Tammikuun postaukseni ovat olleet kovin siivouspainotteisia, myönnän, mutta en malta olla vielä kertomatta operaatiosta nimeltä uuninpuhdistus.
Heti aluksi tunnustettakoon, että olen hyvin laiska uuninpuhdistaja. Edellisestä kerrasta on aikaa... En tohdi edes paljastaa, kuinka kauan (nolottaa).
Olen joskus puhdistanut uunin seoksella, jossa oli ruokasoodaa ja etikkaa. Muistan, että uunin piti olla päällä jonkin aikaa puhdistuksen aikana. En valitettavasti ollut kirjoittanut ohjetta muistiin.
Nopealla selauksella netistä löytyi runsaasti ruokasoodan ja etikan käyttöön perustuvia uuninpuhdistusohjeita. Osassa mukana oli myös suolaa. Päädyin lopulta www.sato.fi/kotona-sivustolta löytämääni ohjeeseen.
Sen mukaan uuniin pinttyneitä tahroja voi poistaa seuraavanlaisella ohjeella:
1. Tee seos, jossa on
2 rkl ruokasoodaa
2 rkl etikkaa ja
2 rkl kuumaa vettä.
Kun seos alkaa tahmautua, se on valmista käytettäväksi.
2. Ota pellit ja ritilät pois ja levitä tahnaa likaisiin kohtiin.
3. Anna tahnan vaikuttaa tunnin ajan. Jos lika on hyvin pinttynyttä, laita uuni lämpiämään 50 asteeseen ja anna seoksen vaikuttaa puoli tuntia.
4. Puunaa likaisia kohtia tiskirätillä tai pehmeällä liinalla.
5. Pyyhi uuni lopuksi kiiltäväksi puhtaalla kostealla liinalla.
Ohje näyttää yksinkertaiselta ja helpolta, mutta onnistuin silti sähläämään...
Ohjeessa sanottiin myös, että halutessaan ainesosien määrän voi tuplata. Koska uunissani oli enemmän kuin pari tahraa (kröhm), päätin laittaa niin ruokasoodaa, etikkaa kuin kuumaa vettäkin puoli desiä kutakin. Olisipahan tahnaa ainakin riittävästi!
Ruokasoodan ja kuuman veden yhdistäminen sujui hyvin. Sitten etikka... Kuului sähähdys, ja osa etikasta pomppasi kulhon reunojen yli pöydälle ja vähän lattiallekin. Sekoitusastia oli liian pieni! En ymmärrä, miten sorruin näin alkeelliseen mokaan; olenhan tehnyt tällaista seosta viemäreiden avaamiseenkin (Ks. Villi ja vihreä 25.4.2020).
Vaikka etikkaa oli nyt hieman ohjeen määräämää vähemmän, seos ei tahmautunut tasaisesti, vaikka kuinka sitä sekoittelin. Kulhon pohjassa oli kyllä kiinteää seosta, mutta päällä nestemäistä.
Toimin siten, että levitin kiinteämmän tahnan uunin sivuseiniin ja nestemäisemmän pohjaan. Uunin takaseinään ja luukun sisäpintaan tahnaa ei riittänyt, joten ne pitää puhdistaa toisella kertaa.
Laitoin uunin päälle ja lähdin ulos tekemään lumitöitä. Ajattelin, että selviäisin urakasta puolessa tunnissa. En selvinnyt. Jo ulkorappusilla oli lunta pohkeisiin asti. Lapion löytäminenkin vaati kaivamista.
Kun vihdoin pääsin sisälle, uuni oli ollut päällä sellaiset 40 minuuttia. Johtuiko sitten tästä yliajasta vai tahnan laadusta, sitä en osaa sanoa, mutta seos oli juuttunut kiinni uunin seiniin.
Siinäpä sitten hampaat irvessä jynssäsin kovettuneita, ruskeiksi värjäytyneitä tahnakokkareita irti uunista. Tiskirätti ei riittänyt, vaan avuksi tarvittiin myös vettä.
Millainen oli hikisen jynssäämisen lopputulos? Hyvä. Uunin sivuseinät ja pohja suorastaan kiilltävät. Takaseinä, johon tahnaa ei riittänyt, näyttää surullisen suttuiselta. Se saa tahnapäällysteen jonain toisena päivänä. Ehkäpä silloin myös noudatan ohjetta hieman tarkemmin. 😊
Kiitos hyvästä vinkistä, pitää kokeilla lähtisikö meidän pahasti pinttynyt uuni sillä. Ruokasoodaa ja etikkaa on kyllä muutenkin tullut käytettyä kodin siivouksessa. Tällä hetkellä kotimme on kyllä sellaisen kaaoksen vallassa täällä Lappeenrannassa, että tekisi mieli ulkoistaa hommat siivouspalvelun hoidettavaksi.
VastaaPoistaVoih, tiedän tunteen! Itselläkin on nyt niin väsynyt olo, että ei siivous pahemmin innosta. Jos nyt kuitenkin sen uunin luukun sisäpinnan vielä putsaisin, kun jäi homma kesken viikonloppuna 😁 Tsemppiä sinne Lappeenrantaan!
VastaaPoista