Olisi kiva tehdä joululahjoja itse, mutta miten sitä ehtii, kun on niin paljon kaikenlaista kiirettä?
Kirjoitin Villiin ja vihreään noin vuosi sitten postauksen, johon keräsin ohjeita nopeatekoisiin joululahjoihin. Se löytyy otsikon Vielä ehtii tehdä joululahjoja - viime hetken vinkit (20.12. 2021) alta. Tässä tulisi taas yksi kokeiltu vinkki: omatekoinen appelsiinilikööri!
Olen valmistanut erilaisia liköörejä niin marjoista (esimerkiksi mustikasta, puolukasta, mustaherukasta) kuin villiyrteistäkin (voikukka, kuusenkerkkä). Myös omenalikööriä olen kokeillut. Tänä vuonna pihan omenapuut tuottivat niin pienen sadon, että hedelmiä ei riittänyt likööriin asti. Voikukkalikööri on parhaillaan tekeytymässä, mutta sitä en ajatellut lahjaksi vaan pikkujoulujen jälkkäriksi.
Työkaverini vinkkasi jo muutama vuosi takaperin, että myös appelsiineista syntyy hyvä likööri vaikkapa joulupöytään. Silloin en tullut juoman valmistamista kokeilleeksi ja unohdin koko asian. Se muistui taas mieleeni joskus marraskuussa, kun törmäsin Sokerilankakissa-blogin ohjeeseen. Päätin kokeilla, olisiko appelsiinilikööristä joululahjaksi.
Koska en ollut lainkaan varma, millaista appelsiinilikööristä tulisi, puolitin Sokerilankakissan antaman ohjeen. Käytin siihen seuraavat ainesosat:
2 luomuappelsiinia
2,5 dl kirkasta viinaa
2,5 dl appelsiineista puserrettua mehua ja vettä
2,5 dl sokeria
Näin toimin:
1. Kuorin appelsiinit.
2. Laitoin kuoret isoon mukiin ja kaadoin niiden päälle 2,5 dl Leijona-viinaa.
3. Peitin seoksen kannella ja annoin sen maustua noin 24 tunnin ajan.
4. Puristin kuorituista appelsiineista mehua ja siivilöin sen sukkahousujen avulla.
5. Lisäsin mehuun vettä niin paljon, että nestettä tuli yhteensä 2,5 dl.
6. Kaadoin nesteen kattilaan ja lisäsin sinne sokerin. Lämmitin seosta ja sekoitin sitä lusikalla niin kauan, että sokeri suli nesteeseen.
7. Annoin nesteen jäähtyä.
8. Siivilöin appelsiinin kuoret pois kirkkaasta viinasta.
9. Yhdistin viinan ja jäähtyneen appelsiini-vesi-sokeriseoksen.
10. Siivilöin nesteen vielä kerran sukkahousujen läpi.
Miltä appelsiinilikööri maistui? Yllättävän hyvältä, kun ottaa huomioon, että se valmistui reilussa vuorokaudessa. (Monien liköörien valmistumiseen menee aikaa useita kuukausia.)
Sokeri maistui ehkä vähän liikaakin, mutta haittaisikohan se mitään, jos sen määrää vähentäisi? Entä minkä äjäyksen antaisi, jos appelsiinimehuun lisäisi tilkan sitruunasta puristettua mehua? Tai entäpä jos likööriin sujauttaisi jotain jouluista maustetta?
Luulen, että omatekoinen appelsiinilikööri on ihan kelpo joululahja. Ei muuta kuin pullottamaan ja pulloon kaunista etikettiä suunnittelemaan...
P.S. Ylimmän kuvan tontun ei ole tarkoitus näyttää juopuneelta! Se ei vain millään tahtonut pysyä pystyssä kuvaussession aikana :)
Kommentit
Lähetä kommentti