Siirry pääsisältöön

Omatekoinen appelsiinilikööri on oiva joululahja

Olisi kiva tehdä joululahjoja itse, mutta miten sitä ehtii, kun on niin paljon kaikenlaista kiirettä? 

Kirjoitin Villiin ja vihreään noin vuosi sitten postauksen, johon keräsin ohjeita nopeatekoisiin joululahjoihin. Se löytyy otsikon Vielä ehtii tehdä joululahjoja - viime hetken vinkit (20.12. 2021) alta. Tässä tulisi taas yksi kokeiltu vinkki: omatekoinen appelsiinilikööri! 

Olen valmistanut erilaisia liköörejä niin marjoista (esimerkiksi mustikasta, puolukasta, mustaherukasta) kuin villiyrteistäkin (voikukka, kuusenkerkkä). Myös omenalikööriä olen kokeillut. Tänä vuonna pihan omenapuut tuottivat niin pienen sadon, että hedelmiä ei riittänyt likööriin asti. Voikukkalikööri on parhaillaan tekeytymässä, mutta sitä en ajatellut lahjaksi vaan pikkujoulujen jälkkäriksi. 

Työkaverini vinkkasi jo muutama vuosi takaperin, että myös appelsiineista syntyy hyvä likööri vaikkapa joulupöytään. Silloin en tullut juoman valmistamista kokeilleeksi ja unohdin koko asian. Se muistui taas mieleeni joskus marraskuussa, kun törmäsin Sokerilankakissa-blogin ohjeeseen. Päätin kokeilla, olisiko appelsiinilikööristä joululahjaksi.

Koska en ollut lainkaan varma, millaista appelsiinilikööristä tulisi, puolitin Sokerilankakissan antaman ohjeen. Käytin siihen seuraavat ainesosat:

2 luomuappelsiinia

2,5 dl kirkasta viinaa

2,5 dl appelsiineista puserrettua mehua ja vettä 

2,5 dl sokeria


Näin toimin:

1. Kuorin appelsiinit. 

2. Laitoin kuoret isoon mukiin ja kaadoin niiden päälle 2,5 dl Leijona-viinaa.

3. Peitin seoksen kannella ja annoin sen maustua noin 24 tunnin ajan. 

4. Puristin kuorituista appelsiineista mehua ja siivilöin sen sukkahousujen avulla.

5. Lisäsin mehuun vettä niin paljon, että nestettä tuli yhteensä 2,5 dl. 

6. Kaadoin nesteen kattilaan ja lisäsin sinne sokerin. Lämmitin seosta ja sekoitin sitä lusikalla niin kauan, että sokeri suli nesteeseen.

7. Annoin nesteen jäähtyä.

8. Siivilöin appelsiinin kuoret pois kirkkaasta viinasta. 

9. Yhdistin viinan ja jäähtyneen appelsiini-vesi-sokeriseoksen. 

10. Siivilöin nesteen vielä kerran sukkahousujen läpi.

Miltä appelsiinilikööri maistui? Yllättävän hyvältä, kun ottaa huomioon, että se valmistui reilussa vuorokaudessa. (Monien liköörien valmistumiseen menee aikaa useita kuukausia.)

Sokeri maistui ehkä vähän liikaakin, mutta haittaisikohan se mitään, jos sen määrää vähentäisi? Entä minkä äjäyksen antaisi, jos appelsiinimehuun lisäisi tilkan sitruunasta puristettua mehua? Tai entäpä jos likööriin sujauttaisi jotain jouluista maustetta? 

Luulen, että omatekoinen appelsiinilikööri on ihan kelpo joululahja. Ei muuta kuin pullottamaan ja pulloon kaunista etikettiä suunnittelemaan...    

P.S. Ylimmän kuvan tontun ei ole tarkoitus näyttää juopuneelta! Se ei vain millään  tahtonut pysyä pystyssä kuvaussession aikana :)

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin