Siirry pääsisältöön

Kohopenkissä kasvoi pulskia porkkanoita


Olen aiempina kesinä kasvattanut (tai yrittänyt kasvattaa) juureksia ja vihanneksia kaupungin vuokrapalstalla. Vaikka palsta on aika lähellä kotiani, koin silti viljelytarvikkeiden raahaamisen tiluksille aika työläänä. Katsoin parhaaksi luopua vuokramaasta.

Mitä tilalle? Hommasin pihalle muutaman lavakauluksen, mutta paikoilleen asennettuina ne näyttivätkin tosi pieniltä. Osa pihamaasta on hyvin kivikkoista ja täynnä puun juuria, joten kasvimaan pohjan kaivaminen ei onnistu. (Olen kokeillut!) Hankkiako lisää lavakauluksia?

Päätin kokeilla kohopenkin tekemistä takapihan nurkkaukseen, jossa ei ole puun juuria niin paljon kuin muualla pihamaan alueella. Ohjeen löysin Kotipuutarhan verkkosivuilta.

Aloitin kohopenkin kaivamisen kesäkuun alkupuolella pian kevätlukukauden päättymisen jälkeen. Homma eteni suurin piirtein näin:

1.  Tartuin lapioon ja ryhdyin kaivuhommiin. Täytyy myöntää, että vaikka maaperä ei ollutkaan niin juurakkoista kuin muualla pihamaalla, kaivaminen oli todella raskasta. 

Kotipuutarhan ohjeessa neuvotaan, että kuopan syvyyden pitäisi olla korkeintaan metri, leveyden 1,5-2 metriä. No en todellakaan päässyt kaivamisessa lähellekään metrin syvyyttä. Voimat vain loppuivat kesken. Kohopenkin pituus on  suunnilleen 1,5 metriä, leveys ehkä noin metrin. Isommasta penkistä haaveilin, mutta...

2. Asettelin kuopan pohjalle puiden oksia ja risuja. Laitoin niiden päälle kuopan viereen lapioimani mullan. 

3. Risujen ja mullan päälle asettelin edelliseltä syksyltä peräisin olevia puiden lehtiä. Niiden päälle puolestaan ladoin ylösalaisin olevat nurmituppaat. 

4. Lapioin ylösalaisin olevien nurmituppaiden päälle kerroksen maatunutta biojätettä lehtikompostorista. (Kotipuutarhan ohjeessa ei kehotettu tekemään näin.)

5. Tämän kerroksen päälle lisäsin vielä kanankakkaa ja ostomultaa. 

7. Reunustin kohopenkin hylätyillä laudanpätkillä ja kivillä.


Laitoin kohopenkkiin porkkanan siemeniä ja esikasvatettuja samettiruusun taimia. Porkkanan valitsin, koska se on lempijuurekseni ja syön sitä paljon.

Porkkana lähti kasvuun oikein hyvin. Rikkaruohoja ei tarvinnut kitkeä porkkanarivien keskeltä kertaakaan koko kesän aikana, mikä oli minulle jotain ihan uutta. Kutsumattomia vieraita kasvoi ainoastaan penkin sivustoilla, laudanpätkien alla.

Lannoitin porkkanoita ainoastaan omatekoisella nokkoslannoitteella ja ruohokatteella. Näitäkään lannoitusmuotoja ei tarvinnut käyttää usein.


 Nostin porkkanat maasta lokakuun alussa. Osa niistä oli oikeita jättiläisiä, ja ero vuokratiluksilla kasvattamiini nuppineulan kokoisiin juureksiin oli todella suuri. 

