Kuluvalla viikolla (7.-13.9.) Suomessa on vietetty valtakunnallista hävikkiviikkoa. Teemaviikon tarkoituksena on, että ihmiset kiinnittäisivät huomiota ruokahävikkiin ja miettisivät, mitä voisivat omalta osaltaan tehdä sen pienentämiseksi.
Ruokahävikillä tarkoitetaan roskiin päätynyttä ruokaa, joka on hankintahetkellä ollut syömäkelpoista. Hävikin synty olisi voitu välttää, jos ruoan kulutus olisi ennakoitu paremmin tai jos ruoka olisi valmistettu tai säilytetty toisin.
Eniten ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa, joihin ostetuista ruoista noin 6 % päätyy jätteeksi. Suomalaiset kotitaloudet heittävät roskiin joka vuosi peräti 120-160 miljoonaa kiloa ruokaa.
Hävikkiviikon viimeisen päivän kunniaksi laitan tänne yhden todella helpon ohjeen hyötykäyttää vanhentunut ruisleipä.
Aiemmissa päivityksissä olen kirjoittanut, miten olisi mahdollista hyödyntää ylikypsät banaanit (Villi ja vihreä, 13.4.2020), kuivahtaneet paahtoleivät (18.4.2020) ja edelliseltä päivältä tähteeksi jäänyt pinaattikeitto (23.5.2020).
Krutonkien lähtökohtana minulla oli muutama ruisleipäsiivu, joiden parasta ennen -päiväys oli mennyt umpeen kolme päivää aiemmin.
Pilkoin leipäsiivut pieniksi paloiksi.
Laitoin pannulle rypsiöljyä ja lisäsin sinne leipäpalat. Maustoin palaset hyppysellisellä suolaa ja Välimeren yrttiseoksella (persilja, basilika, rakuuna, timjami, oregano ja minttu).
Toki jokainen maustakoon leipäpalaset oman makunsa mukaan. Myös villiyrtit sopivat maustamiseen erinomaisesti (esim. vuohenputki ja kuivattu nokkonen).
Kuivuneet leivät muuttuivat krutongeiksi alle kymmenessä minuutissa. Olivatko ne hyviä? No olivat! 😊
Tiedot ruokahävikistä on otettu lähteestä havikkiviikko.fi.
X
Kommentit
Lähetä kommentti