat kasvaneet väärään paikkaan (kuten vaikkapa maakellarin päälle). Leikkaan tai sahaan ne pois, kun olen ottanut lehtisilmut talteen.
Facebookin ryhmästä löytämäni siirappiohje on seuraavanlainen:
1 osa silmuja
2 osaa vettä
Keitetään 15 minuuttia ja siivilöidään.
1 osa intiaanisokeria lisätään nesteeseen ja keitetään kokoon siirapiksi.
Päätin kokeilla siirapin tekemistä pienellä puolen desilitran silmuannoksella. Vettä käytin desin verran ja intiaanisokerin korvasin hedelmäsokerilla (puoli desiä). Millaista siirapista tuli? No, ensin se oli ihan hyvännäköistä, mutta kun pari tuntia myöhemmin tutkin sitä, koin yllätyksen. Siirappi oli kivikovaa. Itse asiassa se oli niin kovaa, että lusikka ei uponnut siihen. Pystyin maistelemaan siirappia vasta sitten, kun olin lisännyt siihen hieman kiehuvaa vettä.
Seuraavalla yrityksellä tein niin, että laitoin silmuja edelleen puoli desiä, mutta vettä peräti kaksi desiä. Hedelmäsokeria piti laittamani puoli desiä, mutta epähuomiossa kaadoin nesteeseen ihan tavallista sokeria. Nyt lopputulos ei suinkaan ollut siirappi, vaan imelä pihlajansilmuvesi.
Kolmannella yrityksellä yhdistin toisiinsa puoli desiä pihlajansilmuja ja 1,5 dl vettä. Hedelmäsokeria laitoin puoli desiä. Nyt seoksesta tuli siirappimaisempaa, vaikkakin aika ohutta. Maku sen sijaan on erinomainen!
Kommentit
Lähetä kommentti