Siirry pääsisältöön

Pikkuleipiä apilankukista?

 


Kirjoitin muutama viikko takaperin apilankukkamehun tekemisestä (Apilankukkamehu - yllättävän hyvää, 30.6.2021). Apilankukkasämpylöitä kokeilin ensimmäistä kertaa viime kesänä (Kokeilussa apilankukkasämpylät, 25.7.2020). 

Taipuisivatko valkoapilankukat myös pikkuleipien ainesosaksi? Miksikäs ei? En etsinyt valmista ohjetta vaan lähdin mukailemaan voikukkapikkuleipien reseptiä. 

Käytin apilankukkapikkuleipiin seuraavia ainesosia:

1 dl valkoapilan kukintoja

2 dl vehnäjauhoja

0,5 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 tl vanilliinisokeria

2 rkl sokeria

2 rkl hunajaa

100 g leivontamargariinia

 

Näin toimin:

1. Huuhtelin valkoapilan kukinnot kylmällä juoksevalla vedellä.

2. Sekoitin kuivat aineet keskenään.

3. Lisäsin valkoapilat.

4. Puristelin margariinin kuiviin aineisiin.

5. Lisäsin taikinaan 2 rkl hunajaa.

6. Pyöritin taikinasta palloja ja litistin niitä hieman.

7. Paistoin pikkuleipiä 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Koska leivon harvoin, en ollut ihan varma paistoajasta. Luulisin, että 12 minuuttiakin olisi riittänyt siihen, että valkoapilapikkuleivät olisivat olleet kypsiä. Nyt pikkuleipien pohjat olivat aika tummia.

Jos haluaa välttää liikaa sokeria, tuon 2 rkl sokeria voi varmaan jättää poiskin. Luulen, että hunaja makeuttaa pikkuleipiä kyllin. Vegaanit eivät voi hunajaa käyttää, mutta siirappi tai voikukkahunaja ajanevat saman asian. 

Margariinin voi halutessaan korvata yhdellä desilitralla öljyä. Tätä kokeilin, kun tein voikukkapikkuleipiä. Öljyn kanssa pikkuleipien koostumus vain jäi vähän liian haperoksi: kun leivonnaista puraisi, puolet siitä putoili pöydälle.

Miltäs nämä apilankukkapikkuleivät maistuivat? Mielestäni kerrassaan hyviltä. Voisin tehdä toistekin.

Olisi kiinnostavaa kokeilla myös, miltä maistuisivat puna-apilan kukinnoista tehdyt pikkuleivät. Huomaisinko makueroa?



 


 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Hyvästi, vuosi 2023!

  Vuoteen 2023 mahtui henkilökohtaisessa elämässäni monenmoista: luovuin vakituisesta työpaikastani, laitoin taloni myyntiin, muutin uudelle asuinalueelle kerrostaloon, aloitin työt uudessa koulussa, rakas kissaystäväni kuoli... Toivon, että vuosi 2024 olisi rauhallisempi :)  Tammikuussa 2023 aloitin jo tutuksi tulleen kuvausprojektini, jonka tarkoituksena on ottaa kuva samasta paikasta kerran kuukaudessa koko vuoden ajan. Kuvauspaikaksi valikoitui Jyväskylän Palokassa sijaitseva Kirrin uimaranta.  Muutin uuteen kotiin syyskuun alussa. Vanhan talon tyhjentäminen ja siivoaminen sekä uuden kodin järjestely veivät niin paljon aikaa ja energiaa, että kuvausprojektini tyssäsi ja viimeiseksi kuvaksi jäi elokuun otos. Tuossa kuvia järjestellessäni onnistuin vahingossa poistamaan heinäkuun kuvan, joten kuvasarjani jää tänä vuonna puoliväliin vuotta.  Tammikuun kuva on otettu aamulla auringonnousun jälkeen. Pakkastakin oli.    Helmikuussa lumet välillä sulivat, mutt...

Miltä maistui voikukan juurista tehty kahvi?

Kokeilin viime viikolla tehdä kahvinkorviketta voikukan juurista. Ohjeen voikukkakahviin löysin Metsän emännän verkkosivuilta (www.metsanemanta.fi). Voikukkakahviin tarvitaan kuivattuja ja paahdettuja voikukan juuria. Voikukan juurien kuivaamisesta kerroin päivityksessäni pari viikkoa sitten (Kaivoin maasta voikukan juuria ja... 12.9.2021). Viikko sitten kirjoitin voikukkaisen rieskan tekemisestä (Kokeilin voikukanjuuririeskaa, 19.9.2021). Kuivattuja voikukan juuria voi paahtaa pannulla tai uunissa. Kokeilin jälkimmäistä tapaa. Metsän emännän ohjeen mukaan kuivatut ja pilkotut juurenpalat levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Uuni asetetaan 175 asteeseen ja juurenpalojen annetaan olla uunissa 10-20 minuuttia. Mitä kauemmin paloja paahtaa, sen tummemman värin ne saavat. Ennen purkitusta palasten annetaan jäähtyä. Ne säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkissa ja pimeässä. Omat kuivatut juurenpalaseni olivat jo valmiiksi niin pieniä, että niitä ei tarvinnut enää ryhtyä p...