Siirry pääsisältöön

Leskenlehdistä pehmentävä kuorinta kuiville käsille




Kuluvan kevään aikana käsiemme
iho on joutunut kovalle koetukselle
alituisen pesemisen ja
desinfiointiaineen käytön takia.

Omalta osaltani tilannetta pahensi koulujen avaaminen viime viikolla: kädet on pestävä luokkahuoneeseen tultaessa, sieltä lähdettäessä, ennen ruokailua, ruokailun jälkeen... Saippuan lisäksi myös käsidesiä kuluu runsaasti.

Käsieni iho ei ole moisesta saippuan ja desifiointiaineen kanssa läträämisestä tykännyt. Kämmenselät ja -syrjät ovat karheat ja punoittavat.

Olen tehnyt käsikuorinnan useimmiten sokerista, oliiviöljystä ja sitruunasta. Kirjoitin aiheesta noin vuosi sitten Me Naiset -lehden blogissani Hortoilijan muistiinpanoja otsikolla Viime hetken lahjavinkit äidille: omatekoinen käsikuorinta ja yrttikäsikylpy (www.hortoilijanmuistiinpanoja.menaiset.fi).

Käsikuorinnan lisäksi esittelin blogipäivityksessä leskenlehdistä tehdyn käsikylvyn. Olin valinnut leskenlehdet käsikylvyn yrteiksi kahdesta syystä: ensinnäkin niillä on ihoa pehmentävä vaikutus ja toisekseen niitä on varmasti saatavilla jo toukokuun alkupuolella.

En ole koskaan aiemmin yhdistänyt käsikuorintaa ja leskenlehtiä, mutta nyt päätin kokeilla. Keräsin leskenlehtiä muutama viikko takaperin. Pilkoin kasvit pienempiin osiin ja asettelin varrenpätkät, lehdet ja kukinnot tarjottimelle kuivumaan.

Tänään kokeilin leskenlehtikuorintaa. Tarvittavat ainesosat ovat

0,5 dl oliiviöljyä,
0,25 dl sokeria,
1 tl sitruunan mehua ja
1 rkl kuivattua leskenlehteä.

Näin toimin:
1. Sekoitin oliiviöljyn ja sokerin keskenään.
2. Lisäsin joukkoon sitruunasta puristamani mehun.
3. Saksin kuivatut leskenlehden osaset vieläkin pienemmiksi ja lisäsin ne seokseen.

Kuorinta oli valmista kokeiltavaksi. Kun olin huuhdellut ja kuivannut kädet kuorinnan jälkeen, huomasin niiden tuntuvan selvästi sileämmiltä.

Tällä hetkellä tilanne on se, että kämmenselistä karheus on hävinnyt kokonaan, mutta kämmensyrjissä sitä vielä on. Kokeilen kuorintaa myöhemmin uudestaan, sillä voihan olla, että leskenlehtien täytyy saada enemmän aikaa imeytyä seokseen.

Jos leskenlehtien kerääminen ei sattuisi kiinnostamaan, toki kuorinnan voi tehdä pelkällä oliiviöljyllä, sokerilla ja sitruunallakin.








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin