Siirry pääsisältöön

Miltä maistui itse tehty pihlajanmarjalikööri?

 


Kerroin blogipäivityksessäni Pikkujouluihin pihlajanmarjalikööriä? (30.8.2020) pihlajanmarjaliköörin tekemisestä. 

Vaikka olen monista eri marjoista likööriä valmistanutkin, pihlajanmarjoista en vielä kertaakaan. Kieltämättä vähän jännitti, minkä makuista juomasta mahtaisi tulla; kyseiset marjat kun eivät suoranaisesti sula suussa.

Laitoin silloin elokuun lopussa isoon lasipurkkiin tekeytymään 2 dl pihlajanmarjoja, 2 dl sokeria ja 3 dl Leijona-viinaa. Ohjeen olin ottanut Kohti joulua -blogista. Ohjeen mukaan seos piti ikään kuin "unohtaa" purkkiin kolmeksi kuukaudeksi.

Sen verran rikoin tuota ohjetta, että kävin kerran salaa maistamassa likööriä. Se maistui... ihan tautisen pahalta! Niinpä odotukseni eivät olleet kovin korkealla pihlajanmarjaliköörin suhteen.

Pullotin liköörin eilen. Kaadoin nesteen ensin sukkahousuja apuna käyttäen kulhoon. Sukkahoususiivilään jääneet marjat olivat vaalenneita ja kauniin värinsä menettäneitä. Sokeri puolestaan oli täysin sulanut nesteeseen. 


 Entä miltä pihlajanmarjalikööri maistuu? Yllättävän hyvältä! Maussa ei tunnu pihlajanmarjan kitkeryys. Toisaalta maku ei myöskään ole liian imelä. Sanoisin, että pihlajanmarjalikööri on yksi parhaimpia liköörejä, joita olen tehnyt.

Paitsi hyvänmakuista, pihlajanmarjalikööri on myös erittäin kauniin väristä. Näin ollen se sopisi mainiosti joululahjaksi. Luulen, että se toimisi erinomaisesti myös joulupöydässä jälkiruokaliköörinä.

Taitaa kuitenkin käydä niin, että tätä kyseistä pihlajanmarjalikööriä maistellaan pienen porukan pikkujouluissa. Ehkä sitten ensi syksynä pitää kerätä pihlajanmarjat ajoissa ja tehdä isompi satsi likööriä? 😊



Kommentit

  1. Tämähän vaikuttaa hyvältä, kun on niin helppokin... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niina, suosittelen lämpimästi kokeilemaan! Vaikein vaihe tekoprosessissa oli se kolmen kuukauden odottaminen 😂

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miltä maistuu voikukkamarmeladi?

Kokeilin voikukkamarmeladin valmistamista ensimmäisen kerran viime kesänä. Ensimmäinen kokeilu epäonnistui totaalisesti: "marmeladista" tuli niin kovaa, että lusikka juuttui siihen kiinni. Toinen kokeilukerta tuotti laihaa litkua - joka tosin maistui taivaallisen hyvältä. Näistä epäonnistuneista kokeiluistani kerroin Hortoilijan muistiinpanoja  -blogin päivityksessä Kun voikukkamarmeladista tuli hammaslääkärin painajainen (9.6.2019). Miksi toisesta marmeladisatsista tuli kivikovaa kökköä ja toisesta laihaa litkua? Siksi, että arvioin väärin hillo-marmeladisokerin määrän alkuperäistä ohjetta puolittaessani. Vahingoista viisastuu, ja tänä kesänä voikukkamarmeladi onkin  onnistunut mainiosti. Pieneen annokseen marmeladia tarvitaan seuraavat ainesosat: 2,5 dl voikukan terälehtiä 2 dl vettä 1 rkl sitruunan mehua 1,5 dl hillo-marmeladisokeria Näin toimin: 1. Keräsin 2,5 desilitraa voikukan keltaisia kukintoja, joista poistin kaikki vihreät osat.

Nyt on voikukkamehun aika

Kokeilin ensimmäisen kerran voikukkamehun tekemistä toissakesänä. Kerroin tästä kokeilusta Hortoilijan muistiinpanoja -blogin päivityksessä Kolmas keittokerta toden sanoo (8.6.2017). Ensimmäisestä voikukkamehusatsista tuli niin imelää, että sitä sai juoda sanan mukaisesti hampaat irvessä. Omaan makuuni sopiva sokerimäärä löytyi kolmannella kokeilukerralla. Tänä kesänä olen tehnyt mehua jo neljä satsia, ja viides lähtee tekoon tänään, jahka ehdin poimia voikukat. Jos haluat kokeilla mehun tekemistä voikukan kukinnoista, tarvitset seuraavat ainesosat: 1,5 dl voikukan keltaisia kukintoja puolikas sitruuna viipaloituna 1 dl sokeria 1 l kiehutettua vettä Näin teen mehun: 1. Kerään voikukan keltaisia kukintoja puolentoista desilitran verran. Poistan niistä vihreät osat. Koska haluan välttää sotkua keittiössä, teen erottelun jo ulkona. 2. Laitan kukinnot siivilään ja huuhtelen kylmällä juoksevalla vedellä. 3. Sujautan märät kukinnot sukkahousun teräosaan. Tämän t

Voikukkaleipä - taivaallisen hyvää!

Oletko koskaan maistanut voikukkaleipää? Suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Tein ensimmäisen kerran leipää voikukan kukinnoista kaksi vuotta sitten. Pieniä ongelmia tuotti se, että ohje (dandelion bread) oli englanninkielinen. Haastavaa ei ollut niinkään ainesosien suomentaminen vaan se, että ohjeessa käytettiin minulle outoa kuppi-mittayksikköä (a cup). Myönnän, että muutama tovi siinä vierähti, kun muunsin ainesosia desilitroiksi. Lisähaastetta aiheutti se, että halusin kaiken lisäksi vielä pienentääkin ilmeisesti suurperheelle tarkoitettua leipäohjetta. Näistä kommervenkeistä kerroin tarkemmin Hortoilijan muistiinpanoja -blogissa otsikolla Voikukkaleipä - yllättävän hyvää (10.6.2018). Mitä voikukkaleipään sitten tarvitaan? Pienen leivän saat aikaan seuraavilla ainesosilla: 2 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 1/4 tl suolaa 1 dl voikukan kukkia 1/4 dl kasviöljyä 1/2 dl hunajaa 1/2 kananmunaa 3/4 dl maitoa Koska jälkikasvuni on vegaani, tein ohjeeseen seuraavat m