Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna-lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.
Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.
Näin toimin:
1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä.
2. Upotin viipaleet kylmään veteen.
3. Kuivasin ne pyyhkeellä.
4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.
5. Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.
6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.
Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin: ne olivat rapeampia kuin uunissa paistetut ja maistuivat paremmilta.
Tosin syynä sipsien rapeuteen ei välttämättä ollut paistaminen mikrossa vaan se, että peruna oli viipaloitu juustohöylällä, jolloin niistä tuli riittävän ohuita. Uunisipsejä olin viipaloinut veitsellä.
Lisäksi vuohenputkisilppu antoi sipseille oman hyvän makuvivahteensa. Alkuperäisessä ohjeessa mausteena oli siis pelkkä suola, ja olen varma, että sipsit ovat ihan maukkaita niinkin.
Toisaalta, jos tuntee luonnon villiyrtit hyvin, mikäpä estäisi kokeilemasta vuohenputken tilalla joitain muitakin yrttejä.
Alkuperäisen ohjeen lähde: Anna-lehden verkkosivut
Kommentit
Lähetä kommentti