Siirry pääsisältöön

Tee se itse -lannoite ruukkukukille

 


Nyt kun valon määrä lisääntyy koko ajan, pitkän pimeän kauden kokeneet sisäkasvit alkavat vaatia piristystä. 

En ole enää pariin vuoteen antanut kasveille kaupasta ostettuja lannoitteita. Sen sijaan olen tuunannut lannoitteen omin kätösin - kahvinpuruista ja kananmunan kuorista.

Kirjoitin tästä lannoitteesta ensimmäisen kerran noin kaksi vuotta sitten Hortoilijan muistiinpanoja -blogissani. Sitä, mistä löysin alkuperäisen ohjeen, en millään muista. Olisikohan se ollut jollain uutissivustolla? Itse en kuitenkaan ole tätä keksinyt, siitä olen varma.

Lannoite on hyvin helppo tehdä, eikä siihen tosiaankaan tarvita mitään muuta kuin käytettyjä kahvinpuruja ja kananmunan kuoria. Näin toimin:

1. Otin viikolla talteen käytettyjä kahvinpuruja ja kuivatin niitä parin vuorokauden ajan. Annoksessa oli kahvinpuruja noin kahdeksan mittalusikallisen verran.


 2. Olin jo aiemmin kerännyt talteen kananmunan kuoria. Ennen säilytystä olin huuhtonut ja kuivattanut ne. Nyt rikoin kananmunan kuoret niin pieniksi paloiksi kuin mahdollista. Kuorenpaloja oli silmämääräisesti yhtä paljon kuin kahvinpuruja.


 3. Sekoitin kuivat kahvinpurut ja rikotut kananmunankuoret keskenään.


 4. Askartelin lannoitteelle säilytysastian vanhasta maustepurkista.

Koska olen kuullut, että ruukkukukat eivät välttämättä siedä kahvinpuruja kovin suuria määriä, olen antanut niille omatekoista lannoitetta kahden viikon välein ja silloinkin vain teelusikallisen kerrallaan.

Olen ensin tehnyt mullan pintaan puutikulla pienen kuopan.


 Sitten olen sujauttanut lannoitteen kuoppaan ja peittänyt sen mullalla.


 Lopuksi olen kastellut kukan.

Omatekoisen lannoitteen yksi hyvä puoli - kemikaalittomuuden ja edullisuuden lisäksi - on se, että lannoite ei haise juuri miltään. Näin ollen sitä voi antaa myös makuuhuoneessa oleville ruukkukasveille.

Ainakin omat sisäkasvini (esim. rönsylilja, limoviikuna, kirjovehka) ovat lannoitteesta tykänneet ja kasvaneet hyvin. Toki en voi olla varma, sopiiko se kaikille kasveille. Uskallan kuitenkin kehottaa kokeilemaan.  😊




Kommentit

  1. Kiitos hyvästä vinkistä, pitääpä itsekin kokeilla tuollaista kahvinpuru kananmuna lannoitetta! Noissa kaupan lannoitteissa on varmasti jos jonkunmoista kemikaalia ja jopa vaarallista ainetta. Juuri tilasin yhden satsin multaa ja lannoitetta kevääksi ja odottelen lähetyspalvelua saapuvaksi, mutta sen jälkeen laitan tämän kokeiluun.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Kannattaa tosiaan kokeilla alkuun varovasti, sillä en ole ihan varma, sopiiko tämä omatekoinen lannoite kaikille ruukkukukille. Kaikki kasvit eivät kuulemma tykkää kahvinpuruista. Omista ruukkukukistani tätä lannoitetta ovat saaneet anopinkieli, limoviikuna, rönsylilja ja kirjovehka. Eivät ole suuttuneet, päinvastoin. 😊 Hyviä keväisiä multapuuhia sinulle!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. ...

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Mikäs tässä ollessa, omenalikööriä pullotellessa

Kerroin elokuun lopussa omenaliköörin tekemisestä (Liiat omput likööriksi? 29.8.2021). Viime viikolla pääsin pullottamaan liköörin.  Koska oman pihan kaksi omenapuuta tuottivat tänä syksynä ennätysrunsaan sadon, niistä riitti omppuja kahteenkin liköörisatsiin. Itse asiassa olisi riittänyt enempäänkin, mutta keksin omenoille muutakin käyttöä. Yhteen annokseen laitoin 4,5 dl Leijona-viinaa, 4 dl sokeria, 1 sitruunan mehun,  7 dl kuutioiksi pilkottuja omenoita ja kanelitangon.   Ohjeessa sanottiin, että liköörin pitää antaa tekeytyä rauhassa 2-3 kuukautta. Viime viikolla tilanne oli se, että molemmat likööripurnukat olivat tekeytyneet vähän yli kaksi kuukautta. Heti kun otin purnukat esille, tajusin, minkä asian olin kokonaan unohtanut. Sekoittamisen! En ollut muistanut käydä sekoittelemassa likööriä, ja nyt sokeri oli jämähtänyt yhtenäiseksi klimpiksi kummankin lasipurkin pohjalle. Eipä siinä sitten muuta kuin klimppiä hajottamaan ja ahkerasti sekoittelemaan. Onneksi s...