Opin jo lapsuudenkodissa, että puurontähteitä ei kannata heittää hukkaan; niitä voi lisätä vaikkapa sämpylä- tai rieskataikinaan.
Löysin Iltalehden verkkosivuilta sellaisen kaurarieskan ohjeen, jossa oli myös kananmunaa. Ajattelinpa sitten kokeilla, miltä tuommoinen rieska maistuisi.
Alkuperäisen ohjeen (Kaurarieska pellillä) mukaan kaurarieskaan tarvitaan seuraavat ainesosat:
1 1/2 dl kaurahiutaleita
2 1/2 dl vettä
1 1/2 dl piimää
3/4 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
2 munaa
4 dl hiivaleipäjauhoja
Tein puolikkaan annoksen, joten esimerkiksi kananmunia rieskaan tuli vain yksi. Piimää minulla ei ollut, joten korvasin sen maidolla. Hiivaleipäjauhojakaan keittiön kaapeista ei valitettavasti löytynyt. Mielelläni olisin korvannut ne ohrajauhoilla, mutta kas, kun nekin olivat päässeet loppumaan. Vehnäjauhoihin piti tyytymäni.
Näin toimin:
1. Keitin veden ja kaurahiutaleet mikrossa puuroksi.
2. Lisäsin sekaan maidon, suolan ja kananmunan. Sekoitin.
3. Yhdistin leivinjauheen ja vehnäjauhot keskenään ja lisäsin ne taikinaan. Sekoitin tasaiseksi.
4. Asettelin taikinan pellille kolmeen osaan ja painelin ne lusikalla tasapaksuiksi ympyröiksi.
5. Paistoin 250-asteisessa uunissa reilun kymmenen minuutin ajan.
Alkuperäisessä ohjeessa paistoaika oli 15 minuuttia, mutta siinä taikina olikin kaksi kertaa isompi kuin minun toteutuksessani. Lisäksi alkuperäisen ohjeen mukaan taikinasta oli tarkoitus tehdä yksi uunipellin kokoinen rieska, ei monta erillistä.
Tuntui vähän hassulta valmistaa kaurapuuro vain ja ainoastaan rieskojen tekemistä varten, mutta tulipahan ainakin kokeiltua, miten tähteeksi jääneen puuron voisi tulevaisuudessa hyödyntää.
Minusta kaurarieskat olivat tosi hyviä. Vähän vain jäin kaipailemaan hiivaleipä- tai ohrajauhoja, jolloin rieskat olisivat olleet vieläkin ruokaisampia. Aion kuitenkin tehdä näitä uudelleen - ja silloin ohrajauhojen kanssa!
Kommentit
Lähetä kommentti