Siirry pääsisältöön

Vuohenputkipesto - potkua pastaan ja vähän muuhunkin

Teen kesäisin aina silloin tällöin erilaisia villiyrttipestoja. Yhden tällaisen pesto-ohjeen olen julkaissut Villi ja vihreä -blogissani 21.6. 2020 (Maukasta pestoa villiyrteistä). 

Viime viikonloppuna kokeilin minulle uutta reseptiä, jossa pestoon tulee ainoastaan vuohenputkea. Vuohenputkesta olen kirjoittanut aiemmin ainakin postauksessani Vuohenputkesta piristystä arkiruokaan (15.5. 2021). 

Koska kokeilemani vuohenputkipeston ohje ei mielestäni ollut hyvä, jätän sen lähteen mainitsematta. Kaiken venkslauksen jälkeen muunsin ohjeen seuraavanlaiseksi:

2 dl silputtuja vuohenputken lehtiä

1 dl oliiviöljyä

1/2 dl auringonkukan siemeniä

(valkosipuli)

suolaa ja mustapippuria (maun mukaan)


1. Kerää nuoria, pienehköjä ja vielä supussa olevia vuohenputkia. Vuohenputken tunnistat parhaiten porkkanamaisesta tuoksusta.

2. Huuhtele vuohenputket siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä ja saksi ne silpuksi. 

3. Sekoita kaikki aineet monitoimikoneessa.

Alkuperäisen ohjeen ongelma oli se, että oliiviöljyn ja vuohenputkisilpun suhdeluku oli väärä. Ohjeen  mukaan silputtua vuohenputkea olisi pitänyt laittaa vain desilitran verran. Kokeilin aluksi näin, ja kyllähän seos oli todella ohutta ja öljymäistä. 

Alkuperäisen reseptin mukaan vuohenputket olisi pitänyt kiehauttaa ennen silppuamista, mutta minusta se on turhaa. Yksikään kokeilemani villiyrttipesto-ohje ei ole edellyttänyt yrttien keittämistä. Korkeintaan nokkosen kiehauttaisin, jos sitä pestoon laittaisin. 

Omasta mielestäni valkosipuli sopii mainiosti villiyrteistä tehtyihin pestoihin. Jos et satu valkosipulista tykkäämään, jätä se pois. Myös kuivattua valkosipulia voisi kokeilla. Lisämakua saat halutessasi  palasesta raastettua parmesaanijuustoa ja sitruunasta puristetusta mehusta.

Nautin vuohenputkipeston pastan kanssa. Olen todennut, että villiyrttipestot sopivat oivallisesti myös varhaisperunoiden kaveriksi sekä leivän tai sämpylän päälle. 

Jos haluat käyttää pestoa leivän päällisenä, laita oliiviöljyä hieman vähemmän tai vastaavasti yrttisilppua vähän enemmän, jolloin pestosta tulee kiinteämpää ja sitä on helppo levittää. 

Hyvää villiyrttikesää kaikille :)  

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. ...

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Mikäs tässä ollessa, omenalikööriä pullotellessa

Kerroin elokuun lopussa omenaliköörin tekemisestä (Liiat omput likööriksi? 29.8.2021). Viime viikolla pääsin pullottamaan liköörin.  Koska oman pihan kaksi omenapuuta tuottivat tänä syksynä ennätysrunsaan sadon, niistä riitti omppuja kahteenkin liköörisatsiin. Itse asiassa olisi riittänyt enempäänkin, mutta keksin omenoille muutakin käyttöä. Yhteen annokseen laitoin 4,5 dl Leijona-viinaa, 4 dl sokeria, 1 sitruunan mehun,  7 dl kuutioiksi pilkottuja omenoita ja kanelitangon.   Ohjeessa sanottiin, että liköörin pitää antaa tekeytyä rauhassa 2-3 kuukautta. Viime viikolla tilanne oli se, että molemmat likööripurnukat olivat tekeytyneet vähän yli kaksi kuukautta. Heti kun otin purnukat esille, tajusin, minkä asian olin kokonaan unohtanut. Sekoittamisen! En ollut muistanut käydä sekoittelemassa likööriä, ja nyt sokeri oli jämähtänyt yhtenäiseksi klimpiksi kummankin lasipurkin pohjalle. Eipä siinä sitten muuta kuin klimppiä hajottamaan ja ahkerasti sekoittelemaan. Onneksi s...