Siirry pääsisältöön

Askartelin ampiaispesiä

 


Kuulin huhuja, että ensimmäiset ampiaishavainnot olisi jo tehty täällä Keski-Suomessakin. Itse en ole vielä onnistunut pörriäisiä näkemään, vaikka eilenkin vietin monta tuntia ulkosalla. Ehkä näköni on jo niin huono, etten enää huomaa niitä?

Kesällä 2018 kyllä näin ampiaisia, ja rehellisesti sanottuna ihan liikaa. Ne nimittäin olivat tehneet pesänsä puutaloni rakenteisiin, ja kun kuningatar jätti pesän elokuussa, työttömät, nälkäiset ja kiukkua kihisevät pörriäiset alkoivat tunkea seinän rakosista sisälle taloon. Ei ollut kivaa kenelläkään, ei talon asukkailla eikä amppareilla.

Seuraavana keväänä innostuin vahingosta viisastuneena askartelemaan valeampiaispesiä. Materiaalina käytin ohuita valkoisia polvisukkia. 

Ripustin niitä talon joka seinustalle, ja sen jälkeen ampiaiset eivät ole rakentaneet pesiään talon rakenteisiin tai edes pihapiiriin. Tosin osuutta asiaan on varmasti myös sillä, että ulkoseinän isoimpia rakosia tukittiin.

Nyt neljästä valeampiaispesästä enää vain yksi on sievästi paikoillaan. Kaksi on tippunut,  ja yhdestä on jäljellä vain osa sisuksesta.

Tein kolme uutta ampiaispesää vanhoista rikkinäisistä nilkkasukista, joita olen säästänyt tämäntyyppistä askartelua varten. Pesien täytteenä käytin vanhoja sukkahousuja ja sanomalehtipaperia. Pussinsulkijatkin (joita ei voi laittaa muovinkierrätykseen) pääsivät hyötykäyttöön.


 Näin toimin:

1. Leikkasin sukista varret pois.

2. Revin sanomalehtipaperia suikaleiksi.

3. Leikkasin sukkahousuista haaraosan, sujautin sanomalehtisuikaleet sen sisälle ja litistin koko "komeuden" pallomaiseksi.

4. Tungin sukkahousu-paperimytyn sukan teräosaan.

5. Suljin ampparipesän pussinsulkijalla.

Vielä pitää kehitellä pesiin jonkinlainen narusysteemi ja ripustaa ne paikoilleen.

Eihän noista kovin kauniita tullut, myönnän, mutta toivottavasti kuitenkin näyttäisivät ampiaisten silmissä mahdollisimman aidoilta. 😊



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin