Kesä on tänä vuonna ollut selvästi etuajassa. Tavallisesti heinäkuinen nurmikkojen valtias valkoapila päätti aloittaa kukkimisen jo ennen juhannusta.
Olen kuivannut valkoapilan kukintoja teeaineeksi jo useamman vuoden ajan. Viime kesänä kokeilin ensimmäistä kertaa apilankukkasämpylöitä. Kerroin niiden tekemisestä blogipäivityksessäni Kokeilussa apilankukkasämpylät (Villi ja vihreä 25.7.2020).
Löysin viime kesänä eräästä Facebookin villiyrttiryhmästä myös apilankukkamehun ohjeen. Kokeilin mehua ja pidin siitä.
Eilen, kun olin aikeissa ryhtyä tekemään mehua, en löytänytkään ohjetta mistään. Niinpä päätin hyödyntää maitohorsmamehun ohjetta (Kaunista mehua maitohorsman kukista, Villi ja vihreä 19.7.2020).
Apilankukkamehuun tarvitaan
0,5 l apilankukkia,
1 l vettä,
puolikas sitruuna mehuna,
0,5 tl sitruunahappoa ja
1 dl sokeria.
Näin toimin:
1. Huuhtelin valkoapilan kukinnot kylmällä juoksevalla vedellä.
2. Sujautin kukinnot sukkahousun teräosaan, jotta välttäisin myöhemmin siivilöinnin.
3. Asettelin kukkia sisältävän mytyn kulhoon ja lisäsin sinne sitruunanpuolikkaasta puserretun mehun.
4. Kiehautin litran vettä ja kaadoin sen kukkamytyn päälle. (Sitruunahappo lisätään tässä vaiheessa, jos halutaan mehun säilyvän pidempään.)
5. Annoin apilankukkien hautua kulhossa yön yli. (Alkuperäisen ohjeen mukaan pari tuntiakin riittää.)
6. Nostin kukkamytyn kulhosta ja kaadoin nesteen kattilaan.
7. Lisäsin mehuun desilitran sokeria.
8. Kuumensin mehua samalla sitä sekoitellen.
Olin kuvitellut, että mehu olisi kirkasta, mutta siinä onkin selkeä vaaleanpunaisen vivahde. Maultaan mehu on mukavan pehmeää: ei liian imelää muttei myöskään yhtään kitkerää. Suosittelen kokeilemaan! 😊
Kommentit
Lähetä kommentti