Siirry pääsisältöön

Kuivista leipäsiivuista rapeita krutonkeja

 


Kuluvalla viikolla (7.-13.9.) Suomessa on vietetty valtakunnallista hävikkiviikkoa. Teemaviikon tarkoituksena on, että ihmiset kiinnittäisivät huomiota ruokahävikkiin ja miettisivät, mitä voisivat omalta osaltaan tehdä sen pienentämiseksi.

Ruokahävikillä tarkoitetaan roskiin päätynyttä ruokaa, joka on hankintahetkellä ollut syömäkelpoista. Hävikin synty olisi voitu välttää, jos ruoan kulutus olisi ennakoitu paremmin tai jos ruoka olisi valmistettu tai säilytetty toisin.

Eniten ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa, joihin ostetuista ruoista noin 6 % päätyy jätteeksi.  Suomalaiset kotitaloudet heittävät roskiin joka vuosi peräti 120-160 miljoonaa kiloa ruokaa. 

Hävikkiviikon viimeisen päivän kunniaksi laitan tänne yhden todella helpon ohjeen hyötykäyttää vanhentunut ruisleipä. 

Aiemmissa päivityksissä olen kirjoittanut, miten olisi mahdollista hyödyntää ylikypsät banaanit (Villi ja vihreä, 13.4.2020), kuivahtaneet paahtoleivät (18.4.2020) ja edelliseltä päivältä tähteeksi jäänyt pinaattikeitto (23.5.2020).

Krutonkien lähtökohtana minulla oli muutama ruisleipäsiivu, joiden parasta ennen -päiväys oli mennyt umpeen kolme päivää aiemmin. 

 


Pilkoin leipäsiivut pieniksi paloiksi.


 Laitoin pannulle rypsiöljyä ja lisäsin sinne leipäpalat. Maustoin palaset hyppysellisellä suolaa ja Välimeren yrttiseoksella (persilja, basilika, rakuuna, timjami, oregano ja minttu).


 Toki jokainen maustakoon leipäpalaset oman makunsa mukaan. Myös villiyrtit sopivat maustamiseen erinomaisesti (esim. vuohenputki ja kuivattu nokkonen).

Kuivuneet leivät muuttuivat krutongeiksi alle kymmenessä minuutissa. Olivatko ne hyviä? No olivat!  😊

 


Tiedot ruokahävikistä on otettu lähteestä havikkiviikko.fi.

X

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin