Siirry pääsisältöön

Omatekoinen kahvikuorinta sopii joululahjaksikin

 


Olen tehnyt muutaman kerran vartalokuorintoja käytetyistä kahvinpuruista. Minua on viehättänyt erityisesti ajatus siitä, että näin purut ovat tulleet hyödynnetyksi vielä kahvin keittämisen jälkeenkin.

Itse kuorinta ei sitten välttämättä ole ollutkaan kovin viehättävä tapahtuma. Ensinnäkin käytetyt kahvinpurut ovat jättäneet aikamoisen sotkun kylpyhuoneeseen. 

Tähän sain sellaisen vinkin, että lattiakaivon päälle voisi laittaa tyhjän suodatinpussin, johon purut kerätään. Näin ne eivät myöskään tukkeuttaisi lattiakaivoa.

Toisekseen purujen tuoksu muistuttaa liikaa  biojäteastiaa. Olen lisännyt kuorintaan milloin ruokasoodaa, milloin hunajaa, mutta silti purujen tuoksu on mielestäni liian vahva.

Kahvikuorintaa pitäisi jotenkin kehittää, mutta miten?

Nettiä selaillessani löysin sellaisia kuorintaohjeita, jossa tärkein ainesosa olikin käyttämätön kahvinpuru eli kahvijauhe. Ei muuta kuin kokeilemaan!

Maailmalla-blogin päivityksestä (Tee se itse: kahvikuorinta, 2.3.2019) löytyi sopivalta vaikuttava ohje. Sen mukaan kahvikuorintaan tarvitaan seuraavat ainesosat:

2,5 dl kahvinpuruja (käyttämättömiä)

2,5 dl sokeria

1 dl kookosöljyä

(1 rkl kanelia)

Koska en ollut varma, millainen kuorinnasta tulisi ja sopisiko se minulle, pienensin annoksen  viidennekseen.

Näin toimin:

1. Sekoitin  0,5 dl tuoreita kahvinpuruja 0,5 dl:aan sokeria.



2. Lisäsin seokseen ripauksen kanelia.

3. Kaadoin sekaan 0,2 dl oliiviöljyä ja sekoitin.


4. Laitoin kuorinnan jääkaappiin käyttöä odottamaan.


Miltä kahvikuorinta vaikutti? Ensinnäkään sen tuoksu ei tuonut mieleen bioastiaa. Kuorinta toki tuoksahti kahvilta, mutta miedosti ja raikkaasti.

Kuorinta-ainetta oli helppo levittää vartalolle. Minulle tuli tunne, että se paitsi kuori ihoa, myös vilkastutti verenkiertoa. Iho tuntui kuorinnan jälkeen sekä aiempaa pehmeämmältä että virkeämmältä.

Kahvikuorinnan kokeilemisen jälkeen sanoisin, että se sopii mainiosti myös joululahjaksi. Kuorintaseoksen tekee tosi nopeasti.  Luulenkin, että lahjapakkauksen tai -purkin koristeluun voi mennä pitempi aika.   😊




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin