Siirry pääsisältöön

Wapuksi pihlajansilmuteetä?




Tiesitkö, että pihlajan lehtisilmuista voi valmistaa teetä? Minä en.

Sain idean kokeilla pihlajansilmuteetä hortoilu.fi:n sivuja selatessani. Sieltä selvisi, että silmua kutsutaan "villiksi amaretoksi".

Hortoilu.fi:n mukaan pihlajansilmuista haudutetussa teessä maistuu karvasmanteli. Siinä vaiheessa, kun silmut aukeavat lehdiksi, karvasmantelin maku kuitenkin häviää.

Etsin vielä lisätietoa www.iloluontonen.fi-sivustolta. Sielläkin korostetaan, että pihlajansilmujen keruuaika ei kestä muutamaa päivää kauemmin. Ne kannattaa kerätä talteen siinä vaiheessa, kun vihreät pörröiset lehtiaiheet kurkkaavat silmusuonista ja ovat 1-1,5 senttimetrin pituisia.

Jos innostut keräämään pihlajansilmuja, muista kysyä maanomistajan lupa. Itse poimin silmut omalla pihalla kasvavasta puusta.

Ensimmäiseksi huuhtelin silmut siivilässä kylmällä vedellä ja siirsin ne teesihtiin.

Kaadoin kuppiin kiehuvaa vettä ja annoin silmujen hautua noin viiden minuutin ajan.

Miltä pihlajansilmutee maistui? Hyvin erikoiselta!

Olen juonut paljon erilaisia villiyrteistä tehtyjä teesekoituksia. Tutuiksi ovat tulleet niin nokkonen, mesiangervo, maitohorsma, poimulehti kuin villimansikan ja
-vadelman lehdetkin.
Pihlajansilmuteen maku on täysin erilainen kuin edellä mainittujen.

En ole tietääkseni ikinä juonut amarettoa, joten en ole varma, miltä se maistuu. On siis täysin mahdollista, että teen vahva ja erikoinen maku muistutti nimenomaan sitä. Jotain alkoholimaista silmuteessä kieltämättä oli. Jossain vaiheessa mausta tuli mieleen likööreillä täytetyt suklaakonvehdit.

Täällä keskisessä Suomessa pihlajan silmut muuttuvat lehdiksi varmaan jo ensi viikon aikana. Sitten ei enää silmuteetä keitellä.

Mutta eipä hätää mitään; löysin ohjeita myös pihlajanlehtijuoman valmistamiseksi. Sitä kokeillaan  kesällä! 😊






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin