Siirry pääsisältöön

Kaunista mehua maitohorsman kukista



Rentun ruusuksi haukuttu maitohorsma on yllättävän monikäyttöinen kasvi. Sen nuoret versot ovat paistettuina maukasta syötävää. Lehtiä voi kuivattaa ja käyttää vaikkapa teeaineksina. Horsman kukinnotkin sopivat teehen, mutta niistä syntyy myös kauniinväristä ja maultaan mainiota mehua.




Valmistin maitohorsmamehua ensimmäisen kerran viime kesänä. Vinkin mehun tekemiseen sain tädiltäni ja ohjeen Taskut täynnä -blogista. Kerroin kokeilusta omassa  Hortoilijan muistiinpanoja -blogissani (Näin teet mehua maitohorsman kukista, 3.7.2019).

Alkuperäisen ohjeen mukaan mehuun tarvitaan seuraavat ainesosat:
0,5 l maitohorsman kukkia
1 l vettä
puolikas sitruuna
0,5 tl sitruunahappoa
1-1,5 dl sokeria

Näin toimin:
1. Poimin puoli litraa maitohorsman kukintoja.



2. Huuhtelin kukat siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä.
3. Laitoin kulhoon kukat ja puolikkaasta sitruunasta pusertamani mehun.
   Ohjeen mukaan kulhoon olisi pitänyt lisätä myös sitruunan kuoret raastettuna, mutta
   tämän jätin tekemättä.
4. Kiehautin litran vettä ja kaadoin sen kukkien päälle.
    Jos mehu halutaan säilöä, sitruunahappo lisätään tässä vaiheessa. En lisännyt, koska
    tiesin, että kuitenkin joisin mehun parissa päivässä.
5. Annoin seoksen hautua yön yli (ohjeen mukaan vähintään pari tuntia).
6. Seuraavana aamuna siivilöin nesteen kattilaan.
7. Lisäsin mehuun desilitran sokeria.
8. Kuumensin mehun samalla sekoitellen.


Maitohorsmamehu on hyvä kesäjuoma. Jos maku tuntuu liian vahvalta, siihen voitaneen lisätä vaikkapa soodaa tai kivennäisvettä. Olipa joku kokeillut jopa maitohorsmamehun ja valkoviinin sekoitusta. Moista yhdistelmää voisin kokeilla itsekin.   😁



Kommentit

  1. Käytetäänkö mehuun vain avonaisia kukkia vai kaikkia? Tuo valkoviinivinkki on ihan loistava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse käytin vain avonaisia kukkia. En tosin usko, että muutama nuppukaan mehua pilaisi. Kiinnostaa tosiaan tietää, miltä valkoviinin ja horsmamehun yhdistelmä maistuisi 🤔.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin