Siirry pääsisältöön

Keskikesän herkku: voikukanlehtikääryleet



Miten voikukanlehdet taipuvat kääryleiksi? Tätä testasin eilen.

Kimmokkeen voikukanlehtikääryleiden tekemiseen sain villiyrtteihin keskittyneeltä facebook-sivustolta. Ohjeet voikukan lehtien käsittelyyn otin Kotikokin nettisivuilta (www.kotikokki.net). Kääryleiden täytteen kehittelin ihan omasta päästäni.

Voikukanlehtikääryleisiin kannattaa käyttää mahdollisimman isoja voikukanlehtiä. Mitä suurempi lehti on, sitä paremmin täyte pysyy sen sisällä. Suosittelen valikoimaan sileäreunaisia lehtiä, sillä ne ovat miedomman makuisia kuin teräväreunaiset.

Näin toimin:
1. Keräsin pihamaalta 15 isoa, sileäreunaista voikukan lehteä.


Niitä löytyi helposti, koska en ollut pystynyt ajelemaan nurmikkoa yli kahteen viikkoon sateiden ja maan pehmeyden takia. (Myös laiskuudella saattoi olla hieman osuutta asiaan...)

2. Huuhtelin lehdet kylmällä juoksevalla vedellä.
3. Käytin lehtiä kiehuvassa vedessä (ehkä noin 20 sekunnin ajan).


Tämä vaihe on tärkeä, sillä se pehmentää lehdet niin, että ne suostuvat kääriytymään ilman suurempia vastaanhangoitteluja.
4. Tein täytteen.
Kotikokin ohjeessa suositeltiin muun muassa viljapuuroa, selleriä, omenaraastetta ja pähkinärouhetta. Minä laitoin täytteeseen

riisiä (noin 1 dl)
härkäpapuvalmistetta (noin 100 g)
sipulin
valkosipulin
ripauksen suolaa
yrttimausteita
tuoretta vuohenputkea.

- Keitin riisin ja lisäsin siihen vuohenputkisilppua.
- Paistoin härkäpapuvalmisteen ja lisäsin siihen pilkotun sipulin, murskatun valkosipulin ja yrttimausteita.
- Yhdistin ainekset kulhossa.


5. Asettelin täytteen voikukanlehtien päälle.
6. Käärin lehdet rullalle.


Lehdet asettuivat niin hyvin täytteen ympärille, että kääryleitä ei tarvinnut sitoa kiinni.
7. Asettelin kääryleet kahdelle paistinpannulle.
Kotikokin ohjeessa paistamiseen  suositeltiin voita, mutta itse käytin toiseen pannulliseen rypsiöljyä, toiseen juoksevaa rapsiöljyvalmistetta. En huomannut suurtakaan eroa näiden välillä.
8. Ripottelin kääryleiden pinnalle hieman suolaa ja kääntelin niitä varovasti.


Miltä voikukanlehtikääryleet maistuivat? Kerrassaan herkullisilta!

Voikukanlehti sopii erinomaisesti kääryleeksi. Ensinnäkin se taipuu hyvin täytteen ympärille. Toisekseen lehden maku on mukavan mieto eikä välttämättä olisi tarvinnut edes suolaa pinnalleen.

Täyte oli mielestäni onnistunut ja sopi hyvin yhteen voikukanlehtien kanssa. Jos innostut kokeilemaan voikukanlehtikääryleitä, tehnet täytteen oman makusi ja mieltymystesi mukaan. Ohjeita kyllä löytyy.  😊


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin