Siirry pääsisältöön

Omatekoinen appelsiinilikööri on oiva joululahja

Olisi kiva tehdä joululahjoja itse, mutta miten sitä ehtii, kun on niin paljon kaikenlaista kiirettä? 

Kirjoitin Villiin ja vihreään noin vuosi sitten postauksen, johon keräsin ohjeita nopeatekoisiin joululahjoihin. Se löytyy otsikon Vielä ehtii tehdä joululahjoja - viime hetken vinkit (20.12. 2021) alta. Tässä tulisi taas yksi kokeiltu vinkki: omatekoinen appelsiinilikööri! 

Olen valmistanut erilaisia liköörejä niin marjoista (esimerkiksi mustikasta, puolukasta, mustaherukasta) kuin villiyrteistäkin (voikukka, kuusenkerkkä). Myös omenalikööriä olen kokeillut. Tänä vuonna pihan omenapuut tuottivat niin pienen sadon, että hedelmiä ei riittänyt likööriin asti. Voikukkalikööri on parhaillaan tekeytymässä, mutta sitä en ajatellut lahjaksi vaan pikkujoulujen jälkkäriksi. 

Työkaverini vinkkasi jo muutama vuosi takaperin, että myös appelsiineista syntyy hyvä likööri vaikkapa joulupöytään. Silloin en tullut juoman valmistamista kokeilleeksi ja unohdin koko asian. Se muistui taas mieleeni joskus marraskuussa, kun törmäsin Sokerilankakissa-blogin ohjeeseen. Päätin kokeilla, olisiko appelsiinilikööristä joululahjaksi.

Koska en ollut lainkaan varma, millaista appelsiinilikööristä tulisi, puolitin Sokerilankakissan antaman ohjeen. Käytin siihen seuraavat ainesosat:

2 luomuappelsiinia

2,5 dl kirkasta viinaa

2,5 dl appelsiineista puserrettua mehua ja vettä 

2,5 dl sokeria


Näin toimin:

1. Kuorin appelsiinit. 

2. Laitoin kuoret isoon mukiin ja kaadoin niiden päälle 2,5 dl Leijona-viinaa.

3. Peitin seoksen kannella ja annoin sen maustua noin 24 tunnin ajan. 

4. Puristin kuorituista appelsiineista mehua ja siivilöin sen sukkahousujen avulla.

5. Lisäsin mehuun vettä niin paljon, että nestettä tuli yhteensä 2,5 dl. 

6. Kaadoin nesteen kattilaan ja lisäsin sinne sokerin. Lämmitin seosta ja sekoitin sitä lusikalla niin kauan, että sokeri suli nesteeseen.

7. Annoin nesteen jäähtyä.

8. Siivilöin appelsiinin kuoret pois kirkkaasta viinasta. 

9. Yhdistin viinan ja jäähtyneen appelsiini-vesi-sokeriseoksen. 

10. Siivilöin nesteen vielä kerran sukkahousujen läpi.

Miltä appelsiinilikööri maistui? Yllättävän hyvältä, kun ottaa huomioon, että se valmistui reilussa vuorokaudessa. (Monien liköörien valmistumiseen menee aikaa useita kuukausia.)

Sokeri maistui ehkä vähän liikaakin, mutta haittaisikohan se mitään, jos sen määrää vähentäisi? Entä minkä äjäyksen antaisi, jos appelsiinimehuun lisäisi tilkan sitruunasta puristettua mehua? Tai entäpä jos likööriin sujauttaisi jotain jouluista maustetta? 

Luulen, että omatekoinen appelsiinilikööri on ihan kelpo joululahja. Ei muuta kuin pullottamaan ja pulloon kaunista etikettiä suunnittelemaan...    

P.S. Ylimmän kuvan tontun ei ole tarkoitus näyttää juopuneelta! Se ei vain millään  tahtonut pysyä pystyssä kuvaussession aikana :)

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Hyvästi, vuosi 2023!

  Vuoteen 2023 mahtui henkilökohtaisessa elämässäni monenmoista: luovuin vakituisesta työpaikastani, laitoin taloni myyntiin, muutin uudelle asuinalueelle kerrostaloon, aloitin työt uudessa koulussa, rakas kissaystäväni kuoli... Toivon, että vuosi 2024 olisi rauhallisempi :)  Tammikuussa 2023 aloitin jo tutuksi tulleen kuvausprojektini, jonka tarkoituksena on ottaa kuva samasta paikasta kerran kuukaudessa koko vuoden ajan. Kuvauspaikaksi valikoitui Jyväskylän Palokassa sijaitseva Kirrin uimaranta.  Muutin uuteen kotiin syyskuun alussa. Vanhan talon tyhjentäminen ja siivoaminen sekä uuden kodin järjestely veivät niin paljon aikaa ja energiaa, että kuvausprojektini tyssäsi ja viimeiseksi kuvaksi jäi elokuun otos. Tuossa kuvia järjestellessäni onnistuin vahingossa poistamaan heinäkuun kuvan, joten kuvasarjani jää tänä vuonna puoliväliin vuotta.  Tammikuun kuva on otettu aamulla auringonnousun jälkeen. Pakkastakin oli.    Helmikuussa lumet välillä sulivat, mutt...

Miltä maistui voikukan juurista tehty kahvi?

Kokeilin viime viikolla tehdä kahvinkorviketta voikukan juurista. Ohjeen voikukkakahviin löysin Metsän emännän verkkosivuilta (www.metsanemanta.fi). Voikukkakahviin tarvitaan kuivattuja ja paahdettuja voikukan juuria. Voikukan juurien kuivaamisesta kerroin päivityksessäni pari viikkoa sitten (Kaivoin maasta voikukan juuria ja... 12.9.2021). Viikko sitten kirjoitin voikukkaisen rieskan tekemisestä (Kokeilin voikukanjuuririeskaa, 19.9.2021). Kuivattuja voikukan juuria voi paahtaa pannulla tai uunissa. Kokeilin jälkimmäistä tapaa. Metsän emännän ohjeen mukaan kuivatut ja pilkotut juurenpalat levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Uuni asetetaan 175 asteeseen ja juurenpalojen annetaan olla uunissa 10-20 minuuttia. Mitä kauemmin paloja paahtaa, sen tummemman värin ne saavat. Ennen purkitusta palasten annetaan jäähtyä. Ne säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkissa ja pimeässä. Omat kuivatut juurenpalaseni olivat jo valmiiksi niin pieniä, että niitä ei tarvinnut enää ryhtyä p...