Kokeilin tänä keväänä ensimmäistä kertaa tehdä mehua mustaherukan lehdistä. Käytin juomaan ainoastaan herukkapensaista pois leikkaamieni oksien lehtiä.
Ohjeen herukanlehtimehuun löysin Kotikokin verkkosivuilta (Kotikokki.net). Alkuperäisessä reseptissä ainesosat määriteltiin näin:
Mustaherukan lehtimehu
5 l mustaherukan lehtiä
5 l kiehuvaa vettä
50 g sitruunahappoa
1 kg sokeria
Koska kyseessä oli ensimmäinen kokeilu enkä ollut varma mehun onnistumisesta, keräsin lehtiä vain puolisen litraa. Sitruunahapon jätin pois, koska juomaa ei ollut tarkoitus säilyttää paria päivää kauempaa. Kotikokin ohjeen sokerimäärä tuntui hurjalta, joten pienensin sitä reilusti.
Tein oman mehuni tällaisilla ainesosilla:
0,5 l mustaherukan lehtiä
0,5 l kiehuvaa vettä
1 dl sokeria
Näin toimin:
1. Huuhtelin lehdet siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä.
2. Kaadoin lehtien päälle kiehuvan veden.
3. Jätin juoman huoneenlämpöön.
4. Seuraavana päivänä siivilöin mehun.
5. Lisäsin siihen sokerin. Kiehautin ja sekoittelin.
Miltä juoma maistui? Minun mielestäni se oli ihan liian imelää. Sokeria oli niin paljon, että se melkeinpä peitti alleen kaikki muut maut. Mietin jo, oliko Kotikokin ohjeeseen tullut jokin virhe.
Sitten laimensin mehua kylmällä vedellä. Juoman maku parani, mutta samalla tietysti myös mustaherukan lehtien aromit heikkenivät.
Seuraavan kerran mehua tehdessäni aioin puolittaa sokerin määrän ja laittaa sitä puolen litran satsiin vain puoli desiä. Sitruunahapon voisin lisätä myös; antaahan sekin juomaan oman makuvivahteensa.
Kommentit
Lähetä kommentti