Siirry pääsisältöön

Kokeilussa apilankukkasämpylät



Lisään usein sämpylätaikinaan erilaisia villiyrttejä. Olen kokeillut ainakin nokkosta, poimulehteä, vuohenputkea sekä voikukan ja maitohorsman lehtiä. Kesällä käytän tuoreita yrttejä, talvella kuivattuja.

Kaikki edellä mainitut villivihannekset ovat sopineet sämpylöihin mainiosti ja tuoneet niihin vähän erilaista makua.

Viime viikolla kokeilin ensimmäistä kertaa, miten apilankukat sopivat sämpylöihin. Olen aiemmin käyttänyt apilankukkaa lähinnä teeaineksena.



Ohjeen apilankukkasämpylöihin löysin, kun joku ystävällinen sielu oli ottanut kuvan sanomalehdessä olleesta ohjeesta ja jakanut sen Facebookin villiyrttiaiheiselle sivustolle.

En valitettavasti pystynyt kuvakaappauksestani näkemään, missä lehdessä ohje oli julkaistu, mutta Google-haku antoi tulokseksi Keski-Hämeen lehden ja päivämäärän 16.2.2017. Jutun kirjoittajaa en valitettavasti saanut selville.

Alkuperäisen ohjeen mukaan apilankukkasämpylöihin tarvitaan seuraavat ainesosat:

5 dl kädenlämpöistä vettä, maitoa tai piimää
2 dl kuivattua tai 5 dl tuoretta apilankukkasilppua
1 tl suolaa
leipämausteita (anis, kumina, fenkoli, siirappi) oman maun mukaan
50 g hiivaa
vajaa kilo oman maun mukaisia jauhoja
100 g voita tai margariinia

Puolitin ohjeen ainesosat ja toimin näin:
1. Lämmitin kattilassa 2,5 dl kaurajuomaa.
2. Lisäsin kädenlämpöiseen kaurajuomaan 0,5 tl suolaa ja ruokalusikallisen siirappia.
3. Murskasin sormin desilitran verran kuivattuja valkoapilankukkia ja lisäsin ne nesteeseen.


4. Mittasin lautaselle 2 dl grahamjauhoja ja 3 dl sämpyläjauhoja. Sekoitin jauhoihin pussillisen kuivahiivaa.
5. Lisäsin jauhot nesteeseen vähitellen. Ennen viimeistä jauhoerää lisäsin seokseen 0,5 dl oliiviöljyä.
6. Annoin taikinan kohota lämpimässä.
7. Leivoin sämpylät ja annoin niiden kohota pellillä liinan alla.


8. Voitelin sämpylät  vedellä ennen uuniin laittamista.
9. Paistoin niitä 225-asteisessa uunissa 13 minuutin ajan (ohjeen mukaan 10-15 min).


Miltä sämpylät maistuivat? Erittäin maukkailta. Valkoapila tosin ei maistunut niin voimakkaasti, kuin olin odottanut.

Pitää tietysti muistaa, että sämpylöiden makuun vaikuttivat monet muutkin asiat kuin apilankukat. Jos olisin tehnyt taikinan veteen enkä kaurajuomaan, olisivat sämpylät maistuneet erilaisilta. Myös jauhovalinta ja margariinin/voin vaihtaminen oliiviöljyyn vaikuttivat nekin.

Seuraavaksi voisin muuntaa ohjetta siten, että laittaisinkin taikinaan 2 dl kuivattua apilankukkaa ja 4 dl jauhoja. Nähtäväksi jää, onnistuvatko sämpylät noin.

Tuon ensimmäisen leivontakerran perusteella voin suositella kokeilemaan apilankukkasämpylöitä. Kiitokset tuntemattomaksi jääneelle toimittajalle hyvästä ja helposta ohjeesta! 😊


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Hyvästi, vuosi 2023!

  Vuoteen 2023 mahtui henkilökohtaisessa elämässäni monenmoista: luovuin vakituisesta työpaikastani, laitoin taloni myyntiin, muutin uudelle asuinalueelle kerrostaloon, aloitin työt uudessa koulussa, rakas kissaystäväni kuoli... Toivon, että vuosi 2024 olisi rauhallisempi :)  Tammikuussa 2023 aloitin jo tutuksi tulleen kuvausprojektini, jonka tarkoituksena on ottaa kuva samasta paikasta kerran kuukaudessa koko vuoden ajan. Kuvauspaikaksi valikoitui Jyväskylän Palokassa sijaitseva Kirrin uimaranta.  Muutin uuteen kotiin syyskuun alussa. Vanhan talon tyhjentäminen ja siivoaminen sekä uuden kodin järjestely veivät niin paljon aikaa ja energiaa, että kuvausprojektini tyssäsi ja viimeiseksi kuvaksi jäi elokuun otos. Tuossa kuvia järjestellessäni onnistuin vahingossa poistamaan heinäkuun kuvan, joten kuvasarjani jää tänä vuonna puoliväliin vuotta.  Tammikuun kuva on otettu aamulla auringonnousun jälkeen. Pakkastakin oli.    Helmikuussa lumet välillä sulivat, mutt...

Miltä maistui voikukan juurista tehty kahvi?

Kokeilin viime viikolla tehdä kahvinkorviketta voikukan juurista. Ohjeen voikukkakahviin löysin Metsän emännän verkkosivuilta (www.metsanemanta.fi). Voikukkakahviin tarvitaan kuivattuja ja paahdettuja voikukan juuria. Voikukan juurien kuivaamisesta kerroin päivityksessäni pari viikkoa sitten (Kaivoin maasta voikukan juuria ja... 12.9.2021). Viikko sitten kirjoitin voikukkaisen rieskan tekemisestä (Kokeilin voikukanjuuririeskaa, 19.9.2021). Kuivattuja voikukan juuria voi paahtaa pannulla tai uunissa. Kokeilin jälkimmäistä tapaa. Metsän emännän ohjeen mukaan kuivatut ja pilkotut juurenpalat levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Uuni asetetaan 175 asteeseen ja juurenpalojen annetaan olla uunissa 10-20 minuuttia. Mitä kauemmin paloja paahtaa, sen tummemman värin ne saavat. Ennen purkitusta palasten annetaan jäähtyä. Ne säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkissa ja pimeässä. Omat kuivatut juurenpalaseni olivat jo valmiiksi niin pieniä, että niitä ei tarvinnut enää ryhtyä p...