Siirry pääsisältöön

Kuinka onnistui yrttivoiteen tekeminen?

 

Kerroin edellisessä postauksessani yrttiöljyn valmistamisesta (Ihoa hellivä yrttiöljy valmistui vaivattomasti, 16.8.2020). Poimulehtiöljyn pohjana oli manteliöljy. Olen käyttänyt yrttiöljyä ihonhoitoon, johon se onkin  sopinut oikein hyvin.

Nyt kokeilin tehdä yrttiöljystä voidetta. Ohjeen tähän toimenpiteeseen löysin Rouva Yrttisen blogista. 

Yrtiksi valitsin mesiangervon, koska siitä tehdyn voiteen uskotaan auttavan kipuihin ja kolotuksiin. Uskomus perustuu siihen, että mesiangervo sisältää salisyylihappoa. Samaa ainetta on esimerkiksi aspiriinissa.

 

Tein ensin mesiangervoöljyn, jonka valmistuksessa yhdistelin Rouva Yrttisen blogin ja Ylen verkkosivujen ohjeita. Näin toimin:

1. Kuivatin mesiangervon kukinnot tarjottimella huoneenlämmössä.

2. Laitoin kuivat kukinnot lasipurkkiin.

3. Kaadoin kukintojen päälle oliiviöljyä.

 

4. Annoin öljyn tekeytyä työpöydällä ikkunan vieressä noin kuukauden ajan.

5. Siivilöin mesiangervon kukat pois.

6. Siirsin öljyn puhtaaseen lasipurkkiin.

 

 

Kun mesiangervoöljy oli valmista, siirryin voiteen tekemisessä seuraavaan vaiheeseen. Ohjeen mukaan voiteeseen tarvitaan seuraavat ainesosat:

1,5 dl valmista yrttiöljyä ja

20 g mehiläisvahaa.

Mesiangervoöljyä ei kuitenkaan ollut kuin reilu desilitra. Pitkähkön laskutoimituksen jälkeen sain selville, että tarvitsisin mehiläisvahaa noin 13 grammaa.

Toimin seuraavalla tavalla:

1. Laitoin vesihauteeseen teräksisen astian (vanha kattila) ja kaadoin mesiangervoöljyn siihen.

2. Lisäsin yrttiöljyn joukkoon mehiläisvahan.

3. Sekoitin.

4. Kun mehiläisvaha oli täysin sulanut, kaadoin seoksen lasipurkkiin.

5. Lasipurkissa seos jähmettyi voiteeksi.

 

Kävi ilmi, että voiteesta tuli yllättävän kiinteää. Syynä tähän lienee se, etten oikein osannut arvioida mehiläisvahan määrää, jolloin tulin laittaneeksi sitä liikaa.

Toisaalta mesiangervovoiteen kiinteys ei haittaa, koska sitä on tarkoitus laittaa vain pienille ihoalueille kerrallaan. Lisäksi voiteen annostelun apuna voi käyttää vaikka puulastaa. 

Koko vartalon voiteeksi näin kiinteä salva ei kuitenkaan sopisi. Eli nyt opin sen, että jos teen seuraavaksi vaikkapa poimulehtivoidetta, laitan mehiläisvahaa vähemmän. Osaanpahan sitten olla varovaisempi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin