Rentun ruusuksi haukuttu maitohorsma on yllättävän monikäyttöinen kasvi. Sen nuoret versot ovat paistettuina maukasta syötävää. Lehtiä voi kuivattaa ja käyttää vaikkapa teeaineksina. Horsman kukinnotkin sopivat teehen, mutta niistä syntyy myös kauniinväristä ja maultaan mainiota mehua.
Valmistin maitohorsmamehua ensimmäisen kerran viime kesänä. Vinkin mehun tekemiseen sain tädiltäni ja ohjeen Taskut täynnä -blogista. Kerroin kokeilusta omassa Hortoilijan muistiinpanoja -blogissani (Näin teet mehua maitohorsman kukista, 3.7.2019).
Alkuperäisen ohjeen mukaan mehuun tarvitaan seuraavat ainesosat:
0,5 l maitohorsman kukkia
1 l vettä
puolikas sitruuna
0,5 tl sitruunahappoa
1-1,5 dl sokeria
Näin toimin:
1. Poimin puoli litraa maitohorsman kukintoja.
2. Huuhtelin kukat siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä.
3. Laitoin kulhoon kukat ja puolikkaasta sitruunasta pusertamani mehun.
Ohjeen mukaan kulhoon olisi pitänyt lisätä myös sitruunan kuoret raastettuna, mutta
tämän jätin tekemättä.
4. Kiehautin litran vettä ja kaadoin sen kukkien päälle.
Jos mehu halutaan säilöä, sitruunahappo lisätään tässä vaiheessa. En lisännyt, koska
tiesin, että kuitenkin joisin mehun parissa päivässä.
5. Annoin seoksen hautua yön yli (ohjeen mukaan vähintään pari tuntia).
6. Seuraavana aamuna siivilöin nesteen kattilaan.
7. Lisäsin mehuun desilitran sokeria.
8. Kuumensin mehun samalla sekoitellen.
Maitohorsmamehu on hyvä kesäjuoma. Jos maku tuntuu liian vahvalta, siihen voitaneen lisätä vaikkapa soodaa tai kivennäisvettä. Olipa joku kokeillut jopa maitohorsmamehun ja valkoviinin sekoitusta. Moista yhdistelmää voisin kokeilla itsekin. 😁
Käytetäänkö mehuun vain avonaisia kukkia vai kaikkia? Tuo valkoviinivinkki on ihan loistava!
VastaaPoistaItse käytin vain avonaisia kukkia. En tosin usko, että muutama nuppukaan mehua pilaisi. Kiinnostaa tosiaan tietää, miltä valkoviinin ja horsmamehun yhdistelmä maistuisi 🤔.
Poista