Teen kesäisin aina silloin tällöin erilaisia villiyrttipestoja. Yhden tällaisen pesto-ohjeen olen julkaissut Villi ja vihreä -blogissani 21.6. 2020 (Maukasta pestoa villiyrteistä).
Viime viikonloppuna kokeilin minulle uutta reseptiä, jossa pestoon tulee ainoastaan vuohenputkea. Vuohenputkesta olen kirjoittanut aiemmin ainakin postauksessani Vuohenputkesta piristystä arkiruokaan (15.5. 2021).
Koska kokeilemani vuohenputkipeston ohje ei mielestäni ollut hyvä, jätän sen lähteen mainitsematta. Kaiken venkslauksen jälkeen muunsin ohjeen seuraavanlaiseksi:
2 dl silputtuja vuohenputken lehtiä
1 dl oliiviöljyä
1/2 dl auringonkukan siemeniä
(valkosipuli)
suolaa ja mustapippuria (maun mukaan)
1. Kerää nuoria, pienehköjä ja vielä supussa olevia vuohenputkia. Vuohenputken tunnistat parhaiten porkkanamaisesta tuoksusta.
2. Huuhtele vuohenputket siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä ja saksi ne silpuksi.
3. Sekoita kaikki aineet monitoimikoneessa.
Alkuperäisen ohjeen ongelma oli se, että oliiviöljyn ja vuohenputkisilpun suhdeluku oli väärä. Ohjeen mukaan silputtua vuohenputkea olisi pitänyt laittaa vain desilitran verran. Kokeilin aluksi näin, ja kyllähän seos oli todella ohutta ja öljymäistä.
Alkuperäisen reseptin mukaan vuohenputket olisi pitänyt kiehauttaa ennen silppuamista, mutta minusta se on turhaa. Yksikään kokeilemani villiyrttipesto-ohje ei ole edellyttänyt yrttien keittämistä. Korkeintaan nokkosen kiehauttaisin, jos sitä pestoon laittaisin.
Omasta mielestäni valkosipuli sopii mainiosti villiyrteistä tehtyihin pestoihin. Jos et satu valkosipulista tykkäämään, jätä se pois. Myös kuivattua valkosipulia voisi kokeilla. Lisämakua saat halutessasi palasesta raastettua parmesaanijuustoa ja sitruunasta puristetusta mehusta.
Nautin vuohenputkipeston pastan kanssa. Olen todennut, että villiyrttipestot sopivat oivallisesti myös varhaisperunoiden kaveriksi sekä leivän tai sämpylän päälle.
Jos haluat käyttää pestoa leivän päällisenä, laita oliiviöljyä hieman vähemmän tai vastaavasti yrttisilppua vähän enemmän, jolloin pestosta tulee kiinteämpää ja sitä on helppo levittää.
Hyvää villiyrttikesää kaikille :)
Kommentit
Lähetä kommentti