Miten voikukanlehdet taipuvat kääryleiksi? Tätä testasin eilen.
Kimmokkeen voikukanlehtikääryleiden tekemiseen sain villiyrtteihin keskittyneeltä facebook-sivustolta. Ohjeet voikukan lehtien käsittelyyn otin Kotikokin nettisivuilta (www.kotikokki.net). Kääryleiden täytteen kehittelin ihan omasta päästäni.
Voikukanlehtikääryleisiin kannattaa käyttää mahdollisimman isoja voikukanlehtiä. Mitä suurempi lehti on, sitä paremmin täyte pysyy sen sisällä. Suosittelen valikoimaan sileäreunaisia lehtiä, sillä ne ovat miedomman makuisia kuin teräväreunaiset.
Näin toimin:
1. Keräsin pihamaalta 15 isoa, sileäreunaista voikukan lehteä.
Niitä löytyi helposti, koska en ollut pystynyt ajelemaan nurmikkoa yli kahteen viikkoon sateiden ja maan pehmeyden takia. (Myös laiskuudella saattoi olla hieman osuutta asiaan...)
2. Huuhtelin lehdet kylmällä juoksevalla vedellä.
3. Käytin lehtiä kiehuvassa vedessä (ehkä noin 20 sekunnin ajan).
Tämä vaihe on tärkeä, sillä se pehmentää lehdet niin, että ne suostuvat kääriytymään ilman suurempia vastaanhangoitteluja.
4. Tein täytteen.
Kotikokin ohjeessa suositeltiin muun muassa viljapuuroa, selleriä, omenaraastetta ja pähkinärouhetta. Minä laitoin täytteeseen
riisiä (noin 1 dl)
härkäpapuvalmistetta (noin 100 g)
sipulin
valkosipulin
ripauksen suolaa
yrttimausteita
tuoretta vuohenputkea.
- Keitin riisin ja lisäsin siihen vuohenputkisilppua.
- Paistoin härkäpapuvalmisteen ja lisäsin siihen pilkotun sipulin, murskatun valkosipulin ja yrttimausteita.
- Yhdistin ainekset kulhossa.
5. Asettelin täytteen voikukanlehtien päälle.
6. Käärin lehdet rullalle.
Lehdet asettuivat niin hyvin täytteen ympärille, että kääryleitä ei tarvinnut sitoa kiinni.
7. Asettelin kääryleet kahdelle paistinpannulle.
Kotikokin ohjeessa paistamiseen suositeltiin voita, mutta itse käytin toiseen pannulliseen rypsiöljyä, toiseen juoksevaa rapsiöljyvalmistetta. En huomannut suurtakaan eroa näiden välillä.
8. Ripottelin kääryleiden pinnalle hieman suolaa ja kääntelin niitä varovasti.
Miltä voikukanlehtikääryleet maistuivat? Kerrassaan herkullisilta!
Voikukanlehti sopii erinomaisesti kääryleeksi. Ensinnäkin se taipuu hyvin täytteen ympärille. Toisekseen lehden maku on mukavan mieto eikä välttämättä olisi tarvinnut edes suolaa pinnalleen.
Täyte oli mielestäni onnistunut ja sopi hyvin yhteen voikukanlehtien kanssa. Jos innostut kokeilemaan voikukanlehtikääryleitä, tehnet täytteen oman makusi ja mieltymystesi mukaan. Ohjeita kyllä löytyy. 😊
Kommentit
Lähetä kommentti