Pihallani on kaksi kääpiöomenapuuta, joiden sato vaihtelee vuosittain hurjasti. Tänä syksynä sato on todella runsas; puiden oksat ovat sananmukaisesti taipuneet omenoiden painosta.
Viime vuonna sato käsitti tasan tarkkaan yhden ainoan omenan. Toissasyksynä puolestaan omppuja tuli enemmän kuin omiksi tarpeiksi.
Olen soseuttanut, hillonnut ja kuivattanut omppuja. Olen tehnyt niistä mehua, piirakkaa, pannaria... Yksi parhaista omppuherkuista on mielestäni omena-kaurapaistos. Kirjoitin tästä helposta jälkiruoasta jo Hortoilijan muistiinpanoja -blogissa kaksi vuotta sitten.
Alkuperäinen ohje on muistaakseni Kodin Kuvalehdestä. Sen mukaan omena-kaurapaistokseen tarvitaan seuraavat ainesosat:
4-8 omenaa
100 g voita
0,5-1 dl fariinisokeria tai tavallista sokeria
3 dl kaurahiutaleita
hyppysellinen suolaa
(0,5 tl kanelia)
(0,5 tl vaniljasokeria)
Itse olen pilkkonut vuokaan kahdeksan omenaa. Voin olen korvannut juoksevalla rapsiöljyvalmisteella (1-1,5 dl). En ole käyttänyt fariini- vaan ihan tavallista hienosokeria (0,5 dl). Kanelia olen lisännyt enemmän kuin ohje määrää.
Omena-kaurapaistos on helppotekoinen:
1. Pilko omenat uunivuokaan. (Olen kuorinut omput, mikä ei ohjeen mukaan ole välttämätöntä.) Lohko omenat 4-6 palaan.
2. Sekoita rasvan (jos käytät voita, sulata se) joukkoon sokeri, kaurahiutaleet ja mausteet.
3. Levitä seos omppulohkojen päälle.
4. Kypsennä 200-asteisessa uunissa puoli tuntia.
Omena-kaurapaistoksen voi halutessaan tarjota vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa. Se sopii paitsi jälkiruoaksi, myös kahvin kanssa tarjottavaksi.
Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan. 2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun. 4. ...
Kommentit
Lähetä kommentti