Siirry pääsisältöön

Miltä maistui herukanlehtimehu?

 

Kokeilin tänä keväänä ensimmäistä kertaa tehdä mehua mustaherukan lehdistä. Käytin juomaan  ainoastaan herukkapensaista pois leikkaamieni oksien lehtiä. 

Ohjeen herukanlehtimehuun löysin Kotikokin verkkosivuilta (Kotikokki.net). Alkuperäisessä reseptissä ainesosat määriteltiin näin: 

Mustaherukan lehtimehu

5 l mustaherukan lehtiä

5 l kiehuvaa vettä

50 g sitruunahappoa

1 kg sokeria

Koska kyseessä oli ensimmäinen kokeilu enkä ollut varma mehun onnistumisesta, keräsin lehtiä vain puolisen litraa. Sitruunahapon jätin pois, koska juomaa ei ollut tarkoitus säilyttää paria päivää  kauempaa. Kotikokin ohjeen sokerimäärä tuntui hurjalta, joten pienensin sitä reilusti. 

Tein oman mehuni tällaisilla ainesosilla:

0,5 l mustaherukan lehtiä

0,5 l kiehuvaa vettä

1 dl sokeria


Näin toimin:

1. Huuhtelin lehdet siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä. 

2. Kaadoin lehtien päälle kiehuvan veden.

3. Jätin juoman huoneenlämpöön.

4. Seuraavana päivänä siivilöin mehun.

5. Lisäsin siihen sokerin. Kiehautin ja sekoittelin.

Miltä juoma maistui? Minun mielestäni se oli ihan liian imelää. Sokeria oli niin paljon, että se melkeinpä peitti alleen kaikki muut maut. Mietin jo, oliko Kotikokin ohjeeseen tullut jokin virhe.

Sitten laimensin mehua kylmällä vedellä. Juoman maku parani, mutta samalla tietysti myös mustaherukan lehtien aromit heikkenivät. 

Seuraavan kerran mehua tehdessäni aioin puolittaa sokerin määrän ja laittaa sitä puolen litran satsiin vain puoli desiä. Sitruunahapon voisin lisätä myös; antaahan sekin juomaan oman makuvivahteensa.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Hyvästi, vuosi 2023!

  Vuoteen 2023 mahtui henkilökohtaisessa elämässäni monenmoista: luovuin vakituisesta työpaikastani, laitoin taloni myyntiin, muutin uudelle asuinalueelle kerrostaloon, aloitin työt uudessa koulussa, rakas kissaystäväni kuoli... Toivon, että vuosi 2024 olisi rauhallisempi :)  Tammikuussa 2023 aloitin jo tutuksi tulleen kuvausprojektini, jonka tarkoituksena on ottaa kuva samasta paikasta kerran kuukaudessa koko vuoden ajan. Kuvauspaikaksi valikoitui Jyväskylän Palokassa sijaitseva Kirrin uimaranta.  Muutin uuteen kotiin syyskuun alussa. Vanhan talon tyhjentäminen ja siivoaminen sekä uuden kodin järjestely veivät niin paljon aikaa ja energiaa, että kuvausprojektini tyssäsi ja viimeiseksi kuvaksi jäi elokuun otos. Tuossa kuvia järjestellessäni onnistuin vahingossa poistamaan heinäkuun kuvan, joten kuvasarjani jää tänä vuonna puoliväliin vuotta.  Tammikuun kuva on otettu aamulla auringonnousun jälkeen. Pakkastakin oli.    Helmikuussa lumet välillä sulivat, mutt...

Miltä maistui voikukan juurista tehty kahvi?

Kokeilin viime viikolla tehdä kahvinkorviketta voikukan juurista. Ohjeen voikukkakahviin löysin Metsän emännän verkkosivuilta (www.metsanemanta.fi). Voikukkakahviin tarvitaan kuivattuja ja paahdettuja voikukan juuria. Voikukan juurien kuivaamisesta kerroin päivityksessäni pari viikkoa sitten (Kaivoin maasta voikukan juuria ja... 12.9.2021). Viikko sitten kirjoitin voikukkaisen rieskan tekemisestä (Kokeilin voikukanjuuririeskaa, 19.9.2021). Kuivattuja voikukan juuria voi paahtaa pannulla tai uunissa. Kokeilin jälkimmäistä tapaa. Metsän emännän ohjeen mukaan kuivatut ja pilkotut juurenpalat levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Uuni asetetaan 175 asteeseen ja juurenpalojen annetaan olla uunissa 10-20 minuuttia. Mitä kauemmin paloja paahtaa, sen tummemman värin ne saavat. Ennen purkitusta palasten annetaan jäähtyä. Ne säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkissa ja pimeässä. Omat kuivatut juurenpalaseni olivat jo valmiiksi niin pieniä, että niitä ei tarvinnut enää ryhtyä p...