Siirry pääsisältöön

Ruokakorivertailu: Lidlissä edullisimmat vihannekset

Tein huhtikuun alkupuolella ruokakorivertailun oman asuinalueeni K-Citymarketin ja Prisman välillä. Tulokset kerroin Villi ja vihreä -blogissani otsikolla Ruokakorivertailu: K-Citymarketin ja Prisman koreissa noin kolmen euron ero (10.4.2022). 

En ottanut Lidliä mukaan hintavertailuun, koska epäilin, että sieltä ei välttämättä löytyisi samoja kotimaisia tuotteita kuin kahdesta edellä mainitusta kauppaliikkeestä. Halusin myös tehdä sellaisen vertailun, jossa kauppaliikkeiden omat huokeat tuotemerkit (esim. Pirkka, Rainbow, X-tra ja K-Menu) eivät olisi mukana. Jos ne olisivat, hintavertailu menisi lähes kokonaan tuotemerkkien väliseksi.   

Kun olin jakanut kyseisen päivityksen asuinalueeni Facebook-sivuille, sain kuitenkin kommentteja, joissa ihmeteltiin, miksi Lidl ei ollut vertailussa mukana. Minulle myös vakuutettiin, että Lidlistä löytyy runsaasti kotimaisiakin tuotteita. Lupasin miettiä asiaa.

Perjantaina sitten tallustelin paikalliseen Lidliin. Täytyy myöntää, että löysin sieltä paljon samojen valmistajien tuotteita  tuotteita kuin K-Citymarketista ja Prismastakin. 

Ainoan isomman poikkeuksen teki Keiju-margariini. Sitä en Lidlin hyllyistä löytänyt, vaikka melkein suurennuslasin kanssa etsin. Tempaisin hyllystä hätäpäissäni 400 gramman rasian, jonka kannessa luki vain Margariini 60 % . Sen hinta oli 0,45 euroa. 

Citymarketissa samankokoinen rasia Keiju-margariinia maksoi 1,79 euroa, Prismassa 1,69. Tiedän kuitenkin, että molempien kauppaliikkeiden omien tuotemerkkien margariinit ovat huomattavasti edullisempia. Esimerkiksi Prisman X-tra-tuotemerkin margariini on suunnilleen samoissa hinnoissa Lidlin tuotteen kanssa. 

Kuuluuko tuo Margariini 60 %  Lidlin omiin huokeisiin tuotemerkkeihin? Jos kuuluu, hintavertailu ei ole ihan tasapuolinen. Tätä pähkäilin illalla mielessäni, mutta en sitten enää viitsinyt lähteä Lidliin tarkistamaan vaikkapa Flora-margariinin hintaa.

Valion edamjuustoa (350 g) en myöskään löytänyt Lidlin sinänsä hyvistä ja houkuttelevista juustohyllyistä. Tartuinpa sitten Valion kilon kokoiseen juustokönttiin ja laskin, mitä 350 g sitä tulisi maksamaan. Sain lopputulokseksi 1,96 euroa.

Hinta on todella edullinen, sillä Citymarketissa samankokoinen juusto maksoi 4,55 euroa, Prismassa puolestaan 4,39. Eri asia sitten onkin, ostaisinko koskaan noin isoa juustokimpaletta. En ostaisi, sillä juusto ehtisi pilaantua, ennen kuin saisin sen syötyä. Isolle perheelle sen sijaan tuo juusto lienee varsinainen löytö.

Samoin kuin Prismassa, myös Lidlissä oli kahvitarjous: Pauligin juhlamokka maksoi 5,99 euroa. Prismassa mokkapaketti irtosi muistaakseni 4,95 eurolla. 

Tomaatit, kurkut ja jääsalaatti olivat Lidlissä huokeampia kuin K-Citymarketissa tai Prismassa. Kotimaisten tomaattien kilohinta oli Lidlissä vain 3,99 euroa, kun taas kahdessa muussa liikkeessä 4,99 ja 5,20 euroa. Täytyy tosin ottaa huomioon, että myös ajankohta saattaa vaikuttaa hintoihin; teinhän edellisen hintavertailun lähes kuukausi sitten, jolloin kotimaisten vihannesten hinnat olivat ehkä muutenkin korkeampia kuin näin keväällä.

Sain Lidlin tuotteista kokoon seuraavat hinnat:

Pohjolan Meijerin laktoositon rasvaton maito (1 l)            0,59 e

Leipä Aitan Retkieväs (4 kpl)                                            0,59 e

Margariini 60 % , kotimainen (400 g)                               0,45 e

Valion Hyvä suomalainen arkijuusto (1 kg)                      5,59 e

Kurkku, kotimainen (1 kg)                                                1,95 e

Jääsalaatti, kotimainen                                                       1,49 e

Ida Red -omenoita, puolalainen (1 kg)                              0,95 e

Tomaatit, kotimainen (1 kg)                                              3,99 e

Snellmanin sika-nautajauheliha (400 g)                            2,69 e

Beanit Härkis original (250 g)                                           3,95 e

Perunoita, kotimaisia (1 kg)                                               0,99 e

Myllyn Paras Raketti-spagetti (350 g)                               0,40 e

Pauligin Juhla Mokka (500 g)                                           5,99 e                                          

Ennen kuin ryhdyin ynnäilemään tuotteita yhteen, jaoin tomaatin ja kurkun kilohinnat neljällä. Näin toimin myös edellisessä vertailussa. Lidlin muhkeasta juustopakkauksesta laskin 350 gramman painoisen kimpaleen hinnan. 

Ilman härkäpaputuotetta ja jauhelihan kanssa sain Lidlin ruokakorin hinnaksi 17,64 euroa.

Ilman jauhelihaa ja härkäpapuvalmisteen kanssa ruokakorin hinnaksi tuli 18,90 euroa

Kuukausi sitten tekemässäni K-Citymarketin ja Prisman vertailussa korien hinnat jauhelihan kanssa olivat 23,37 e (CM) ja 20,58 e (Prisma). Härkäpapuvalmisteen kanssa korien hinnat olivat 24,67 e (CM) ja 21,68 e (Prisma). 

Huh! Ja nyt äitienpäivää viettämään! Jälkikasvu on luvannut ostaa äidilleen jotain imelää herkkua, mutta mistä hän mahtaa leivonnaiset hankkia? Hmm, se jää nähtäväksi...  


        

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin