Siirry pääsisältöön

Helppo herkku: omena-kaurapaistos

Pihallani on kaksi kääpiöomenapuuta, joiden sato vaihtelee vuosittain hurjasti. Tänä syksynä sato on todella runsas; puiden oksat ovat sananmukaisesti taipuneet omenoiden painosta. Viime vuonna sato käsitti tasan tarkkaan yhden ainoan omenan. Toissasyksynä puolestaan omppuja tuli enemmän kuin omiksi tarpeiksi. Olen soseuttanut, hillonnut ja kuivattanut omppuja. Olen tehnyt niistä mehua, piirakkaa, pannaria... Yksi parhaista omppuherkuista on mielestäni omena-kaurapaistos. Kirjoitin tästä helposta jälkiruoasta jo Hortoilijan muistiinpanoja -blogissa kaksi vuotta sitten. Alkuperäinen ohje on muistaakseni Kodin Kuvalehdestä. Sen mukaan omena-kaurapaistokseen tarvitaan seuraavat ainesosat: 4-8 omenaa 100 g voita 0,5-1 dl fariinisokeria tai tavallista sokeria 3 dl kaurahiutaleita hyppysellinen suolaa (0,5 tl kanelia) (0,5 tl vaniljasokeria) Itse olen pilkkonut vuokaan kahdeksan omenaa. Voin olen korvannut juoksevalla rapsiöljyvalmisteella (1-1,5 dl). En ole käyttänyt fariini- vaan ihan tavallista hienosokeria (0,5 dl). Kanelia olen lisännyt enemmän kuin ohje määrää. Omena-kaurapaistos on helppotekoinen: 1. Pilko omenat uunivuokaan. (Olen kuorinut omput, mikä ei ohjeen mukaan ole välttämätöntä.) Lohko omenat 4-6 palaan. 2. Sekoita rasvan (jos käytät voita, sulata se) joukkoon sokeri, kaurahiutaleet ja mausteet. 3. Levitä seos omppulohkojen päälle. 4. Kypsennä 200-asteisessa uunissa puoli tuntia.
Omena-kaurapaistoksen voi halutessaan tarjota vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa. Se sopii paitsi jälkiruoaksi, myös kahvin kanssa tarjottavaksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Liiat omput likööriksi?

Kerroin postauksessani viikko sitten, miten pihan kaksi kääpiöomenapuuta vallan villiintyivät ja tekivät hurjan sadon. Omenoiden runsautta ihmetellessäni tuli mieleen tehdä taas omenalikööriä. Ensimmäisen kerran valmistin ompuista likööriä muistaakseni kaksi vuotta takaperin. Kerroin kokeilusta silloisessa Hortoilijan muistiinpanoja -blogissani. Valmistamani omenaliköörin alkuperäinen nimi on itse asiassa kaneli-omenalikööri. Löysin ohjeen sekä Kotiliedestä että Suklaapossu-blogista. Alkuperäisen ohjeen mukaan kaneli-omenaliköörin tekemiseen tarvitaan seuraavat ainesosat: 4-5 dl kirkasta viinaa 4-5 dl sokeria 1 sitruunan mehu 300 g (= 7 dl) omenalohkoja kanelitanko Näin toimin: 1. Kuorin omenat ja pilkoin ne niin pieniksi lohkoiksi, että pystyin mittaamaan niiden määrän desilitran mitalla. 2. Laitoin tilavaan lasipurkkiin kerroksittain 7 dl omenalohkoja, 4,5 dl Leijona-viinaa, 4 dl sokeria sekä sitruunasta puristamani mehun. Kanelitangon sujautin kaiken tämän keskelle. 3.