Ne ovat keskuudessamme taas - vuohenputket nimittäin. Tämä yleisesti vaivalloisena rikkakasvina pidetty villiyrtti on hyvää syötävää ja antaa mainion lisämausteen ihan tavalliselle kotiruoallekin.
Vuohenputken erottaa muista putkikasveista muun muassa kourumaisen varren ansiosta. Jos ei ole ihan varma, onko kyseessä vuohenputki, kannattaa käyttää hajuaistiaan; vuohenputki tuoksuu näet porkkanalta.
Vuohenputkesta voi valmistaa muun muassa pestoa, piirakkaa ja hortahakkelusta. Jos kuitenkin haluat edetä varovaisesti, kokeile vuohenputkea ensin mausteena. Yrttiä voi käyttää persiljan korvaajana, eli voit lisätä vuohenputkea kaikkiin niihin ruokiin, joihin laittaisit persiljaakin.
Älä poimi vuohenputkea autotien lähistöltä. Valitse yrteistä pienet ja vielä kiiltäväpintaiset, sillä ne ovat maukkaimpia. Poimimisen jälkeen villivihannekset kannattaa huuhdella huolellisesti kylmällä juoksevalla vedellä.
Itse olen pienentänyt vuohenputket ihan tavallisillä keittiösaksilla, mutta joillakuilla villiyrttiharrastajilla näyttää olevan hienoja yrttileikkureitakin.
Olen lisännyt vuohenputkea muun muassa sämpylätaikinaan, salaattiin, keittoihin (lähinnä nakki- ja lihakeittoihin), pinaattilettuihin, munakkaaseen, risottoon, perunamuusiin ja spagettikastikkeeseen.
Olen myös uudistanut vuohenputkisilpulla edellisiltä päiviltä tähteeksi jäänyttä ruokaa. Vuohenputkisilppua ovat saaneet ylleen ainakin paistetut perunat ja paistinpannussa lämmitetty katkottu spagetti.
Tämä vuohenputkella terästetty perunamuusi on tehty (kiireessä) valmispussin aineksista:
Riisi ja vuohenputkisilppu sopivat hyvin yhteen:
Spagettikastikkeessa on kinkkukuutioita, sipulia, valkosipulia ja... vuohenputkisilppua.
Tässä munakkaassa ei ole muita lisukkeita kuin valkosipulia ja vuohenputkisilppua:
Mitäs sitten, jos vuohenputkia on tullut poimittua liikaa? Ei hätää, yrttiset säilyvät jääkaapissa useamman päivän ajan.
Vuohenputkea voi myös pakastaa talven varalle. En ole kiehauttanut vuohenputkia vaan olen laittanut silpun pieneen pussiin tai pakasterasiaan ihan sellaisenaan. Hyvin ovat yrttiset säilyneet - aina siihen asti, kun ovat päätyneet kattilaan tai paistinpannulle...
Kommentit
Lähetä kommentti