Siirry pääsisältöön

Vuohenputkipesto - potkua pastaan ja vähän muuhunkin

Teen kesäisin aina silloin tällöin erilaisia villiyrttipestoja. Yhden tällaisen pesto-ohjeen olen julkaissut Villi ja vihreä -blogissani 21.6. 2020 (Maukasta pestoa villiyrteistä). 

Viime viikonloppuna kokeilin minulle uutta reseptiä, jossa pestoon tulee ainoastaan vuohenputkea. Vuohenputkesta olen kirjoittanut aiemmin ainakin postauksessani Vuohenputkesta piristystä arkiruokaan (15.5. 2021). 

Koska kokeilemani vuohenputkipeston ohje ei mielestäni ollut hyvä, jätän sen lähteen mainitsematta. Kaiken venkslauksen jälkeen muunsin ohjeen seuraavanlaiseksi:

2 dl silputtuja vuohenputken lehtiä

1 dl oliiviöljyä

1/2 dl auringonkukan siemeniä

(valkosipuli)

suolaa ja mustapippuria (maun mukaan)


1. Kerää nuoria, pienehköjä ja vielä supussa olevia vuohenputkia. Vuohenputken tunnistat parhaiten porkkanamaisesta tuoksusta.

2. Huuhtele vuohenputket siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä ja saksi ne silpuksi. 

3. Sekoita kaikki aineet monitoimikoneessa.

Alkuperäisen ohjeen ongelma oli se, että oliiviöljyn ja vuohenputkisilpun suhdeluku oli väärä. Ohjeen  mukaan silputtua vuohenputkea olisi pitänyt laittaa vain desilitran verran. Kokeilin aluksi näin, ja kyllähän seos oli todella ohutta ja öljymäistä. 

Alkuperäisen reseptin mukaan vuohenputket olisi pitänyt kiehauttaa ennen silppuamista, mutta minusta se on turhaa. Yksikään kokeilemani villiyrttipesto-ohje ei ole edellyttänyt yrttien keittämistä. Korkeintaan nokkosen kiehauttaisin, jos sitä pestoon laittaisin. 

Omasta mielestäni valkosipuli sopii mainiosti villiyrteistä tehtyihin pestoihin. Jos et satu valkosipulista tykkäämään, jätä se pois. Myös kuivattua valkosipulia voisi kokeilla. Lisämakua saat halutessasi  palasesta raastettua parmesaanijuustoa ja sitruunasta puristetusta mehusta.

Nautin vuohenputkipeston pastan kanssa. Olen todennut, että villiyrttipestot sopivat oivallisesti myös varhaisperunoiden kaveriksi sekä leivän tai sämpylän päälle. 

Jos haluat käyttää pestoa leivän päällisenä, laita oliiviöljyä hieman vähemmän tai vastaavasti yrttisilppua vähän enemmän, jolloin pestosta tulee kiinteämpää ja sitä on helppo levittää. 

Hyvää villiyrttikesää kaikille :)  

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Hyvästi, vuosi 2023!

  Vuoteen 2023 mahtui henkilökohtaisessa elämässäni monenmoista: luovuin vakituisesta työpaikastani, laitoin taloni myyntiin, muutin uudelle asuinalueelle kerrostaloon, aloitin työt uudessa koulussa, rakas kissaystäväni kuoli... Toivon, että vuosi 2024 olisi rauhallisempi :)  Tammikuussa 2023 aloitin jo tutuksi tulleen kuvausprojektini, jonka tarkoituksena on ottaa kuva samasta paikasta kerran kuukaudessa koko vuoden ajan. Kuvauspaikaksi valikoitui Jyväskylän Palokassa sijaitseva Kirrin uimaranta.  Muutin uuteen kotiin syyskuun alussa. Vanhan talon tyhjentäminen ja siivoaminen sekä uuden kodin järjestely veivät niin paljon aikaa ja energiaa, että kuvausprojektini tyssäsi ja viimeiseksi kuvaksi jäi elokuun otos. Tuossa kuvia järjestellessäni onnistuin vahingossa poistamaan heinäkuun kuvan, joten kuvasarjani jää tänä vuonna puoliväliin vuotta.  Tammikuun kuva on otettu aamulla auringonnousun jälkeen. Pakkastakin oli.    Helmikuussa lumet välillä sulivat, mutt...

Miltä maistui voikukan juurista tehty kahvi?

Kokeilin viime viikolla tehdä kahvinkorviketta voikukan juurista. Ohjeen voikukkakahviin löysin Metsän emännän verkkosivuilta (www.metsanemanta.fi). Voikukkakahviin tarvitaan kuivattuja ja paahdettuja voikukan juuria. Voikukan juurien kuivaamisesta kerroin päivityksessäni pari viikkoa sitten (Kaivoin maasta voikukan juuria ja... 12.9.2021). Viikko sitten kirjoitin voikukkaisen rieskan tekemisestä (Kokeilin voikukanjuuririeskaa, 19.9.2021). Kuivattuja voikukan juuria voi paahtaa pannulla tai uunissa. Kokeilin jälkimmäistä tapaa. Metsän emännän ohjeen mukaan kuivatut ja pilkotut juurenpalat levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Uuni asetetaan 175 asteeseen ja juurenpalojen annetaan olla uunissa 10-20 minuuttia. Mitä kauemmin paloja paahtaa, sen tummemman värin ne saavat. Ennen purkitusta palasten annetaan jäähtyä. Ne säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkissa ja pimeässä. Omat kuivatut juurenpalaseni olivat jo valmiiksi niin pieniä, että niitä ei tarvinnut enää ryhtyä p...