Siirry pääsisältöön

Tallensin kesää tuoksupusseihin

 
 


Syysloman ensimmäinen sunnuntai on täällä keskisessä Suomessa näyttäytynyt niin harmaana ja sateisena, että ulos ei ole tehnyt mieli nokkaansa pistää. 

Jos tilanteessa haluaa nähdä jotain hyvää, niin onpahan ainakin ollut aikaa askarrella. Teinkin muutaman tuoksupussin, jotka on tarkoitus sujauttaa liinavaatekaappiin joko pyyhkeiden tai lakanoiden väliin.

Olen aiemmin tehnyt tuoksupusseja kuivatuista mesiangervon kukista. Tuoksu oli kyllä voimakas ja säilyi pitkään, mutta pusseihin tuli ajan kuluessa pistävä sävy, joka ei ollut kovin miellyttävä.

Lisäksi tuntui vähän hassulta tuhlata hyödyllistä lääkekasvia käyttämällä sitä pelkkänä tuoksunantajana. Minulla on kyllä vielä runsaasti kuivattuja mesiangervon kukkia, mutta käytän niitä teeaineksina. Osa kukinnoista meni mesiangervovoiteeseen, jonka tekemisestä kerroin 23.8. blogipäivityksessäni.

Tällä kertaa laitoin tuoksupusseihin kuivattuja juhannusruusun terälehtiä. 

Keräsin terälehdet kesäkuussa ja kuivatin niitä muutaman päivän tarjottimen päällä huoneenlämmössä. Tämän jälkeen säilöin ne isoon lasipurkkiin.


 Hyödynsin tuoksupussien tekemisessä kierrätysmateriaalia. Isompi pussi on peräisin erään kultasepänliikkeen lahjapakkauksesta. 

Pienemmän pussukan olen tehnyt itse pari vuotta sitten, ja alkujaan siinä oli jalkakylpyaineksia (kuivattua nokkosta, voikukan lehtiä yms.). Toki pesin sen ensimmäisen käytön jälkeen. 

En ommellut pussukoita kiinni vaan suljin ne leipäpussien mukana tulleilla pussinsulkijoilla. 

Jos haluaa antaa tuoksupusseja lahjaksi, voi pussinsulkijat korvata vaikkapa koristeellisilla kangassuikaleilla.

Juhannusruusun terälehdet loppuivat kesken, sillä olen laittanut niitä syksyn mittaan myös löylytuoksuihin. Tämän vuoksi pienempään tuoksupussiin tuli myös hansaruusun terälehtiä.

Molemmat pussit tuoksuvat varsin miellyttäviltä, joskaan tuoksu ei ainakaan vielä ole niin vahva, kuin kuvittelin. Yllättäen pienemmän pussin - sen jossa on myös hansaruusun terälehtiä - tuoksu on miellyttävämpi.

Nyt ei muuta kuin asettelen pussukat liinavaatekaappiin ja tarkistan muutaman kuukauden kuluttua, onko tuoksu muuttunut. Jännää... 😊






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. ...

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Mikäs tässä ollessa, omenalikööriä pullotellessa

Kerroin elokuun lopussa omenaliköörin tekemisestä (Liiat omput likööriksi? 29.8.2021). Viime viikolla pääsin pullottamaan liköörin.  Koska oman pihan kaksi omenapuuta tuottivat tänä syksynä ennätysrunsaan sadon, niistä riitti omppuja kahteenkin liköörisatsiin. Itse asiassa olisi riittänyt enempäänkin, mutta keksin omenoille muutakin käyttöä. Yhteen annokseen laitoin 4,5 dl Leijona-viinaa, 4 dl sokeria, 1 sitruunan mehun,  7 dl kuutioiksi pilkottuja omenoita ja kanelitangon.   Ohjeessa sanottiin, että liköörin pitää antaa tekeytyä rauhassa 2-3 kuukautta. Viime viikolla tilanne oli se, että molemmat likööripurnukat olivat tekeytyneet vähän yli kaksi kuukautta. Heti kun otin purnukat esille, tajusin, minkä asian olin kokonaan unohtanut. Sekoittamisen! En ollut muistanut käydä sekoittelemassa likööriä, ja nyt sokeri oli jämähtänyt yhtenäiseksi klimpiksi kummankin lasipurkin pohjalle. Eipä siinä sitten muuta kuin klimppiä hajottamaan ja ahkerasti sekoittelemaan. Onneksi s...