Siirry pääsisältöön

Valon kaupunki - iloa ja valoa ihmisille jo 20 vuoden ajan


 Viime viikko oli Jyväskylässä valon juhlaa; päästiinhän silloin nauttimaan Valon kaupunki -tapahtuman upeista valoteoksista. Valon kaupunkia on järjestetty täällä syksyisin jo 20 vuoden ajan.

Kiertelin kaupungin keskustassa kahteen otteeseen valoteoksia ihastelemassa. Ensimmäisen reissun tein ystävän kanssa viime lauantaina. Koska kamera ei tuolloin sattunut mukaan, päätin uudistaa reissun tiistaina. Tällä kertaa kamera oli repussa.    

Otin paljon kuvia, mutta valitettavasti valoteokset eivät päässeet täysin oikeuksiinsa, koska oli alkuilta eikä pimeys ollut vielä laskeutunut kaupungin ylle. Tähän postaukseen valitsemani kuvat on otettu  Kankaan alueelta Tourujoen ylittävän sillan läheisyydestä. 

Marko Häkkisen Connection-teoksessa pääosassa olivat Tourujokeen ankkuroidut valokuutiot. Päivänvalossa kuutiot eivät tehneet kummoistakaan vaikutusta, mutta yön tummuessa niiden värit pääsivät hienosti oikeuksiinsa. Kuutioiden ympäristökin oli valaistu, ja illalla niihin liitettiin myös sävelletty äänimaisema.


Kankaanaukion reunalle puolestaan oli sijoitettu useita valoteoksia, joiden valmistamiseen oli käytetty kierrätettyjä ja uudelleen käytettäviä materiaaleja. 


  


   


Rajasin ihmiset tarkoituksella pois kuvista, mutta jo tiistaina alkuillasta väkeä oli liikkeellä runsaasti. Erityisesti minua ilahdutti nähdä lasten ilo ja riemu, kun he tarkastelivat teoksia. 

Toivottavasti Valon kaupungin 20-vuotinen perinne ei katkea, sillä iloa ja valoa tähän synkkään vuodenaikaan totisesti tarvitaan.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Hyvästi, vuosi 2023!

  Vuoteen 2023 mahtui henkilökohtaisessa elämässäni monenmoista: luovuin vakituisesta työpaikastani, laitoin taloni myyntiin, muutin uudelle asuinalueelle kerrostaloon, aloitin työt uudessa koulussa, rakas kissaystäväni kuoli... Toivon, että vuosi 2024 olisi rauhallisempi :)  Tammikuussa 2023 aloitin jo tutuksi tulleen kuvausprojektini, jonka tarkoituksena on ottaa kuva samasta paikasta kerran kuukaudessa koko vuoden ajan. Kuvauspaikaksi valikoitui Jyväskylän Palokassa sijaitseva Kirrin uimaranta.  Muutin uuteen kotiin syyskuun alussa. Vanhan talon tyhjentäminen ja siivoaminen sekä uuden kodin järjestely veivät niin paljon aikaa ja energiaa, että kuvausprojektini tyssäsi ja viimeiseksi kuvaksi jäi elokuun otos. Tuossa kuvia järjestellessäni onnistuin vahingossa poistamaan heinäkuun kuvan, joten kuvasarjani jää tänä vuonna puoliväliin vuotta.  Tammikuun kuva on otettu aamulla auringonnousun jälkeen. Pakkastakin oli.    Helmikuussa lumet välillä sulivat, mutt...

Miltä maistui voikukan juurista tehty kahvi?

Kokeilin viime viikolla tehdä kahvinkorviketta voikukan juurista. Ohjeen voikukkakahviin löysin Metsän emännän verkkosivuilta (www.metsanemanta.fi). Voikukkakahviin tarvitaan kuivattuja ja paahdettuja voikukan juuria. Voikukan juurien kuivaamisesta kerroin päivityksessäni pari viikkoa sitten (Kaivoin maasta voikukan juuria ja... 12.9.2021). Viikko sitten kirjoitin voikukkaisen rieskan tekemisestä (Kokeilin voikukanjuuririeskaa, 19.9.2021). Kuivattuja voikukan juuria voi paahtaa pannulla tai uunissa. Kokeilin jälkimmäistä tapaa. Metsän emännän ohjeen mukaan kuivatut ja pilkotut juurenpalat levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Uuni asetetaan 175 asteeseen ja juurenpalojen annetaan olla uunissa 10-20 minuuttia. Mitä kauemmin paloja paahtaa, sen tummemman värin ne saavat. Ennen purkitusta palasten annetaan jäähtyä. Ne säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkissa ja pimeässä. Omat kuivatut juurenpalaseni olivat jo valmiiksi niin pieniä, että niitä ei tarvinnut enää ryhtyä p...