Siirry pääsisältöön

Kaurapuuron tähteistä syntyi herkullisia rieskoja

Opin jo lapsuudenkodissa, että puurontähteitä ei kannata heittää hukkaan; niitä voi lisätä vaikkapa sämpylä- tai rieskataikinaan. 

Löysin Iltalehden verkkosivuilta sellaisen kaurarieskan ohjeen, jossa oli myös kananmunaa. Ajattelinpa sitten kokeilla, miltä tuommoinen rieska maistuisi. 

Alkuperäisen ohjeen (Kaurarieska pellillä) mukaan kaurarieskaan tarvitaan seuraavat ainesosat:

1 1/2 dl kaurahiutaleita

2 1/2 dl vettä

1 1/2 dl piimää

3/4 tl suolaa

2 tl leivinjauhetta

2 munaa

4 dl hiivaleipäjauhoja


Tein puolikkaan annoksen, joten esimerkiksi kananmunia rieskaan tuli vain yksi. Piimää minulla ei ollut, joten korvasin sen maidolla. Hiivaleipäjauhojakaan keittiön kaapeista ei valitettavasti löytynyt. Mielelläni olisin korvannut ne ohrajauhoilla, mutta kas, kun nekin olivat päässeet loppumaan. Vehnäjauhoihin piti tyytymäni.

Näin toimin:

1. Keitin veden ja kaurahiutaleet mikrossa puuroksi.

2. Lisäsin sekaan maidon, suolan ja kananmunan. Sekoitin. 

3. Yhdistin leivinjauheen ja vehnäjauhot keskenään ja lisäsin ne taikinaan. Sekoitin tasaiseksi.

4. Asettelin taikinan pellille kolmeen osaan ja painelin ne lusikalla tasapaksuiksi ympyröiksi.

5. Paistoin 250-asteisessa uunissa reilun kymmenen minuutin ajan. 

Alkuperäisessä ohjeessa paistoaika oli 15 minuuttia, mutta siinä taikina olikin kaksi kertaa isompi kuin minun toteutuksessani. Lisäksi alkuperäisen ohjeen mukaan taikinasta oli tarkoitus tehdä yksi uunipellin kokoinen rieska, ei monta erillistä. 

Tuntui vähän hassulta valmistaa kaurapuuro vain ja ainoastaan rieskojen tekemistä varten, mutta tulipahan ainakin kokeiltua, miten tähteeksi jääneen puuron voisi tulevaisuudessa hyödyntää. 

Minusta kaurarieskat olivat tosi hyviä. Vähän vain jäin kaipailemaan hiivaleipä- tai ohrajauhoja, jolloin rieskat olisivat olleet vieläkin ruokaisampia. Aion kuitenkin tehdä näitä uudelleen - ja silloin ohrajauhojen kanssa!  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruokakorivertailu: K-Citymarketin ja Prisman koreissa noin kolmen euron ero

Ruokatarvikkeiden kallistuminen on ollut yksi alkuvuoden suurimmista huolenaiheista. Mahtaako isojen kauppaliikkeiden välillä olla suuriakin hintaeroja?   Olen suunnitellut jo parin vuoden ajan tekeväni hintavertailun oman asuinalueeni K-Citymarketin ja Prisman välillä. Eilen sain sen sitten vihdoinkin toteutettua. Olisin periaatteessa voinut ottaa vertailuun mukaan Lidlinkin, mutta ounastelin, etten löytäisi sieltä kaikkia samoja tuotemerkkejä kuin edellä mainituista kauppaliikkeistä.  Jonkinlainen näppituntuma K-Citymarketin ja Prisman hintoihin minulla oli jo entuudestaan; asioinhan niissä kummassakin. Molempien kauppaliikkeiden edullisimmat hinnat löytyvät epäilemättä niiden omista tuotemerkeistä, joita itsekin mielelläni ostan.  Päätin kuitenkin, etten ota K- ja S-liikkeiden omia tuotemerkkejä mukaan vertailuun. Jos olisin ottanut, hintavertailu olisi tasapuolisuuden nimissä pitänyt tehdä Pirkka-, K-menu-, Rainbow-, Kotimaista- ja X-tra-tuotemerkkien välillä.  Ehkäpä näiden K- ja

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Kuinka onnistui yrttivoiteen tekeminen?

  Kerroin edellisessä postauksessani yrttiöljyn valmistamisesta (Ihoa hellivä yrttiöljy valmistui vaivattomasti, 16.8.2020). Poimulehtiöljyn pohjana oli manteliöljy. Olen käyttänyt yrttiöljyä ihonhoitoon, johon se onkin  sopinut oikein hyvin. Nyt kokeilin tehdä yrttiöljystä voidetta. Ohjeen tähän toimenpiteeseen löysin Rouva Yrttisen blogista.  Yrtiksi valitsin mesiangervon, koska siitä tehdyn voiteen uskotaan auttavan kipuihin ja kolotuksiin. Uskomus perustuu siihen, että mesiangervo sisältää salisyylihappoa. Samaa ainetta on esimerkiksi aspiriinissa.   Tein ensin mesiangervoöljyn, jonka valmistuksessa yhdistelin Rouva Yrttisen blogin ja Ylen verkkosivujen ohjeita. Näin toimin: 1. Kuivatin mesiangervon kukinnot tarjottimella huoneenlämmössä. 2. Laitoin kuivat kukinnot lasipurkkiin. 3. Kaadoin kukintojen päälle oliiviöljyä.   4. Annoin öljyn tekeytyä työpöydällä ikkunan vieressä noin kuukauden ajan. 5. Siivilöin mesiangervon kukat pois. 6. Siirsin öljyn puhtaaseen lasipurkkiin.     Kun