Siirry pääsisältöön

Wapuksi pihlajansilmuteetä?




Tiesitkö, että pihlajan lehtisilmuista voi valmistaa teetä? Minä en.

Sain idean kokeilla pihlajansilmuteetä hortoilu.fi:n sivuja selatessani. Sieltä selvisi, että silmua kutsutaan "villiksi amaretoksi".

Hortoilu.fi:n mukaan pihlajansilmuista haudutetussa teessä maistuu karvasmanteli. Siinä vaiheessa, kun silmut aukeavat lehdiksi, karvasmantelin maku kuitenkin häviää.

Etsin vielä lisätietoa www.iloluontonen.fi-sivustolta. Sielläkin korostetaan, että pihlajansilmujen keruuaika ei kestä muutamaa päivää kauemmin. Ne kannattaa kerätä talteen siinä vaiheessa, kun vihreät pörröiset lehtiaiheet kurkkaavat silmusuonista ja ovat 1-1,5 senttimetrin pituisia.

Jos innostut keräämään pihlajansilmuja, muista kysyä maanomistajan lupa. Itse poimin silmut omalla pihalla kasvavasta puusta.

Ensimmäiseksi huuhtelin silmut siivilässä kylmällä vedellä ja siirsin ne teesihtiin.

Kaadoin kuppiin kiehuvaa vettä ja annoin silmujen hautua noin viiden minuutin ajan.

Miltä pihlajansilmutee maistui? Hyvin erikoiselta!

Olen juonut paljon erilaisia villiyrteistä tehtyjä teesekoituksia. Tutuiksi ovat tulleet niin nokkonen, mesiangervo, maitohorsma, poimulehti kuin villimansikan ja
-vadelman lehdetkin.
Pihlajansilmuteen maku on täysin erilainen kuin edellä mainittujen.

En ole tietääkseni ikinä juonut amarettoa, joten en ole varma, miltä se maistuu. On siis täysin mahdollista, että teen vahva ja erikoinen maku muistutti nimenomaan sitä. Jotain alkoholimaista silmuteessä kieltämättä oli. Jossain vaiheessa mausta tuli mieleen likööreillä täytetyt suklaakonvehdit.

Täällä keskisessä Suomessa pihlajan silmut muuttuvat lehdiksi varmaan jo ensi viikon aikana. Sitten ei enää silmuteetä keitellä.

Mutta eipä hätää mitään; löysin ohjeita myös pihlajanlehtijuoman valmistamiseksi. Sitä kokeillaan  kesällä! 😊






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Hyvästi, vuosi 2023!

  Vuoteen 2023 mahtui henkilökohtaisessa elämässäni monenmoista: luovuin vakituisesta työpaikastani, laitoin taloni myyntiin, muutin uudelle asuinalueelle kerrostaloon, aloitin työt uudessa koulussa, rakas kissaystäväni kuoli... Toivon, että vuosi 2024 olisi rauhallisempi :)  Tammikuussa 2023 aloitin jo tutuksi tulleen kuvausprojektini, jonka tarkoituksena on ottaa kuva samasta paikasta kerran kuukaudessa koko vuoden ajan. Kuvauspaikaksi valikoitui Jyväskylän Palokassa sijaitseva Kirrin uimaranta.  Muutin uuteen kotiin syyskuun alussa. Vanhan talon tyhjentäminen ja siivoaminen sekä uuden kodin järjestely veivät niin paljon aikaa ja energiaa, että kuvausprojektini tyssäsi ja viimeiseksi kuvaksi jäi elokuun otos. Tuossa kuvia järjestellessäni onnistuin vahingossa poistamaan heinäkuun kuvan, joten kuvasarjani jää tänä vuonna puoliväliin vuotta.  Tammikuun kuva on otettu aamulla auringonnousun jälkeen. Pakkastakin oli.    Helmikuussa lumet välillä sulivat, mutt...

Miltä maistui voikukan juurista tehty kahvi?

Kokeilin viime viikolla tehdä kahvinkorviketta voikukan juurista. Ohjeen voikukkakahviin löysin Metsän emännän verkkosivuilta (www.metsanemanta.fi). Voikukkakahviin tarvitaan kuivattuja ja paahdettuja voikukan juuria. Voikukan juurien kuivaamisesta kerroin päivityksessäni pari viikkoa sitten (Kaivoin maasta voikukan juuria ja... 12.9.2021). Viikko sitten kirjoitin voikukkaisen rieskan tekemisestä (Kokeilin voikukanjuuririeskaa, 19.9.2021). Kuivattuja voikukan juuria voi paahtaa pannulla tai uunissa. Kokeilin jälkimmäistä tapaa. Metsän emännän ohjeen mukaan kuivatut ja pilkotut juurenpalat levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Uuni asetetaan 175 asteeseen ja juurenpalojen annetaan olla uunissa 10-20 minuuttia. Mitä kauemmin paloja paahtaa, sen tummemman värin ne saavat. Ennen purkitusta palasten annetaan jäähtyä. Ne säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkissa ja pimeässä. Omat kuivatut juurenpalaseni olivat jo valmiiksi niin pieniä, että niitä ei tarvinnut enää ryhtyä p...