Jospa sitä ensi keväänä vähän laajentaisi tuota kohopenkkiä? Silloin olen varmasti jo unohtanut kaivamisen aiheuttamat moninaiset vaivat. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsäinen löylytuoksu valmistuu vaivattomasti

  Olen aina silloin tällöin tehnyt löylytuoksuja saunaillan piristykseksi. Kokeilussa ovat olleet ainakin koivunlehdet, ruusun terälehdet ja kuusenkerkät tai kuusen oksan palaset. Näistä mielestäni parhaimman tuoksun on antanut kuusi. Jos olen tehnyt metsäisen löylytuoksun kesällä, olen käyttänyt siihen kuusenkerkkiä. Talvi-aikaan olen pilkkonut kuusen oksista pieniä palasia. Koska oman pihani nurkassa sattuu kasvamaan muutama kuusi, minun ei ole tarvinnut kysyä puuhiini maanomistajan lupaa. Metsäisen löylytuoksun voi tehdä sekä kuivatuista että tuoreista kuusenkerkistä tai oksan palasista. Näin toimin: 1. Kuivatan kuusenkerkkiä tai oksan palasia tarjottimella muutaman päivän ajan.   2. Sujautan kuivat kerkät/oksan palaset suodatinpussiin. Jos olen käyttänyt niitä tuoreina, olen täyttänyt kaksi suodatinpussia. 3. Suljen pussit paperiliittimillä. Jos haluaa antaa löylytuoksuja vaikkapa joululahjaksi, kannattanee käyttää nitojaa; näin pussukka saa siistimmän ulkoasun.  4. Asettelen täyt

Luonnollinen kasvovesi poimulehdistä

Kesäisestä luonnosta löytyy paljon kotikosmetiikkaan sopivia yrttejä. Jos et ole aiemmin valmistanut kosmetiikkaa villiyrteistä mutta haluaisit kokeilla, suosittelen ensimmäiseksi kokeiluksi omatekoista yrttikasvovettä. On helppoa! Itse olen tehnyt kavovesiä muun muassa poimulehdestä, kanervasta ja siankärsämöstä. Viljellyistä yrteistä olen kokeillut timjamia. Poimulehti sopii mainiosti kasvoveteen, koska se pehmentää ihoa. Väittävätpä jotkut, että sillä olisi jopa nuorentava vaikutus!  Perusohjetta varten tarvitaan   1 dl sadevettä/sterilisoitua vettä poimulehtiä      mieto kasvovesi - 2 rkl tuoreita poimulehtiä      normaali kasvovesi - 3 rkl tuoreita poimulehtiä      vahva kasvovesi - 4 rkl tuoreita poimulehtiä Näin tein kasvoveden poimulehdistä: 1. Keräsin sadevettä desilitran verran. 2. Poimin poimulehtiä noin neljä ruokalusikallista. 3. Huuhtelin poimulehdet kylmällä juoksevalla vedellä. 4. Kiehautin veden. 5. Kaadoin kuuman veden poimulehtien pää

Tein sipsejä ihan itse - mausteena vuohenputkisilppua

Olen joskus yrittänyt tehdä sipsejä uunissa, ja jos oikein muistan, ne eivät onnistuneet kovinkaan hyvin. Vähän aikaa sitten löysin Anna -lehden verkkosivuilta ohjeen sipsien valmistamiseksi mikroaaltouunissa. Siitä sain ajatuksen kokeilla, onnistuisivatko perunaherkut paremmin mikrossa.  Koska ensimmäiset villiyrtit ovat nousseet maasta täällä Keski-Suomessakin, päätin maustaa sipsit suolan lisäksi tuoreella vuohenputkisilpulla. Keräsin nuoret vuohenputket hieman ennen sipsien valmistamista. Huuhtelin villiyrtit siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä, minkä jälkeen saksin ne silpuksi.  Näin toimin: 1. Viipaloin mullattoman, ohutkuorisen perunan juustohöylällä. 2.  Upotin viipaleet kylmään veteen. 3. Kuivasin ne pyyhkeellä. 4. Kaadoin lautaselle oliiviöljyä ja kierittelin perunaviipaleita siinä.  5.  Asettelin viipaleet lautaselle leivinpaperin päälle. Maustoin ne merisuolalla ja vuohenputkisilpulla.  6. Laitoin sipsit mikroon neljäksi minuutiksi.  Miten mikrosipsit onnistuivat? Hyvin