Siirry pääsisältöön

Lempeä löylytuoksu katajasta

 


Kirjoitin viime syksynä blogipäivityksessäni Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti (27.9.2020) siitä, miten kuusenkerkistä tai kuusen oksapaloista saa varsin miellyttävän löylytuoksun.

Tuon postauksen jälkeen olen tehnyt löylytuoksukokeiluja myös katajan oksapaloilla. Joulusaunaan sain mukavaa katajan tuoksua seuraavalla tavalla:

1. Keräsin oksapaloja pihakatajasta (niin, mitäpä pihallani ei kasvaisi...) joulunalusviikolla. Kuten kuvasta näkyy, lunta ei vielä tuossa vaiheessa ollut laisinkaan. 


 2. Asettelin ne tarjottimelle kuivumaan pariksi päiväksi.


 3. Saunailtana laitoin kuivatetut oksapalat suodatinpussiin, jonka suljin parilla isolla paperiliittimellä.

4. Asetin pulskan suodatinpussin saunakiulun pohjalle ja kaadoin päälle kiehuvaa vettä. Kiehutin veden keittimessä, mutta netistä löytämieni ohjeiden mukaan veden voi ottaa myös hanasta, kunhan se vain on mahdollisimman  kuumaa.

5. Vein kiulun saunan lauteille, missä se sai olla saunan lämpiämisen ajan. 

Katajainen löylytuoksu oli todella miellyttävä, ehkä jopa parempi kuin kuusen oksapaloista tehty, mutta aika mieto. 

Eilen illalla vedin mutkat suoriksi ja kokeilin seuraavaa: keräsin pihakatajasta oksia ennen saunan lämpiämistä, huuhtelin ne ja asettelin kiulun pohjalle. Muutoin toimin samoin kuin aiemminkin eli kaadoin oksien päälle kuumaa vettä ja vein kiulun lauteille saunan lämpiämisen ajaksi.

Lieneekö ollut nenä tukossa vai mikä, mutta en haistanut saunassa minkäänlaista katajan tuoksua, vaikka kuinka heittelin katajalla höystettyä löylyvettä kiukaaseen. Itse asiassa en haistanut yhtään mitään. Mikähän meni pieleen? No, tästäkin huolimatta kokeilut jatkuvat...  💚



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin