Siirry pääsisältöön

Drinkki kesän kunniaksi - pihlajanlehdistä

 


Kokeilin pihlajanlehtidrinkkiä jo viikko sitten, mutta raportointi viivästyi viimeisten kouluviikkojen tuoksinassa.

En ehkä olisi edes kokeillut moista juomaa, ellen olisi sattunut harventamaan pihamaan yli-innokkaasti leviävää pihlajakasvustoa. Osan lehdistä laitoin kuivamaan teetä varten, mutta siltikin niitä tuntui riittävän. Sääli heittää poiskaan...

Useimmat löytämäni pihlajanlehtijuomien ohjeet edellyttivät sitruunahapon käyttöä. Koska sitä ei ollut saatavilla - enkä kauppaankaan jaksanut lähteä - päätin kokeilla Ilta-Sanomien verkkosivuilta löytämääni pihlajanlehtidrinkin ohjetta.

IS:n ohjeen mukaan drinkkiin tarvitaan

3 l vettä,

n. 1,5 l pihlajanlehtiä ja

n. 3 rkl hunajaa.

Koska pihlajanlehtiä ei ollut noin paljoa, pienensin ohjetta. Tällainen se oli paperilla:

1 l vettä

0,5 l pihlajanlehtiä

1 rkl hunajaa

Näin toimin:

1. Huuhtelin pihlajanlehdet kylmällä juoksevalla vedellä.


 2. Keitin veden ja lisäsin lehdet siihen.

3. Annoin niiden hautua puoli tuntia.

4. Siivilöin juomasta lehdet pois ja makeutin hunajalla.

Miltäpä drinkki maistui? Pakko tunnustaa, ettei kovin hyvältä. Tottahan tiesin, että nuorissa pihlajanlehdissä on karvasmantelin makua, mutta ihan näin karvaaksi en sitä kuvitellut.

Eipä sitten muuta kuin lisää makeutusaineita kehiin. Lisäsin juomaan hunajaa pari ylimääräistä ruokalusikallista. Sekään ei tuntunut auttavan. Sitten sorruin lisäämään vielä muutaman teelusikallisen sokeria.  


 Pihlajanlehtidrinkki toimi kyllä ihan hyvin helteisen päivän viilentäjänä, varsinkin kun lisäsin yksittäisiin lasillisiin jääpaloja. Ja tohdinko tunnustaa... myös hieman sokeria 😬

 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin