Siirry pääsisältöön

Omatekoinen ilmanraikastin, osa 2

 


Kokeilin marraskuun alussa ilmanraikastimen tekemistä. Idean moiseen puuhaan sain www.askelterveyteen.com-sivustolta.

Ensimmäisessä kokeilussani ilmanraikastimen aineksina olivat vesi, sitruuna ja kuivattu rosmariini. Kerroin kokemuksistani blogipäivityksessä Omatekoinen ilmanraikastin - ei kemikaaleja, ei lisäaineita (1.11.2020). 

Koska  ensimmäinen raikastin onnistui aika hyvin, ajattelin kokeilla toistakin askelterveyteen.com-sivustolla esiteltyä ohjetta.

Tähän ilmanraikastimeen tarvitaan

1 rkl kanelijauhetta,

appelsiininkuorta ja

2,5 dl vettä.



Näin toimin: 

1. Kuorin appelsiinin ja pilkoin kuoren osat pienemmiksi palasiksi.

2. Laitoin kaikki ainekset kattilaan.

3. Kun vesi alkoi kiehua, pienensin lämpötilaa ja annoin seoksen kiehua vielä 5 minuuttia (ohjeen mukaan 3-5 min).

4. Otin kattilan pois liedeltä ja annoin seoksen jäähtyä.

5. Siivilöin appelsiininpalaset pois sukkahousuja apuna käyttäen.

6. Kaadoin nesteen suihkepulloon.


Miten ilmanraikastin onnistui?

Keittovaiheessa kattilasta tulviva haju oli suoraan sanottuna kamala. (Myös jälkikasvu huomautti asiasta.) Ehdin jo ajatella, että tuskinpa moinen lemahdus huoneilmaa varsinaisesti raikastaa - pikemminkin päinvastoin. 

Mietin, oliko seokseen tullut liikaa appelsiinin kuorta. Ohjeessa ei sanota kuorenpalasten määrää, ja minä olin heittänyt kattilaa yhden appelsiinin kuoret. Ehkä muutama pala olisi riittänyt?

Kun seos jäähtyi, haju onneksi laimeni. Se ei kuitenkaan ollut yhtä hyvä kuin rosmariinin ja sitruunan sekoitus.

Kokeilin suihkuttaa uutta ilmanraikastintani ulkoeteiseen. Jostain kumman syystä suihkepullo ei toiminut. Olisiko pulloon päässyt kaneli aiheuttanut jonkinlaisen tukoksen? Tunsin itseni vähän hölmöksi suihkepullon kanssa taistellessani.

Eipä  auttanut muu, kuin kaataa ilmanraikastin kahteen laakeaan astiaan. Toisen astian jätin ulkoeteiseen, toisen vein vessaan. Huomasin, että astiat kannattaa nostaa aika korkealle, jotta tuoksu leviäisi paremmin.

 


Seoksen väri ei mielestäni ole paras mahdollinen, ja varsinkin vessassa se saattaa aiheuttaa ihan vääränlaisia mielleyhtymiä. 😬 Täytyy kuitenkin myöntää, että raikastinastiat tuovat huoneisiin varsin mukavaa kanelista tuoksua. Sanoisinpa, että jopa jouluista tuoksua.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin