Siirry pääsisältöön

Kaunista mehua maitohorsman kukista



Rentun ruusuksi haukuttu maitohorsma on yllättävän monikäyttöinen kasvi. Sen nuoret versot ovat paistettuina maukasta syötävää. Lehtiä voi kuivattaa ja käyttää vaikkapa teeaineksina. Horsman kukinnotkin sopivat teehen, mutta niistä syntyy myös kauniinväristä ja maultaan mainiota mehua.




Valmistin maitohorsmamehua ensimmäisen kerran viime kesänä. Vinkin mehun tekemiseen sain tädiltäni ja ohjeen Taskut täynnä -blogista. Kerroin kokeilusta omassa  Hortoilijan muistiinpanoja -blogissani (Näin teet mehua maitohorsman kukista, 3.7.2019).

Alkuperäisen ohjeen mukaan mehuun tarvitaan seuraavat ainesosat:
0,5 l maitohorsman kukkia
1 l vettä
puolikas sitruuna
0,5 tl sitruunahappoa
1-1,5 dl sokeria

Näin toimin:
1. Poimin puoli litraa maitohorsman kukintoja.



2. Huuhtelin kukat siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä.
3. Laitoin kulhoon kukat ja puolikkaasta sitruunasta pusertamani mehun.
   Ohjeen mukaan kulhoon olisi pitänyt lisätä myös sitruunan kuoret raastettuna, mutta
   tämän jätin tekemättä.
4. Kiehautin litran vettä ja kaadoin sen kukkien päälle.
    Jos mehu halutaan säilöä, sitruunahappo lisätään tässä vaiheessa. En lisännyt, koska
    tiesin, että kuitenkin joisin mehun parissa päivässä.
5. Annoin seoksen hautua yön yli (ohjeen mukaan vähintään pari tuntia).
6. Seuraavana aamuna siivilöin nesteen kattilaan.
7. Lisäsin mehuun desilitran sokeria.
8. Kuumensin mehun samalla sekoitellen.


Maitohorsmamehu on hyvä kesäjuoma. Jos maku tuntuu liian vahvalta, siihen voitaneen lisätä vaikkapa soodaa tai kivennäisvettä. Olipa joku kokeillut jopa maitohorsmamehun ja valkoviinin sekoitusta. Moista yhdistelmää voisin kokeilla itsekin.   😁



Kommentit

  1. Käytetäänkö mehuun vain avonaisia kukkia vai kaikkia? Tuo valkoviinivinkki on ihan loistava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse käytin vain avonaisia kukkia. En tosin usko, että muutama nuppukaan mehua pilaisi. Kiinnostaa tosiaan tietää, miltä valkoviinin ja horsmamehun yhdistelmä maistuisi 🤔.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Hyvästi, vuosi 2023!

  Vuoteen 2023 mahtui henkilökohtaisessa elämässäni monenmoista: luovuin vakituisesta työpaikastani, laitoin taloni myyntiin, muutin uudelle asuinalueelle kerrostaloon, aloitin työt uudessa koulussa, rakas kissaystäväni kuoli... Toivon, että vuosi 2024 olisi rauhallisempi :)  Tammikuussa 2023 aloitin jo tutuksi tulleen kuvausprojektini, jonka tarkoituksena on ottaa kuva samasta paikasta kerran kuukaudessa koko vuoden ajan. Kuvauspaikaksi valikoitui Jyväskylän Palokassa sijaitseva Kirrin uimaranta.  Muutin uuteen kotiin syyskuun alussa. Vanhan talon tyhjentäminen ja siivoaminen sekä uuden kodin järjestely veivät niin paljon aikaa ja energiaa, että kuvausprojektini tyssäsi ja viimeiseksi kuvaksi jäi elokuun otos. Tuossa kuvia järjestellessäni onnistuin vahingossa poistamaan heinäkuun kuvan, joten kuvasarjani jää tänä vuonna puoliväliin vuotta.  Tammikuun kuva on otettu aamulla auringonnousun jälkeen. Pakkastakin oli.    Helmikuussa lumet välillä sulivat, mutt...

Miltä maistui voikukan juurista tehty kahvi?

Kokeilin viime viikolla tehdä kahvinkorviketta voikukan juurista. Ohjeen voikukkakahviin löysin Metsän emännän verkkosivuilta (www.metsanemanta.fi). Voikukkakahviin tarvitaan kuivattuja ja paahdettuja voikukan juuria. Voikukan juurien kuivaamisesta kerroin päivityksessäni pari viikkoa sitten (Kaivoin maasta voikukan juuria ja... 12.9.2021). Viikko sitten kirjoitin voikukkaisen rieskan tekemisestä (Kokeilin voikukanjuuririeskaa, 19.9.2021). Kuivattuja voikukan juuria voi paahtaa pannulla tai uunissa. Kokeilin jälkimmäistä tapaa. Metsän emännän ohjeen mukaan kuivatut ja pilkotut juurenpalat levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Uuni asetetaan 175 asteeseen ja juurenpalojen annetaan olla uunissa 10-20 minuuttia. Mitä kauemmin paloja paahtaa, sen tummemman värin ne saavat. Ennen purkitusta palasten annetaan jäähtyä. Ne säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkissa ja pimeässä. Omat kuivatut juurenpalaseni olivat jo valmiiksi niin pieniä, että niitä ei tarvinnut enää ryhtyä p...