Siirry pääsisältöön

Kuivista leipäsiivuista rapeita krutonkeja

 


Kuluvalla viikolla (7.-13.9.) Suomessa on vietetty valtakunnallista hävikkiviikkoa. Teemaviikon tarkoituksena on, että ihmiset kiinnittäisivät huomiota ruokahävikkiin ja miettisivät, mitä voisivat omalta osaltaan tehdä sen pienentämiseksi.

Ruokahävikillä tarkoitetaan roskiin päätynyttä ruokaa, joka on hankintahetkellä ollut syömäkelpoista. Hävikin synty olisi voitu välttää, jos ruoan kulutus olisi ennakoitu paremmin tai jos ruoka olisi valmistettu tai säilytetty toisin.

Eniten ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa, joihin ostetuista ruoista noin 6 % päätyy jätteeksi.  Suomalaiset kotitaloudet heittävät roskiin joka vuosi peräti 120-160 miljoonaa kiloa ruokaa. 

Hävikkiviikon viimeisen päivän kunniaksi laitan tänne yhden todella helpon ohjeen hyötykäyttää vanhentunut ruisleipä. 

Aiemmissa päivityksissä olen kirjoittanut, miten olisi mahdollista hyödyntää ylikypsät banaanit (Villi ja vihreä, 13.4.2020), kuivahtaneet paahtoleivät (18.4.2020) ja edelliseltä päivältä tähteeksi jäänyt pinaattikeitto (23.5.2020).

Krutonkien lähtökohtana minulla oli muutama ruisleipäsiivu, joiden parasta ennen -päiväys oli mennyt umpeen kolme päivää aiemmin. 

 


Pilkoin leipäsiivut pieniksi paloiksi.


 Laitoin pannulle rypsiöljyä ja lisäsin sinne leipäpalat. Maustoin palaset hyppysellisellä suolaa ja Välimeren yrttiseoksella (persilja, basilika, rakuuna, timjami, oregano ja minttu).


 Toki jokainen maustakoon leipäpalaset oman makunsa mukaan. Myös villiyrtit sopivat maustamiseen erinomaisesti (esim. vuohenputki ja kuivattu nokkonen).

Kuivuneet leivät muuttuivat krutongeiksi alle kymmenessä minuutissa. Olivatko ne hyviä? No olivat!  😊

 


Tiedot ruokahävikistä on otettu lähteestä havikkiviikko.fi.

X

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Hyvästi, vuosi 2023!

  Vuoteen 2023 mahtui henkilökohtaisessa elämässäni monenmoista: luovuin vakituisesta työpaikastani, laitoin taloni myyntiin, muutin uudelle asuinalueelle kerrostaloon, aloitin työt uudessa koulussa, rakas kissaystäväni kuoli... Toivon, että vuosi 2024 olisi rauhallisempi :)  Tammikuussa 2023 aloitin jo tutuksi tulleen kuvausprojektini, jonka tarkoituksena on ottaa kuva samasta paikasta kerran kuukaudessa koko vuoden ajan. Kuvauspaikaksi valikoitui Jyväskylän Palokassa sijaitseva Kirrin uimaranta.  Muutin uuteen kotiin syyskuun alussa. Vanhan talon tyhjentäminen ja siivoaminen sekä uuden kodin järjestely veivät niin paljon aikaa ja energiaa, että kuvausprojektini tyssäsi ja viimeiseksi kuvaksi jäi elokuun otos. Tuossa kuvia järjestellessäni onnistuin vahingossa poistamaan heinäkuun kuvan, joten kuvasarjani jää tänä vuonna puoliväliin vuotta.  Tammikuun kuva on otettu aamulla auringonnousun jälkeen. Pakkastakin oli.    Helmikuussa lumet välillä sulivat, mutt...

Miltä maistui voikukan juurista tehty kahvi?

Kokeilin viime viikolla tehdä kahvinkorviketta voikukan juurista. Ohjeen voikukkakahviin löysin Metsän emännän verkkosivuilta (www.metsanemanta.fi). Voikukkakahviin tarvitaan kuivattuja ja paahdettuja voikukan juuria. Voikukan juurien kuivaamisesta kerroin päivityksessäni pari viikkoa sitten (Kaivoin maasta voikukan juuria ja... 12.9.2021). Viikko sitten kirjoitin voikukkaisen rieskan tekemisestä (Kokeilin voikukanjuuririeskaa, 19.9.2021). Kuivattuja voikukan juuria voi paahtaa pannulla tai uunissa. Kokeilin jälkimmäistä tapaa. Metsän emännän ohjeen mukaan kuivatut ja pilkotut juurenpalat levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Uuni asetetaan 175 asteeseen ja juurenpalojen annetaan olla uunissa 10-20 minuuttia. Mitä kauemmin paloja paahtaa, sen tummemman värin ne saavat. Ennen purkitusta palasten annetaan jäähtyä. Ne säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkissa ja pimeässä. Omat kuivatut juurenpalaseni olivat jo valmiiksi niin pieniä, että niitä ei tarvinnut enää ryhtyä p...