Siirry pääsisältöön

Vuohenputkesta piristystä arkiruokaan

 


Ne ovat keskuudessamme taas - vuohenputket nimittäin. Tämä yleisesti vaivalloisena rikkakasvina pidetty villiyrtti on hyvää syötävää ja antaa mainion lisämausteen ihan tavalliselle kotiruoallekin.


 Vuohenputken erottaa muista putkikasveista muun muassa kourumaisen varren ansiosta. Jos ei ole ihan varma, onko kyseessä vuohenputki, kannattaa käyttää hajuaistiaan; vuohenputki tuoksuu näet porkkanalta.


 Vuohenputkesta voi valmistaa muun muassa pestoa, piirakkaa ja hortahakkelusta. Jos kuitenkin haluat edetä varovaisesti, kokeile vuohenputkea ensin mausteena. Yrttiä voi käyttää persiljan korvaajana, eli voit lisätä vuohenputkea kaikkiin niihin ruokiin, joihin laittaisit persiljaakin. 

Älä poimi vuohenputkea autotien lähistöltä. Valitse yrteistä pienet ja vielä kiiltäväpintaiset, sillä ne ovat maukkaimpia. Poimimisen jälkeen villivihannekset kannattaa huuhdella huolellisesti kylmällä juoksevalla vedellä. 


 Itse olen pienentänyt vuohenputket ihan tavallisillä keittiösaksilla, mutta joillakuilla villiyrttiharrastajilla näyttää olevan hienoja  yrttileikkureitakin.

Olen lisännyt vuohenputkea muun  muassa sämpylätaikinaan, salaattiin, keittoihin (lähinnä nakki- ja lihakeittoihin), pinaattilettuihin, munakkaaseen, risottoon, perunamuusiin ja spagettikastikkeeseen. 

Olen  myös uudistanut vuohenputkisilpulla edellisiltä päiviltä tähteeksi jäänyttä ruokaa. Vuohenputkisilppua ovat saaneet ylleen ainakin paistetut perunat ja paistinpannussa lämmitetty katkottu spagetti.

Tämä vuohenputkella terästetty perunamuusi on tehty (kiireessä) valmispussin aineksista:


Riisi ja vuohenputkisilppu sopivat hyvin yhteen:


 Spagettikastikkeessa on kinkkukuutioita, sipulia, valkosipulia ja... vuohenputkisilppua.


 Tässä munakkaassa ei ole muita lisukkeita kuin valkosipulia ja vuohenputkisilppua:


 Mitäs sitten, jos vuohenputkia on tullut poimittua liikaa? Ei hätää, yrttiset säilyvät jääkaapissa useamman päivän ajan. 

Vuohenputkea voi myös pakastaa talven varalle. En ole kiehauttanut vuohenputkia vaan olen laittanut silpun pieneen pussiin tai pakasterasiaan ihan sellaisenaan. Hyvin ovat yrttiset säilyneet - aina siihen asti, kun ovat päätyneet kattilaan tai paistinpannulle...




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin