Siirry pääsisältöön

Miltä maistui itse tehty pihlajanmarjalikööri?

 


Kerroin blogipäivityksessäni Pikkujouluihin pihlajanmarjalikööriä? (30.8.2020) pihlajanmarjaliköörin tekemisestä. 

Vaikka olen monista eri marjoista likööriä valmistanutkin, pihlajanmarjoista en vielä kertaakaan. Kieltämättä vähän jännitti, minkä makuista juomasta mahtaisi tulla; kyseiset marjat kun eivät suoranaisesti sula suussa.

Laitoin silloin elokuun lopussa isoon lasipurkkiin tekeytymään 2 dl pihlajanmarjoja, 2 dl sokeria ja 3 dl Leijona-viinaa. Ohjeen olin ottanut Kohti joulua -blogista. Ohjeen mukaan seos piti ikään kuin "unohtaa" purkkiin kolmeksi kuukaudeksi.

Sen verran rikoin tuota ohjetta, että kävin kerran salaa maistamassa likööriä. Se maistui... ihan tautisen pahalta! Niinpä odotukseni eivät olleet kovin korkealla pihlajanmarjaliköörin suhteen.

Pullotin liköörin eilen. Kaadoin nesteen ensin sukkahousuja apuna käyttäen kulhoon. Sukkahoususiivilään jääneet marjat olivat vaalenneita ja kauniin värinsä menettäneitä. Sokeri puolestaan oli täysin sulanut nesteeseen. 


 Entä miltä pihlajanmarjalikööri maistuu? Yllättävän hyvältä! Maussa ei tunnu pihlajanmarjan kitkeryys. Toisaalta maku ei myöskään ole liian imelä. Sanoisin, että pihlajanmarjalikööri on yksi parhaimpia liköörejä, joita olen tehnyt.

Paitsi hyvänmakuista, pihlajanmarjalikööri on myös erittäin kauniin väristä. Näin ollen se sopisi mainiosti joululahjaksi. Luulen, että se toimisi erinomaisesti myös joulupöydässä jälkiruokaliköörinä.

Taitaa kuitenkin käydä niin, että tätä kyseistä pihlajanmarjalikööriä maistellaan pienen porukan pikkujouluissa. Ehkä sitten ensi syksynä pitää kerätä pihlajanmarjat ajoissa ja tehdä isompi satsi likööriä? 😊



Kommentit

  1. Tämähän vaikuttaa hyvältä, kun on niin helppokin... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niina, suosittelen lämpimästi kokeilemaan! Vaikein vaihe tekoprosessissa oli se kolmen kuukauden odottaminen 😂

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin