Kirjoitin muutama viikko takaperin apilankukkamehun tekemisestä (Apilankukkamehu - yllättävän hyvää, 30.6.2021). Apilankukkasämpylöitä kokeilin ensimmäistä kertaa viime kesänä (Kokeilussa apilankukkasämpylät, 25.7.2020).
Taipuisivatko valkoapilankukat myös pikkuleipien ainesosaksi? Miksikäs ei? En etsinyt valmista ohjetta vaan lähdin mukailemaan voikukkapikkuleipien reseptiä.
Käytin apilankukkapikkuleipiin seuraavia ainesosia:
1 dl valkoapilan kukintoja
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
2 rkl sokeria
2 rkl hunajaa
100 g leivontamargariinia
Näin toimin:
1. Huuhtelin valkoapilan kukinnot kylmällä juoksevalla vedellä.
2. Sekoitin kuivat aineet keskenään.
3. Lisäsin valkoapilat.
4. Puristelin margariinin kuiviin aineisiin.
5. Lisäsin taikinaan 2 rkl hunajaa.
6. Pyöritin taikinasta palloja ja litistin niitä hieman.
7. Paistoin pikkuleipiä 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
Koska leivon harvoin, en ollut ihan varma paistoajasta. Luulisin, että 12 minuuttiakin olisi riittänyt siihen, että valkoapilapikkuleivät olisivat olleet kypsiä. Nyt pikkuleipien pohjat olivat aika tummia.
Jos haluaa välttää liikaa sokeria, tuon 2 rkl sokeria voi varmaan jättää poiskin. Luulen, että hunaja makeuttaa pikkuleipiä kyllin. Vegaanit eivät voi hunajaa käyttää, mutta siirappi tai voikukkahunaja ajanevat saman asian.
Margariinin voi halutessaan korvata yhdellä desilitralla öljyä. Tätä kokeilin, kun tein voikukkapikkuleipiä. Öljyn kanssa pikkuleipien koostumus vain jäi vähän liian haperoksi: kun leivonnaista puraisi, puolet siitä putoili pöydälle.
Miltäs nämä apilankukkapikkuleivät maistuivat? Mielestäni kerrassaan hyviltä. Voisin tehdä toistekin.
Olisi kiinnostavaa kokeilla myös, miltä maistuisivat puna-apilan kukinnoista tehdyt pikkuleivät. Huomaisinko makueroa?
Kommentit
Lähetä kommentti