Siirry pääsisältöön

Muovinkierrätyksen riemua

 


Asuinalueelleni tuli muovinkeräyspiste muutama vuosi takaperin. Sitä ennen täällä pystyi kierrättämään paperia, kartonkia, lasia ja metallia.

Heti, kun rupesin viemään muoviroskia kierrätykseen, huomasin yhden ison muutoksen: sekajätepussi ei tuntunut täyttyvän enää millään. Se kertoo siitä, kuinka hirvittävät määrät muoviroskaa tulee, vaikka kuinka yrittäisi välttää ylipakattujen tuotteiden ostamista.

Mahdollisuus kierrättää muovia sai minut tietysti miettimään, mitä kierrätykseen voi laittaa, mitä taas ei. Yksi iso yllätys minulle oli kahvijauhepakkaus: muovin keräyspisteeseen vain! 


 Myös makeisten kääreitä voi laittaa muovinkeräykseen.


 Suklaalevyjen kääreissä näyttää olevan eroja. Esimerkiksi eräs vegaanisuklaamerkki kehottaa lajittelemaan kääreen paperinkeräykseen. Alla olevassa kääreessä oli puolestaan muovinkierrätysmerkki:


 Yksi ihmetyksenaihe minulle on ollut jogurttipurkkien repäisykannet. Elin pitkään luulossa, että repäisykannet lajitellaan muoviroskiin (ne voi taittaa ja sen jälkeen vielä suoristaa). 

Jälkikasvun vegaanijogurteissa on kuitenkin selkeä ohje, jonka mukaan repäisykannet kierrätetään metallina. Irrotettava pahvikääre menee kartonkikeräykseen, kun taas purkki on muovia. Tämä sama lajitteluohje löytyy myös jälkikasvun kauraviilipurkeista.

Itse suosin litran kartonkitölkkeihin pakattuja jogurtteja. Viilejä en juurikaan osta.

Mitäs sinne muovin kierrätyspisteeseen ei saisi sujauttaa? Ensinnäkin hyvin likaiset pakkaukset (esim. pakkaukset, joissa on ollut marinoitua lihaa) pitäisi laittaa sekajätteeseen, vaikka ne muovia ovatkin. Niiden puhdistamiseen menisi näet liikaa kuumaa vettä. 

Myöskään muoviesineet eivät kuulu muovinkierrätykseen. Kiellettyjen tavaroiden listalla ovat muun muassa muoviset lelut, ämpärit, kertakäyttöaterimet ja pakastusrasiat. 

Jätesäkkejäkään ei saisi muovinkierrätykseen laittaa. Tämä voi olla vähän vaikea muistaa, koskapa tavalliset muovipussit ovat kierrätyskelpoisia. Onneksi muovinkeräyspisteessä on selkeät lajitteluohjeet. Eikä kysyvä tietä eksy.  😊

 


 Lähde: Fortumin verkkosivut 

Yhdessä. fortum.fi > muovinkierrätys


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin