Kuusien nuoret vuosikasvaimet, kerkät, ovat ainakin täällä keskisessä Suomessa parahultaisia kerättäviksi. Kerkät kannattaa napsia talteen siinä vaiheessa, kun ne ovat 2 - 4 cm:n mittaisia. Kerkkien keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.
Itse innostuin kerkistä yrttipoimijakurssilla keväällä 2018. Sen jälkeen olen kerännyt niitä talteen oman pihamaani nurkassa kasvavista kuusista.
Olen käyttänyt kerkkiä tuoreeltaan sekä laittanut niitä pakastimeen talven varalle. Tuoreita kerkkiä olen lisännyt esimerkiksi salaatteihin ja villiyrttipestoon. Pakastetuista kerkistä olen tehnyt teetä ja muita juomia.
Parina keväänä olen valmistanut kerkistä siirappia, jonka ohje löytyy Villi ja vihreä -blogista otsikolla Kuusenkerkkäsiirappi valmistuu vaikka ikkunalaudalla (15.6.2020).
Myös kuusenkerkkälikööriä olen kokeillut. Sen tekemisestä kerroin Me Naiset -lehden verkkosivujen Hortoilijan muistiinpanoja -blogissani. Koska lehden verkkosivut ovat kokeneet suuren muutoksen, blogipäivityksiä ei enää löydy mistään. Niinpä laitankin tähän liköörin ohjeen siltä varalta, jos joku haluaisi sitä kokeilla.
Ohje on mukailtu Maistuis varmaan sullekin -blogin reseptistä (vuodelta 2013).
Kuusenkerkkälikööriä valmistaaksesi tarvitset
0,5 l kuusenkerkkiä,
0,5 l kirkasta viinaa,
2,5 dl sokeria ja
2,5 dl vettä.
Kirkkaana viinana käytin joko Suomi-viinaa tai Leijonaa, sillä niitä myydään sopivan pienissä pulloissa.
Toimi seuraavalla tavalla:
1. Huuhtele kerkät huolella kylmällä juoksevalla vedellä.
2. Valuta ylimääräinen vesi pois.
3. Laita kerkät tilavaan lasipurkkiin.
4. Kaada päälle kirkas viina.
5. Sulje purkki.
6. Anna juoman tekeytyä ikkunalaudalla 2 - 4 viikkoa.
7. Ravistele purkkia silloin tällöin.
8. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri.
9. Kiehauta ja keitä, kunnes sokeri on liuennut veteen.
10. Jäähdytä.
11. Siivilöi kerkät pois viinan joukosta.
12. Yhdistä kerkillä maustunut viina sokeriliemen kanssa.
13. Pullota ja säilytä viileässä.
Kuusenkerkkien tuoksu ja maku tulivat erinomaisesti esiin valmiissa liköörissä. Sanoisin, että se oli erittäin hyvää, mutta ehkä pikkuisen liian imelää minun makuuni. Ehkäpä sokerin osuutta voisi hieman pienentää?
Jos kuusenkerkkäliköörin laittaa tekeytymään ihan näinä päivinä, niin eiköhän tuo juhannusjuhliin ehdi valmistua... :)
Kommentit
Lähetä kommentti