Siirry pääsisältöön

Lavuaari puhtaaksi sitruunanpuolikkaalla

 


Puhdistan WC:n ja kylpyhuoneen lavuaarit yleensä mäntysuovalla. Olen kuitenkin viime aikoina kuullut sen verran usein sitruunaa puhdistusvälineenä ylistäviä lausuntoja, että ajattelinpa minäkin sitten kokeilla.

MTV:n uutisten nettisivuilla (www.mtvuutiset.fi) kerrotaan, että koska sitruuna on hapan, sillä saa liat pois sekä kylpyammeesta että lavuaarista. Marmori- tai kivipintoja sillä ei kuitenkaan kannata käsitellä - nimenomaan happamuuden vuoksi.

Lavuaaria voi MTV:n uutissivuston ohjeiden  mukaan hangata pelkällä sitruunanpalalla. Toinen vaihtoehto on dipata sitruunanpala suolaan ja tehostaa näin lian irtoamista.

Katsoin neuvoa myös Soodakultti-blogin päivityksestä, jossa sitruunan puhdistusvoimaa tehostettiin - yllätys, yllätys - ruokasoodalla. Päivityksen mukaan ruokasoodaa voidaan ripotella joko lavuaariin tai suoraan sitruunanpalan päälle.


 Näin toimin:

1. Puolitin sitruunan.

2. Ripottelin lavuaariin ruokasoodaa.

3. Hankasin lavuaaria sitruunanpuolikkaalla.

4. Harjasin lavuaaria tähän käyttöön tarkoitetulla tiskiharjalla.

5. Huuhtelin hyvin.

Miten sitruunapuhdistus toimi? Hyvin. Tuli puhdasta ja kirkasta. 


Kylpyhuoneen lavuaariin ripottelin epähuomiossa hieman liikaa ruokasoodaa, joten sen huuhtelu vei totuttua enemmän aikaa. 

WC:n lavuaariin en laittanut ruokasoodaa ollenkaan, sillä sitä oli jäänyt ihan riittävästi sitruunanpuolikkaaseen. Näin lavuaarin huuhtelu vei vähemmän aikaa. Myös sitruunan ihanan raikas tuoksu oli tällä tavoin voimakkaampi.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. ...

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Mikäs tässä ollessa, omenalikööriä pullotellessa

Kerroin elokuun lopussa omenaliköörin tekemisestä (Liiat omput likööriksi? 29.8.2021). Viime viikolla pääsin pullottamaan liköörin.  Koska oman pihan kaksi omenapuuta tuottivat tänä syksynä ennätysrunsaan sadon, niistä riitti omppuja kahteenkin liköörisatsiin. Itse asiassa olisi riittänyt enempäänkin, mutta keksin omenoille muutakin käyttöä. Yhteen annokseen laitoin 4,5 dl Leijona-viinaa, 4 dl sokeria, 1 sitruunan mehun,  7 dl kuutioiksi pilkottuja omenoita ja kanelitangon.   Ohjeessa sanottiin, että liköörin pitää antaa tekeytyä rauhassa 2-3 kuukautta. Viime viikolla tilanne oli se, että molemmat likööripurnukat olivat tekeytyneet vähän yli kaksi kuukautta. Heti kun otin purnukat esille, tajusin, minkä asian olin kokonaan unohtanut. Sekoittamisen! En ollut muistanut käydä sekoittelemassa likööriä, ja nyt sokeri oli jämähtänyt yhtenäiseksi klimpiksi kummankin lasipurkin pohjalle. Eipä siinä sitten muuta kuin klimppiä hajottamaan ja ahkerasti sekoittelemaan. Onneksi s...