Siirry pääsisältöön

Miltä maistui herukanlehtimehu?

 

Kokeilin tänä keväänä ensimmäistä kertaa tehdä mehua mustaherukan lehdistä. Käytin juomaan  ainoastaan herukkapensaista pois leikkaamieni oksien lehtiä. 

Ohjeen herukanlehtimehuun löysin Kotikokin verkkosivuilta (Kotikokki.net). Alkuperäisessä reseptissä ainesosat määriteltiin näin: 

Mustaherukan lehtimehu

5 l mustaherukan lehtiä

5 l kiehuvaa vettä

50 g sitruunahappoa

1 kg sokeria

Koska kyseessä oli ensimmäinen kokeilu enkä ollut varma mehun onnistumisesta, keräsin lehtiä vain puolisen litraa. Sitruunahapon jätin pois, koska juomaa ei ollut tarkoitus säilyttää paria päivää  kauempaa. Kotikokin ohjeen sokerimäärä tuntui hurjalta, joten pienensin sitä reilusti. 

Tein oman mehuni tällaisilla ainesosilla:

0,5 l mustaherukan lehtiä

0,5 l kiehuvaa vettä

1 dl sokeria


Näin toimin:

1. Huuhtelin lehdet siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä. 

2. Kaadoin lehtien päälle kiehuvan veden.

3. Jätin juoman huoneenlämpöön.

4. Seuraavana päivänä siivilöin mehun.

5. Lisäsin siihen sokerin. Kiehautin ja sekoittelin.

Miltä juoma maistui? Minun mielestäni se oli ihan liian imelää. Sokeria oli niin paljon, että se melkeinpä peitti alleen kaikki muut maut. Mietin jo, oliko Kotikokin ohjeeseen tullut jokin virhe.

Sitten laimensin mehua kylmällä vedellä. Juoman maku parani, mutta samalla tietysti myös mustaherukan lehtien aromit heikkenivät. 

Seuraavan kerran mehua tehdessäni aioin puolittaa sokerin määrän ja laittaa sitä puolen litran satsiin vain puoli desiä. Sitruunahapon voisin lisätä myös; antaahan sekin juomaan oman makuvivahteensa.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Kuinka onnistui yrttivoiteen tekeminen?

  Kerroin edellisessä postauksessani yrttiöljyn valmistamisesta (Ihoa hellivä yrttiöljy valmistui vaivattomasti, 16.8.2020). Poimulehtiöljyn pohjana oli manteliöljy. Olen käyttänyt yrttiöljyä ihonhoitoon, johon se onkin  sopinut oikein hyvin. Nyt kokeilin tehdä yrttiöljystä voidetta. Ohjeen tähän toimenpiteeseen löysin Rouva Yrttisen blogista.  Yrtiksi valitsin mesiangervon, koska siitä tehdyn voiteen uskotaan auttavan kipuihin ja kolotuksiin. Uskomus perustuu siihen, että mesiangervo sisältää salisyylihappoa. Samaa ainetta on esimerkiksi aspiriinissa.   Tein ensin mesiangervoöljyn, jonka valmistuksessa yhdistelin Rouva Yrttisen blogin ja Ylen verkkosivujen ohjeita. Näin toimin: 1. Kuivatin mesiangervon kukinnot tarjottimella huoneenlämmössä. 2. Laitoin kuivat kukinnot lasipurkkiin. 3. Kaadoin kukintojen päälle oliiviöljyä.   4. Annoin öljyn tekeytyä työpöydällä ikkunan vieressä noin kuukauden ajan. 5. Siivilöin mesiangervon kukat pois. 6. Siirsin öljyn puhtaaseen lasipurkkiin.     Kun

SPR:n kirppikseltä löytyi pikkujouluvaatetta moneen makuun

  Kuukausista mustin, marraskuu, on jälleen täällä. Vaan eipä hätää, kohtahan se pikkujoulukausi taas alkaa tuoden mukanaan iloa, valoa ja lämpöä (ja ehkä jotain muutakin).  Koska olen virkavapaalla normityöstäni, työpaikan pikkujoulut jäävät tänä vuonna väliin. Sen sijaan perinteiset "tyttöjen pikkujoulut" vietetään vaikka pää kainalossa.  Pikkujoulukostyymi ei ollut vielä edes käväissyt mielessäni, mutta sitten satuin aamupäivällä pistäytymään SPR:n kirppiksellä. Ja mitä näinkään: kirppiksen henkilökunta oli todella satsannut  pikkujouluasuihin!   Heti melkein sisääntuloa vastapäätä oli esillä pikkujouluteemaisia vaatteita ja asusteita todella houkuttelevasti aseteltuina. Tutkittuani näyttävää asetelmaa tarkemmin minulle selvisi, että se oli visuaalisen myynnin näyttötyö. Pikkujouluteemaiset tuotteet eivät tosin olleet siinä pelkästään asiakkaiden silmänilona vaan olivat tulleet myyntiin loppuviikosta. Ihastuin asetelman kullanväriseen mekkoon: siinäpä vasta pikkujoulutyyli