Lisään usein sämpylätaikinaan erilaisia villiyrttejä. Olen kokeillut ainakin nokkosta, poimulehteä, vuohenputkea sekä voikukan ja maitohorsman lehtiä. Kesällä käytän tuoreita yrttejä, talvella kuivattuja.
Kaikki edellä mainitut villivihannekset ovat sopineet sämpylöihin mainiosti ja tuoneet niihin vähän erilaista makua.
Viime viikolla kokeilin ensimmäistä kertaa, miten apilankukat sopivat sämpylöihin. Olen aiemmin käyttänyt apilankukkaa lähinnä teeaineksena.
Ohjeen apilankukkasämpylöihin löysin, kun joku ystävällinen sielu oli ottanut kuvan sanomalehdessä olleesta ohjeesta ja jakanut sen Facebookin villiyrttiaiheiselle sivustolle.
En valitettavasti pystynyt kuvakaappauksestani näkemään, missä lehdessä ohje oli julkaistu, mutta Google-haku antoi tulokseksi Keski-Hämeen lehden ja päivämäärän 16.2.2017. Jutun kirjoittajaa en valitettavasti saanut selville.
Alkuperäisen ohjeen mukaan apilankukkasämpylöihin tarvitaan seuraavat ainesosat:
5 dl kädenlämpöistä vettä, maitoa tai piimää
2 dl kuivattua tai 5 dl tuoretta apilankukkasilppua
1 tl suolaa
leipämausteita (anis, kumina, fenkoli, siirappi) oman maun mukaan
50 g hiivaa
vajaa kilo oman maun mukaisia jauhoja
100 g voita tai margariinia
Puolitin ohjeen ainesosat ja toimin näin:
1. Lämmitin kattilassa 2,5 dl kaurajuomaa.
2. Lisäsin kädenlämpöiseen kaurajuomaan 0,5 tl suolaa ja ruokalusikallisen siirappia.
3. Murskasin sormin desilitran verran kuivattuja valkoapilankukkia ja lisäsin ne nesteeseen.
4. Mittasin lautaselle 2 dl grahamjauhoja ja 3 dl sämpyläjauhoja. Sekoitin jauhoihin pussillisen kuivahiivaa.
5. Lisäsin jauhot nesteeseen vähitellen. Ennen viimeistä jauhoerää lisäsin seokseen 0,5 dl oliiviöljyä.
6. Annoin taikinan kohota lämpimässä.
7. Leivoin sämpylät ja annoin niiden kohota pellillä liinan alla.
8. Voitelin sämpylät vedellä ennen uuniin laittamista.
9. Paistoin niitä 225-asteisessa uunissa 13 minuutin ajan (ohjeen mukaan 10-15 min).
Miltä sämpylät maistuivat? Erittäin maukkailta. Valkoapila tosin ei maistunut niin voimakkaasti, kuin olin odottanut.
Pitää tietysti muistaa, että sämpylöiden makuun vaikuttivat monet muutkin asiat kuin apilankukat. Jos olisin tehnyt taikinan veteen enkä kaurajuomaan, olisivat sämpylät maistuneet erilaisilta. Myös jauhovalinta ja margariinin/voin vaihtaminen oliiviöljyyn vaikuttivat nekin.
Seuraavaksi voisin muuntaa ohjetta siten, että laittaisinkin taikinaan 2 dl kuivattua apilankukkaa ja 4 dl jauhoja. Nähtäväksi jää, onnistuvatko sämpylät noin.
Tuon ensimmäisen leivontakerran perusteella voin suositella kokeilemaan apilankukkasämpylöitä. Kiitokset tuntemattomaksi jääneelle toimittajalle hyvästä ja helposta ohjeesta! 😊
Kommentit
Lähetä kommentti