Siirry pääsisältöön

Kokeilin voikukanjuuririeskaa

Kirjoitin edellisessä päivityksessäni (Kaivoin maasta voikukan juuria ja... 12.9.2021) voikukan juurien kuivaamisesta. Eilen olikin sitten aikaa miettiä, mitä noista kallisarvoisista kuivatuista juuripaloista voisi tehdä.
Päätin kokeilla rieskaa, johon lisäisin voikukan juuria. Saadakseni taikinaan vieläkin enemmän voikukan tuntua ripottelisin joukkoon myös kuivattuja voikukan lehtiä. Tarvitsin voikukanjuuririeskaan seuraavat ainesosat: 1 dl kylmää vettä reilu 2 dl ohrajauhoja 1/2 dl kuivattuja voikukan juuria rouheena 1/2 tl suolaa 2 tl kuivattuja voikukan lehtiä jauheena Näin toimin: 1. Laitoin uunin kuumenemaan 250 asteeseen. 2. Pilkoin kuivatut juuripalat leikkuulaudan päällä niin pieniksi kuin mahdollista. 3. Musersin kuivatut voikukan lehdet jauhemaiseksi. 4. Sekoitin keskenään kylmän veden, voikukanlehtijauheen, suolan, voikukanjuurirouheen ja ohrajauhot. 5. Leivoin taikinasta suoraan pellille litteän rieskan ja pistelin sitä haarukalla. 5. Paistoin uunissa keskitasolla 15 minuutin ajan.
Millainen rieskasta tuli? Voikukanjuurirouhe erottui leipomuksen pinnasta, samoin voikukanlehtijauhe. Muuta eroa tavalliseen rieskaan en huomannut. Voikukan juuret kyllä maistuivat rieskassa mutta eivät mitenkään voimakkaasti. En tiedä, kuvittelinko vain, mutta ihan kuin juuret olisivat tuoneen leipomukseen makeahkon sivumaun, tosin hyvin lievän.
Sen huomion tein, että voikukanjuurirouhe ei korvannut osaa ohrajauhoista (kuten olin kuvitellut) vaan toimi lisukkeena ja lisämaun antajana. Jos kuivattua voikukan juurta haluaisi käyttää jauhonkorvikkeena, juuripalaset pitäisi saada murskattua jauhomaiseksi. Minulta tämä ei onnistunut, vaikka parhaani yritin. :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla ve...

Hyvästi, vuosi 2023!

  Vuoteen 2023 mahtui henkilökohtaisessa elämässäni monenmoista: luovuin vakituisesta työpaikastani, laitoin taloni myyntiin, muutin uudelle asuinalueelle kerrostaloon, aloitin työt uudessa koulussa, rakas kissaystäväni kuoli... Toivon, että vuosi 2024 olisi rauhallisempi :)  Tammikuussa 2023 aloitin jo tutuksi tulleen kuvausprojektini, jonka tarkoituksena on ottaa kuva samasta paikasta kerran kuukaudessa koko vuoden ajan. Kuvauspaikaksi valikoitui Jyväskylän Palokassa sijaitseva Kirrin uimaranta.  Muutin uuteen kotiin syyskuun alussa. Vanhan talon tyhjentäminen ja siivoaminen sekä uuden kodin järjestely veivät niin paljon aikaa ja energiaa, että kuvausprojektini tyssäsi ja viimeiseksi kuvaksi jäi elokuun otos. Tuossa kuvia järjestellessäni onnistuin vahingossa poistamaan heinäkuun kuvan, joten kuvasarjani jää tänä vuonna puoliväliin vuotta.  Tammikuun kuva on otettu aamulla auringonnousun jälkeen. Pakkastakin oli.    Helmikuussa lumet välillä sulivat, mutt...

Miltä maistui voikukan juurista tehty kahvi?

Kokeilin viime viikolla tehdä kahvinkorviketta voikukan juurista. Ohjeen voikukkakahviin löysin Metsän emännän verkkosivuilta (www.metsanemanta.fi). Voikukkakahviin tarvitaan kuivattuja ja paahdettuja voikukan juuria. Voikukan juurien kuivaamisesta kerroin päivityksessäni pari viikkoa sitten (Kaivoin maasta voikukan juuria ja... 12.9.2021). Viikko sitten kirjoitin voikukkaisen rieskan tekemisestä (Kokeilin voikukanjuuririeskaa, 19.9.2021). Kuivattuja voikukan juuria voi paahtaa pannulla tai uunissa. Kokeilin jälkimmäistä tapaa. Metsän emännän ohjeen mukaan kuivatut ja pilkotut juurenpalat levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Uuni asetetaan 175 asteeseen ja juurenpalojen annetaan olla uunissa 10-20 minuuttia. Mitä kauemmin paloja paahtaa, sen tummemman värin ne saavat. Ennen purkitusta palasten annetaan jäähtyä. Ne säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkissa ja pimeässä. Omat kuivatut juurenpalaseni olivat jo valmiiksi niin pieniä, että niitä ei tarvinnut enää ryhtyä p...