Kerroin postauksessani viikko sitten, miten pihan kaksi kääpiöomenapuuta vallan villiintyivät ja tekivät hurjan sadon. Omenoiden runsautta ihmetellessäni tuli mieleen tehdä taas omenalikööriä. Ensimmäisen kerran valmistin ompuista likööriä muistaakseni kaksi vuotta takaperin. Kerroin kokeilusta silloisessa Hortoilijan muistiinpanoja -blogissani.
Valmistamani omenaliköörin alkuperäinen nimi on itse asiassa kaneli-omenalikööri. Löysin ohjeen sekä Kotiliedestä että Suklaapossu-blogista. Alkuperäisen ohjeen mukaan kaneli-omenaliköörin tekemiseen tarvitaan seuraavat ainesosat:
4-5 dl kirkasta viinaa
4-5 dl sokeria
1 sitruunan mehu
300 g (= 7 dl) omenalohkoja
kanelitanko
Näin toimin:
1. Kuorin omenat ja pilkoin ne niin pieniksi lohkoiksi, että pystyin mittaamaan niiden määrän desilitran mitalla.
2. Laitoin tilavaan lasipurkkiin kerroksittain 7 dl omenalohkoja, 4,5 dl Leijona-viinaa, 4 dl sokeria sekä sitruunasta puristamani mehun.
Kanelitangon sujautin kaiken tämän keskelle.
3. Suljin tölkin kannen huolella ja asetin sen jääkaappiin tekeytymään.
Nyt omenaliköörin pitäisi antaa tekeytyä kaikessa rauhassa, kenenkään sorkottelematta, 2-3 kuukautta. Tämän jälkeen (eli joskus loka- tai marraskuussa) seoksesta siivilöidään omenalohkot ja se voidaan pullottaa. Haave omenaliköörinaukuista kannattaa kuitenkin vielä haudata; liköörin pitää näet antaa tekeytyä vähintään kuukauden ajan.
Laskelmieni mukaan omenaliköörin pitäisi kuitenkin olla valmista hyvissä ajoin ennen joulua. Jos se onnistuu, joku voi saada hölskyvän joululahjan... :)
Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan. 2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun. 4. ...
Kommentit
Lähetä kommentti